вторник, април 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Pina Pirata – ревю на Константин Георгиев
Pina Pirata – ревю на Константин Георгиев

Pina Pirata – ревю на Константин Георгиев

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Капитане, съберете си екипажа и отплавайте да търсите загубения Златен Ананас. Очакват ви незабравими приключения и убийствени препятствия, но наградата си заслужава – Златния Ананас!

Pina Pirata е игра с карти от 2 до 6 играча със средно време на игра от 30 до 60 минути. Всеки от играчите получава карти и целта е да бъдеш първият, който остане без карти. Играта предлага 2 начина за игра:

  • Приключенски –  събиране на картата на съкровището
  • Круиз – няма съществена цел, раздават се карти, разиграват се и накрая се слага ново правило. И така няколко пъти, докато ви омръзне или докато правилата станат твърде много.

Компоненти

Pina Pirata идва в малка и стилна кутия, която можете да носите навсякъде. В кутията ще намерите:

  • лист с правила
  • 55 карти с пирати
  • 40 плочки с правила

Картите с пирати се делят на 2 вида: само с един пират (10 на брой) и комбинирани (с двама от пиратите – 45). Те са по-големи от нормалните карти (с големина на карти за Таро) и няма нужда от протектори, защото за времето, за което съм ги ползвал не съм видял някоя от картите да се огъне или да се намърси. Трябва да се отбележи и самият арт на картите и кутията, който е приятен за окото и прави самата играта още по-забавна. Плочките с допълнителните правилата са от картон и при по-дълго ползване може да се разлепят, но това надали би се случило скоро. 

Правила

И дойде време да отплаваме… пардон, да говорим за правилата на играта. Самата игра няма много правила, ако не броим тези, които се слагат по време на игра. Раздават се по 8 карти на човек или по 7, ако я играете 6 играча. Няма специално правило кой започва първи, така че вие сами трябва да определите кой ще е първи. Когато картите са раздадени, най-горната карта от оставащите се обръща и с нея се започва самата игра.

Играта се играе в поредица от ходове, като по време на своя ход играчът трябва да играе карта от ръката си, на която има поне един пират, който съвпада с този на последната изиграна карта. Ако няма, то играчът трябва да изтегли нова карта и с това завършва неговият ход. Следващият играч прави същото и така докато на някого не му свършат картите. След като свършат картите на някой играч, се изтегля ново правило (в зависимост от начина на игра) и се раздават наново карти. Ако играете като приключенци, победителят от раздаването взема две плочки с правила и ги разглежда. След като ги е разгледал, той трябва да избере една от тях да стане активно правило, а другата да я сложи пред себе си с гърба нагоре . Приключенският вариант може да има максимум 6 активни правила, въпреки че и с повече от 6 не е проблем, стига играчите да съумяват да ги спазват.

При Круиз варианта е по-спокойно. Победител е всеки, който спечели раздаване, а правило се слага след като свърши всяко раздаване. Круиз мода и идеален за събития, където хората искат да пробват играта за 1-2 раздавания.
pina
Най-забавната част от играта обаче са допълнителни правила. За момента най-забавното правило, което съм виждал в играта е „Водовъртеж (Maelstrom)” – когато играеш „маймуна“, всеки играч дава картите си на този в ляво. Самото правило е достатъчно да провали всякакви планове, които сте направили, но ако имате късмет всеки друг може да играе маймуна и след няколко такива „врътки“ да си върнете картите. Друго правило пък сменя реда на игра. Най-често срещаното правило е, че даден пират се играе като жокер, т.е. може да се играе като всеки пират. Пример: можете да играете маймуната като пингвин. Плочките с правила са направени лесни за следене, защото ако правилото е свързано с някой от пиратите, на плочката ще има неговият лик.

Заключение

Играта е бърза и може да се играе докато се чакат хора за нещо по-сериозно или ако сте навън и искате да убиете време. На мен лично играта ми допадна много и то най-вече заради самият арт. Играта няма много правила и е идеална за хора,които тепърва навлизат в света на настолните игри. В тази игра единствено няма скучни моменти.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers