понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Най-очакваните настолни игри за 2015 година
Най-очакваните настолни игри за 2015 година

Най-очакваните настолни игри за 2015 година

Привет, скъпи читатели! Този вторник ще си дадем малко почивка от ревюта и вместо това ще ви представим най-очакваните заглавия за 2015 година (както си и подобава за януарска статия). Казвам представим, защото тази статия е споделена между мен и BigBoxGamer като и двамата ще ви разкажем за няколко заглавия.

В моята част от статията ще ви представя 5 игри, които не са моите лични най-очаквани (все пак не е задължително да съвпадат вкусовете ни), ами са взети от анкета между стотици геймъри от целия свят. И така:

Conan: Hyborean Quests 

pic2366286_mdНай-очакваната игра за годината според анкетата е базирана на света на Робърт Хауърд и краля на варварите. Играта е полукооперативна (като Descent), като един играч поема ролята на Опонента, а другите между 1 и 4 поемат ролите на Конан и неговите другари. Играта се базира на различни асиметрични сценарии, в които целите на Опонента и героите са различни. Разбира се и силите на мрака, и героите са представени с фигурки, които са в стил като за възрастни (Белит, кралицата на пиратите, не е особено облечена например). Различните видове действия се разрешават със зарове, като има 3 различни степени на „сила“ на заровете и всеки герои, и всяка зла твар хвърлят различни зарове за различните действия, които биха могли да правят (да се бият, да манипулират, да се пазят и т.н.). Конан в момента е на Kickstarter, така че можете да видите повече информация и ТАМ.

Pandemic: Legacy 

pic2068204_mdПрез 2011 година класическата игра Risk получи едно интересно ново издание – Risk Legacy. Legacy линията игри приличат на стандартните си братя по всичко освен факта, че с времето и игрането се променят. Тези игри идват с различни пликчета запечатани карти, които при дадени условия се разпечатват и се добавят към игрите, лепенки, които се лепят по таблото, за да отразят някаква глобална промяна и т.н. Това означава, че всяка игра, която играете ще промени завинаги бъдещите игри, които ще играете на тази игра. Сега кооперативният Pandemic получава същото издание и вече игрите, които играете могат да доведат до смъртта на дадени персонажи, които после няма да можете да играете в бъдеще. Ще се появят герои, болестите ще се изменят и ще се адаптират към лековете, които играчите намират … Няма да е леко, но ако Пандемията е нещо, което ви допада, това издание е следващата логична стъпка.

SeaFall

pic1783236_mdКато си говорим за Legacy игри, тази година се очаква и още една. SeaFall е 4x (explore, expand, exploit and exterminate) игра, която се развива в свят, който наподобява нашия по време на ерата на великите географски открития. В играта, светът тъкмо започва да преоткрива мореплаването и играчите ще поемат контрола на една континентална империя, която се консултира с консорциум от съветници, за да открива нови острови, да ги изследва, да развива търговия, да плячкосва чужди острови и кораби, да се сражава с чужди флоти и т.н. Legacy елементът отново ще развива света и ще прави личните ви вражди с други играчи част от историята му, и така на всяка маса ще се разказва различна история и ще се разкрива един различен свят.

XCOM: The Boardgame 

pic2247621_mdЕто и едно по-касово заглавие, което излиза от офисите на Fantasy Flight Games и е базирано на хитовата компютърна игра със същото име (без The Boardgame частта, разбира се). Играта е изцяло кооперативна и използва мобилна апликация, за да може да бъде играна. Мобилната апликация ще генерира различните предизвикателства, с които ще трябва да се справят играчите и ще се грижи за това всяка игра да е различна. Играта е за между 1 и 4 играча като всеки от тях ще поеме различна роля и ще има доста различни задължения в играта. Един играч ще комуникира с апчето и ще трябва да споделя информацията от него с различни играчи, един ще разпределя парите, които играчите ще използват, един ще координира военовъздушните сили на земята и т.н. За голямо разочарование на феновете на компютърната игра, тактическите мисии изцяло липсват в играта и тя е по-скоро ориентирана към стратегическото управление на защитата на земята от извънземната инвазия. Това е и играта в този списък, която можем да очакваме най-скоро, като би трябвало да стане налична в началото на следващия месец.

Star Wars: Armada 

pic2355171_mdПоследната игра в моя списък отново е на Fantasy Flight Games и е следващата стъпка в развитието на игрите им с миниатюрки (след X-wing). Докато в предното им заглавие фокусът беше върху сражения между няколко X-wing-a и Tie fighter-и (или малко по-големите им братя и сестри) в Armada фокусът ще е върху титанични битки между Star Destroyer-и и бунтовнически корвети и фрегати, подкрепяни от ескадрони изтребители (X-wing-ове и Tie fighter-и). За разлика от сравнително високата маневреност на малките изстребители от предната игра, големите кораби са доста по-тромави, и за да се случи каквото и да било действие с тях, то трябва да бъде зададено от командира и изпълнено от екипажа, което значи, че корабите си имат заповеди, които се задават предварително и с времето всеки от тях се изпълнява. Този тип „програмиране“ за няколко действия напред също прави играта по-особена и различна от предшественика си. И в крайна сметка, кой не би искал да се пробва да пробие защитата на Victory Class II Star Destroyer или след като е задал заповедите си и види какво започва да прави опонентът му да каже легендарните думи на Адмирал Акбар – „It’s a trap!”

А сега и от мен – BigBoxGamer  

Моят списък е основан на личните ми очаквания, но също съм се консултирал с очакваните игри на повечето хора. Въпреки това, всичко, което ще видите надолу са си лични предпочитания и силно се вълнувам за всяко едно заглавие!

 Rum & Bones

Да започнем от най-голямата игра. Това е най-новата игра на CoolMiniOrNot (на български – Кмот). Както можете да очаквате – това е игра с много фигурки и игра, която на теория звучи много, ама много яко. Да се надявам, pic2299556_mdче няма да последва примера на Kaos Ball, която в началото тръгна с голeми надежди, дори и много хора я харесаха в началото, но в последващите месеци всички спряха да говорят за нея и дори да я играят. 

Това, което ме привлече в играта е идеята. На практика това е DOTA в пиратски вариант. Два кораба, от където играчите пускат своите крийпове и герои, за да унищожат противниковата база. Който ме познава ще ме нарече лицемер, защото знае, че не играя ДОТА, но в интерес на истината, в зората на играта я цъках доста, преди да стане твърде ангажираща и пълна с тролове. Винаги ми е харесвал принципа, но не и хората, които най-често се срещат да я играят в интернет.  А и не само нея… Очаквам с нетърпение тази игра, но определено бих я пробвал преди да си я купя.

XenoShyft Onslaught 

Продължавам с още една игра на CoolMiniOrNot, но нетипично за компанията, в тази игра няма миниатюрки.  Само карти и една голяма дъска.pic2015174_md

Може би заради това пък играта ще е по-забавна. Това е кооперативна игра, в която играчите отбраняват планетата от извънземни. Не звучи като особено оригинална тематика, но геймплеят изглежда доста забавен.

Можете да проверите, като кликнете на заглавието. 

V-Commandos

Ако сте играли преди години компютърната игра Commandos – няма какво повече да pic2197444_mdговоря! Това е нещо като настолния й вариант и с това веднага се продаде за мен. Дано успеят да хванат класическите напрегнати моменти от видео играта, защото само като си спомня десетките часове прекарани в преиграване на една и съща мисия, в опити да не ме хванат гадовете… ох, нямам търпение! 

Between Two Cities

Игрите със строене на град винаги са ме привличали. Дори компютърните версии като pic2326114_mdSimCity бяха моите малки сладки тайни, които търсих в почивките между CS и Half Life. Две неща ме впечатлиха в тази бъдеща игра. Първо – това ще е игра с партньорство. Строите един град с партньор – играчът вляво от вас и друг град с партньор – играчът вдясно от вас.  Иновативно, дано и успешно. Второто нещо, което ме впечатли е компанията, която произвежда играта. Това са Stonemaier Games, които са отговорни за едни от най-красивите игри с най-уникални компоненти – Euphoria и Viticulture (очаквайте скоро ревю и на Viticulture). Ще се повторя, но – Ох, нямам търпение!

Suburbia 5 stars

Като говорихме за строене на град. В това разширение на Suburbia, освен нови сгради, в играта се вкарва механика с туристи, което увеличава взаимодействието между играчите. Освен това разширението pic2372570_mdпристига и с компоненти за пети играч. Лично аз не се интересувам особено от 5ти играч, защото това би забавило иначе бързата и динамична игра. Но каквото и да ми бяха предложили в тази кутия – има ли Suburbia – купувам! Все пак това е една от най-любимите ми игри.

 Това бяха моите топ 5 очаквани игри. Като прочетох какво съм написал, осъзнах, че доста от изборите ми са на база носталгия към видео игрите. Не знам как да психоанализирам това… Както и да е,  мога да ви убедя, че листът за очаквани игри от мен е още по-широк, което значи, че тази година се очаква да бъде много силна година за настолните игри. И тук говорим за игри, които вече са известни на аудиторията. Представете си колко още и какви игри ще се обявят и появят на пазара през годината!

 Това са игрите, които смятаме за най-очаквани на този етап от годината. Надявам се, че някоя от тях е хванала и вашето око. И все пак, ако се интересувате от хобито и следите развитието му, споделете в коментарите отдолу кои са игрите, които вие чакате с нетърпение тази година!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers