Site icon Big Box Gamers

Най-очакваните настолни игри за 2015 година

Привет, скъпи читатели! Този вторник ще си дадем малко почивка от ревюта и вместо това ще ви представим най-очакваните заглавия за 2015 година (както си и подобава за януарска статия). Казвам представим, защото тази статия е споделена между мен и BigBoxGamer като и двамата ще ви разкажем за няколко заглавия.

В моята част от статията ще ви представя 5 игри, които не са моите лични най-очаквани (все пак не е задължително да съвпадат вкусовете ни), ами са взети от анкета между стотици геймъри от целия свят. И така:

Conan: Hyborean Quests 

Най-очакваната игра за годината според анкетата е базирана на света на Робърт Хауърд и краля на варварите. Играта е полукооперативна (като Descent), като един играч поема ролята на Опонента, а другите между 1 и 4 поемат ролите на Конан и неговите другари. Играта се базира на различни асиметрични сценарии, в които целите на Опонента и героите са различни. Разбира се и силите на мрака, и героите са представени с фигурки, които са в стил като за възрастни (Белит, кралицата на пиратите, не е особено облечена например). Различните видове действия се разрешават със зарове, като има 3 различни степени на „сила“ на заровете и всеки герои, и всяка зла твар хвърлят различни зарове за различните действия, които биха могли да правят (да се бият, да манипулират, да се пазят и т.н.). Конан в момента е на Kickstarter, така че можете да видите повече информация и ТАМ.

Pandemic: Legacy 

През 2011 година класическата игра Risk получи едно интересно ново издание – Risk Legacy. Legacy линията игри приличат на стандартните си братя по всичко освен факта, че с времето и игрането се променят. Тези игри идват с различни пликчета запечатани карти, които при дадени условия се разпечатват и се добавят към игрите, лепенки, които се лепят по таблото, за да отразят някаква глобална промяна и т.н. Това означава, че всяка игра, която играете ще промени завинаги бъдещите игри, които ще играете на тази игра. Сега кооперативният Pandemic получава същото издание и вече игрите, които играете могат да доведат до смъртта на дадени персонажи, които после няма да можете да играете в бъдеще. Ще се появят герои, болестите ще се изменят и ще се адаптират към лековете, които играчите намират … Няма да е леко, но ако Пандемията е нещо, което ви допада, това издание е следващата логична стъпка.

SeaFall

Като си говорим за Legacy игри, тази година се очаква и още една. SeaFall е 4x (explore, expand, exploit and exterminate) игра, която се развива в свят, който наподобява нашия по време на ерата на великите географски открития. В играта, светът тъкмо започва да преоткрива мореплаването и играчите ще поемат контрола на една континентална империя, която се консултира с консорциум от съветници, за да открива нови острови, да ги изследва, да развива търговия, да плячкосва чужди острови и кораби, да се сражава с чужди флоти и т.н. Legacy елементът отново ще развива света и ще прави личните ви вражди с други играчи част от историята му, и така на всяка маса ще се разказва различна история и ще се разкрива един различен свят.

XCOM: The Boardgame 

Ето и едно по-касово заглавие, което излиза от офисите на Fantasy Flight Games и е базирано на хитовата компютърна игра със същото име (без The Boardgame частта, разбира се). Играта е изцяло кооперативна и използва мобилна апликация, за да може да бъде играна. Мобилната апликация ще генерира различните предизвикателства, с които ще трябва да се справят играчите и ще се грижи за това всяка игра да е различна. Играта е за между 1 и 4 играча като всеки от тях ще поеме различна роля и ще има доста различни задължения в играта. Един играч ще комуникира с апчето и ще трябва да споделя информацията от него с различни играчи, един ще разпределя парите, които играчите ще използват, един ще координира военовъздушните сили на земята и т.н. За голямо разочарование на феновете на компютърната игра, тактическите мисии изцяло липсват в играта и тя е по-скоро ориентирана към стратегическото управление на защитата на земята от извънземната инвазия. Това е и играта в този списък, която можем да очакваме най-скоро, като би трябвало да стане налична в началото на следващия месец.

Star Wars: Armada 

Последната игра в моя списък отново е на Fantasy Flight Games и е следващата стъпка в развитието на игрите им с миниатюрки (след X-wing). Докато в предното им заглавие фокусът беше върху сражения между няколко X-wing-a и Tie fighter-и (или малко по-големите им братя и сестри) в Armada фокусът ще е върху титанични битки между Star Destroyer-и и бунтовнически корвети и фрегати, подкрепяни от ескадрони изтребители (X-wing-ове и Tie fighter-и). За разлика от сравнително високата маневреност на малките изстребители от предната игра, големите кораби са доста по-тромави, и за да се случи каквото и да било действие с тях, то трябва да бъде зададено от командира и изпълнено от екипажа, което значи, че корабите си имат заповеди, които се задават предварително и с времето всеки от тях се изпълнява. Този тип „програмиране“ за няколко действия напред също прави играта по-особена и различна от предшественика си. И в крайна сметка, кой не би искал да се пробва да пробие защитата на Victory Class II Star Destroyer или след като е задал заповедите си и види какво започва да прави опонентът му да каже легендарните думи на Адмирал Акбар – „It’s a trap!”

А сега и от мен – BigBoxGamer  

Моят списък е основан на личните ми очаквания, но също съм се консултирал с очакваните игри на повечето хора. Въпреки това, всичко, което ще видите надолу са си лични предпочитания и силно се вълнувам за всяко едно заглавие!

 Rum & Bones

Да започнем от най-голямата игра. Това е най-новата игра на CoolMiniOrNot (на български – Кмот). Както можете да очаквате – това е игра с много фигурки и игра, която на теория звучи много, ама много яко. Да се надявам, че няма да последва примера на Kaos Ball, която в началото тръгна с голeми надежди, дори и много хора я харесаха в началото, но в последващите месеци всички спряха да говорят за нея и дори да я играят. 

Това, което ме привлече в играта е идеята. На практика това е DOTA в пиратски вариант. Два кораба, от където играчите пускат своите крийпове и герои, за да унищожат противниковата база. Който ме познава ще ме нарече лицемер, защото знае, че не играя ДОТА, но в интерес на истината, в зората на играта я цъках доста, преди да стане твърде ангажираща и пълна с тролове. Винаги ми е харесвал принципа, но не и хората, които най-често се срещат да я играят в интернет.  А и не само нея… Очаквам с нетърпение тази игра, но определено бих я пробвал преди да си я купя.

XenoShyft Onslaught 

Продължавам с още една игра на CoolMiniOrNot, но нетипично за компанията, в тази игра няма миниатюрки.  Само карти и една голяма дъска.

Може би заради това пък играта ще е по-забавна. Това е кооперативна игра, в която играчите отбраняват планетата от извънземни. Не звучи като особено оригинална тематика, но геймплеят изглежда доста забавен.

Можете да проверите, като кликнете на заглавието. 

V-Commandos

Ако сте играли преди години компютърната игра Commandos – няма какво повече да говоря! Това е нещо като настолния й вариант и с това веднага се продаде за мен. Дано успеят да хванат класическите напрегнати моменти от видео играта, защото само като си спомня десетките часове прекарани в преиграване на една и съща мисия, в опити да не ме хванат гадовете… ох, нямам търпение! 

Between Two Cities

Игрите със строене на град винаги са ме привличали. Дори компютърните версии като SimCity бяха моите малки сладки тайни, които търсих в почивките между CS и Half Life. Две неща ме впечатлиха в тази бъдеща игра. Първо – това ще е игра с партньорство. Строите един град с партньор – играчът вляво от вас и друг град с партньор – играчът вдясно от вас.  Иновативно, дано и успешно. Второто нещо, което ме впечатли е компанията, която произвежда играта. Това са Stonemaier Games, които са отговорни за едни от най-красивите игри с най-уникални компоненти – Euphoria и Viticulture (очаквайте скоро ревю и на Viticulture). Ще се повторя, но – Ох, нямам търпение!

Suburbia 5 stars

Като говорихме за строене на град. В това разширение на Suburbia, освен нови сгради, в играта се вкарва механика с туристи, което увеличава взаимодействието между играчите. Освен това разширението пристига и с компоненти за пети играч. Лично аз не се интересувам особено от 5ти играч, защото това би забавило иначе бързата и динамична игра. Но каквото и да ми бяха предложили в тази кутия – има ли Suburbia – купувам! Все пак това е една от най-любимите ми игри.

 Това бяха моите топ 5 очаквани игри. Като прочетох какво съм написал, осъзнах, че доста от изборите ми са на база носталгия към видео игрите. Не знам как да психоанализирам това… Както и да е,  мога да ви убедя, че листът за очаквани игри от мен е още по-широк, което значи, че тази година се очаква да бъде много силна година за настолните игри. И тук говорим за игри, които вече са известни на аудиторията. Представете си колко още и какви игри ще се обявят и появят на пазара през годината!

 Това са игрите, които смятаме за най-очаквани на този етап от годината. Надявам се, че някоя от тях е хванала и вашето око. И все пак, ако се интересувате от хобито и следите развитието му, споделете в коментарите отдолу кои са игрите, които вие чакате с нетърпение тази година!

Exit mobile version