четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Paper ‘Mech – Голям робот в малка игра
Paper ‘Mech – Голям робот в малка игра

Paper ‘Mech – Голям робот в малка игра

Огромните роботи пленяват въображението ни от много време. Като малки не бяха Волтрон, Конника и Звездните шерифи, Power Rangers и какво ли още не. Като поотраснахме Gundam, Pacific Rim, че даже взеха и направиха римейк на Волтрон. С други думи, големите роботи са се проявили във всяка друга сфера на „ентъртейнмънта“, но не особено силно в бордовите игри, като че ли. Или поне аз не се сещам известен представител на „mech“ тематиката(ще се радвам да ме поправите). За това и след като насочиха вниманието ми към нея, реших днес да ви разкажа за тази малка, соло print and play игра, която толкова успешно пресъздава усещането, че управлявате гигантски робот. Упс, май се издадох… Както и да е, става въпрос за Paper ‘Mech, на дизайнера Chris Alton. 

В играта вие поемате ролята на пилот на робот, който трябва да задържи огромна вълна от противници, докато неговите съюзници успеят да се евакуират. За да успеете, трябва да оцелеете и да победите всички вълни от противници, които ще се хвърлят върху вас. Сега, понеже почнах малко помпозно и не искам да очаквате прекалено много от Paper ‘Mech, да си охладя малко страстите. Играта не ме спечели с това, че има да кажем яки фигурки, които можете да си направите, спечели ме с това, че докато я играете наистина имате чувството, че управлявате гигантски робот. 

Цялата игра се състои от един лист, на който ще видите всички характеристики на робота си, както и радар, на който ще виждате от къде и как се движат гадинките. Ще имате пълен контрол над машината си, като почнем от това на къде се движите и стигнете до това с кое оръжие да стреляте, дали да клекнете, да се завъртите в профил, къде да се прицелите и какво ли още не! 

Основната механика на играта се върти около Time Track, който определя реда на атаките, както на вашите, така и на противника. Всяка атака изисква определено време и това време тече, докато атаката не достигне края на трака, тогава се се осъществява и някой го отнася. След атака имате право на едно движение. 

Собствените си атаки ги избирате вие по ваша преценка според това колко близо са противниците ви, какъв вид са и колко са бързи. Видовете противници и какви атаки те ще използват решава зарът. 

Ако всичко това не ви стига, то има още. Например, преди началото на всяка игра можете да изберете с какви характеристики да започне робота ви, също така някои от оръжията имат и специални ефекти, които трябва да имате предвид, когато си избирате с какво да атакувате.

Заключение

Невероятно е колко много игра е събрал дизайнера Chris Alton, само в един лист хартия. Определено ще ми трябват доста преигравания, докато пробвам всичко или дори и само докато намеря сигурна стратегия за победа всеки път. А наскоро дори излезе разширение за играта  – Paper ‘Mech Factory, така че определено има какво да се види и пробва още. Е, вярно е, да. Играта е абстрактна, не грабва окото, соло е, няма фигурки на гигантски роботи, които се бият, но въпреки всичко смятам, че Paper ‘Mech е игра, която всеки фен на жанра трябва да пробва и да види, че ще се връща към нея през дългите, самотни, дъждовни дни.

Файлове за принтиранеИграта в BGG

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers