вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Operation F.A.U.S.T – За Франция и личната колекция!
Operation F.A.U.S.T – За Франция и личната колекция!

Operation F.A.U.S.T – За Франция и личната колекция!

В окупирана Франция, през Втората Световна Война, произведения на изкуството са в опасност да попаднат в ръцете на Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg. Играчите влизат в ролите на колекционери, които искат да докопат картините преди немците, но разбира се искат да имат и най-скъпо струващата колекция… Добре де, малко по-вълнуващо го направих да звучи, признавам си, но така са го описали и от  Robert Burke Games.

В играта всъщност всеки ще има две роли, които ще му дават някакви специални умения по време на неговия ход. Уменията са два вида – едните ще можете да правите винаги, а другите само веднъж, след което губите картата и си теглите нова. Картите ще ви позволяват да правите неща, като да видите две от обърнатите с гърба нагоре картини, да видите картина над друг играч, да си вземете повече пари и т.н. При използването на уменията на картите вие заявявате какво умение на коя карта ползвате, но не е нужно да показвате, че имате тази карта в ръката си…освен, ако някой не ви предизвика, като ви каже че нямате картата която играете, тогава сте задължени да покажете дали имате картата. Ако я имате вземате пари от предизвикалият ви, ако я нямате губите пари. Познато ли ви звучи? Нормално.

Сега да ви кажа малко повече и за самите картини, а? Всяка картина си има цена или точки, както ви е по-удобно, първият, който събере 1 000 000 печели играта веднага. Освен обикновени картини обаче има фалшификати и дегенеративни. Те имат цена също, но за фалшификатите ще трябва да имате документ, който ги декларира като оригинали, иначе не струват нищо, а дегенеративните Двойният агент може да ви ги вземе за себе си, ако ги види, когато гледа картите ви.

Ако все още се опитвате да го отречете пред себе си, аз ще ви го кажа – F.A.U.S.T e малко усложнен Coup с различна цел и роли. Като изключим това, двете игри са страшно сходни. За мен лично това е по-добрият вариант от Coup, тъй като там лъженето ми идва малко в повече. Също така събирането на картини всъщност внася приятно разнообразие в геймплея, като ви кара да следите не само кой какви роли държи, е сменил и твърди, че има, но и кои картини къде отиват. Ако харесвате Coup или подобни игри, пробвайте Фауст, ако не друго, ще научите имената на няколко известни картини, може пък да ви е от полза. 

BoardGameGeek

F.A.U.S.T в Amazon

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers