неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » New Frontiers – Race for the Galaxy: The Board Game?
New Frontiers – Race for the Galaxy: The Board Game?

New Frontiers – Race for the Galaxy: The Board Game?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако не сте запознати с историята, ето я и нея.

2002 година от Alea/Ravensburger излиза мега хита Puerto Rico, който запознава масово геймърите с механиката “Role Selection”.

2004 година се появява и San Juan, която е нещо като картовата версия на Puerto Rico. Играта е много по-лека от оригинала и по-достъпна масово.

2007 излиза Race for the Galaxy (този път от Rio Grande Games) която използва San Juan за своя основа, но сменя скучната й тема, хвърля ни в космоса и превръща семейната игра в геймърско изживяване, като ни предоставя огромни възможности, избори, хиляди експанжъни и още по-хиляди неразбираеми иконки… които вече толкова се наложиха, че все още се използват в поредицата.

2014 San Juan използва популярността на Race for the Galaxy и излиза с второ издание – малко по-дълбоко от първото, но все още така семейно. С това издание, Alea избиха рибата… но за съжаление тази риба вече е на изчезване, защото играта се намира трудно и рядко се преиздава. Ravensburger, какво да ви говоря.

В същата 2014-та година Rio Grande Games решават да бъдат малко по-смели и не просто репринтват играта с по-изчистени правила, а направо сменят основната концепция за Role Selection. Вместо да избирате роли, в тази игра мятате зарове тайно зад паравана си. Играх играта няколко пъти и не мога да кажа, че бях впечатлен. Roll подходи мързеливо и използваше същите досадни и напълно неясни иконки от Race, но поне добави текст под тях. Към базовата игра вече можете да си купите едно голямо разширение, но излизат и още.

Миналата година се появи някакво странно заглавие в магазина на Ravensburger – Purto Rico: The Card Game, но освен конспиративни теории в BGG не се знае нищо повече, освен, че играта е на немски и едва ли ще има репринт след като се продадат бройките.

С последното нещо от поредицата обаче, Rio Grande връщат идеята към корените – New Frontiers. Tук не се използват карти, нито зарове. Тук избирате роли. Разбира се, нямаше да са Rio Grande, ако не бяха постъпили мързеливо – артът по плочките и планетите е директно откраднат от Roll, токъните за победни точки са все още същите евтини и досадни чипчета, които се ползваха и в Race, и в Roll. Освен това няма никаква дори идея за нещо като инсърт. А New Frontier отчаяно има нужда от някакво сортиране, защото подреждането на играта може да отнеме време. Най-големият проблем всъщност е парадоксален за името на нашия сайт. Кутията на New Frontiers е с необичайно огромни размери. Тя е по-голяма дори от кутията на Monster Slaughter, без да има нужда. Тя е не просто голяма и висока, но квадратна, което я прави мушкането в каквато и да е система за складиране на игри почти невъзможна. Аз използвам Billy-тата на IKEA и в момента играта се налага да стои над секцията, защото иначе изпъква повече и от нетретирана една седмица акне пъпка.

Излъгах. Не това е най-големият проблем. Най-големият проблем е цената. Rio Grande по принцип се изсилват с ценообразуването, но New Frontier сериозно ще олекоти джоба ви. И преди да обвините българските магазини в безбожно надценяване, имайте предвид, че MSRP-то в щатите е 75 долара.

Но. Но! НО! НО!!

Исках да избия всички негативи, защото играта не просто ми хареса, но… New Frontier вече е в любимите 50 на всички времена, което може и да ви звучи, като нещо, което излиза от устата на 10 годишен келеш, но ако ме познавате, знаете, че аз всъщност съм 10 годишен келеш.

Като не обръщаме внимание на досадните проблеми с някои от компонентите, не мога да не отбележа тоталното прекаляване с излишната преизработка на кубчетата за ресурси, които крещят „overproduce“. Трябва да си оправдаят парите някак си.

Не само мое мнение е, че New Frontiers е най-подходящата игра за вкарване на хората в системата „For the Galaxy”. Това не означава, че играта е по-малко дълбока или е орязана откъм възможности. Напротив. Мисля, че това е една от най-разнообразните игри, които съм играл напоследък. New Frontiers е най-подходяща за начинаещи, защото е почерпила опит от всичката история на системата през годините и така е избрала, почистила от праха и лакирала механиките, че те са се превърнали в елегантно чудо, което можете да обясните за по-малко от 10 минути.

New Frontiers е изключително лесна игра за разбиране, но предлага поле за развитие, като опитните играчи определено ще имат предимство пред начинаещите. Не се притеснявайте. Ще ви отнеме ход-два, в които не сте сигурни какво правите, но е твърде вероятно мозъкът ви да схване как работи машината и да си изработите стратегия.

New Frontiers е игра с изграждане на двигател и една от най-чистите стратегии, които съм срещал последно време. Казвам „стратегия“, защото тук само след два-три хода вие ще сте поели по собствен път, който всеки ход ще става все по-тесен и по-тесен, което е символ на добра игра за планиране.

Ако сте разпилян и с нефокусирана игра, няма как да спечелите.

Проблемът в този тип игри се състои в това, че в повечето случаи те имат само няколко разклонения, по които да поемете и след това геймплеят доскучава.

Тук това не е така. В играта винаги се използват една и съща бройка технологии, но повечето от тях са двустранни. Плочките за End Game Scoring също са двустранни. Планетите, които ще откривате по време на игра са купища.

Отделно има няколко различни цвята планети и технологии. Освен тези цветове има и ключови думи, които са разпределени между различните цветове.

Понякога цветовете се свързват с определени думи, а понякога думите с други думи.

Да не говорим, че планетите дават различни ресурси, които се използват по многообразен начин спрямо уменията и технологиите ви.

Ако сте внимателни, можете да съставите собствена пътека, която да следвате и която да не е разгадаема от компютър.

В играта има странна механика, която се явява като мод, но аз предпочитам винаги да играя с него. Този мод вкарва мисии, които са вид точкувания. Самата механика леко „страннее“ и е излишно усложнена, но с моята гейминг група стигнахме до извод, че можем просто да изтеглим три мисии в началото на играта и да ги сложим до борда. Така имаме още три начина за отбелязване на точки.

Заключение

New Frontiers е една от най-забележителните игри, които съм играл последно време. От ревюто ми едва ли сте разбрали каквото е и да е за правилата, но и не е нужно. Трябва да знаете, че играта идва с елегантни и лесни правила за научаване, но ви предлага дълбочина, която да изследвате с десетки игри. Дори и да ви омръзне. Дори и да сте открили всички възможни стратегии, което се съмнявам да стане в близките 20 игри, това са Rio Grande. Очаквайте помпозно разширение, което да ви наблъска още толкова съдържание, че ще ви се завие свят на портфейла.

Да, в основата си това е игра, в която събирате ресурси и продавате ресурси, но е една от най-добрите игри от жанра. Жестока препоръка от мен!

ПЛЮСОВЕ:

 • Отлични компоненти (макар и повечето да са същите от предните игри от франчайза)
 • Елегантни правила
 • Дълбок геймплей
 • Огромно разнооразие
 • Възможности за хитро взаимодействие между играчите
 • Най-достъпната (и най-добрата, за мен) игра от поредицата
 • Продължава само около час

МИНУСИ:

 • Мързелив подход към компонентите, което е видно за феновете на поредицата
 • Сериозна нужда от органайзер
 • Сетъпа отнема 15 минути (защото няма органайзер)
 • Кутията е твърде голяма
 • Цената е спорно висока

Както винаги, можете да откриете това бижу в сайта на нашите партньори от Time2Play.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers