петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Escape Room: Играта – 4 разширения! (Отново на български)
Escape Room: Играта – 4 разширения! (Отново на български)

Escape Room: Играта – 4 разширения! (Отново на български)

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди да продължите надолу силно ви препоръчвам да прочетете ревюто на Кръстьо за базовата игра.

Така! До нас, благодарение на Simba Toys (хората, които са превели играта на български) достигнаха четирите нови разширения за играта. Казвам четири, но всъщност едно от тях е доста по-голямо от останалите…

VR разширение

 То не само, че пристига с два сценария, но идва и с очила за VR, в които да мушнете телефона си. Да, телефонът ви трябва да поддържа тази функция, но не се притеснявайте – тук не говорим за истинска виртуална реалност, а за тази, която използвайте с Google Cardboard. Всъщност, устройството, което идва в кутията е същото като онези Google Cardboard, така че можете да го използвате и за други гъзарийки, ако не ви се завърта свят твърде бързо.

В кутията на VR разширението има и пробен сценарий от 15 минутки, колкото да свикнете с цялата идея.

За да играете играта се нуждаете от базовата игра… горе долу. Казвам горе-долу, защото имате опция вместо да използвате ER декодера (хронодекодера), да използвате апликация с виртуални ключове. Ако използвате апликацията обаче ще ви трябват два смартфона. Единият за декодера и вторият за виртуалната реалност. Ако така ви е кеф, нямате нужда от базовата кутия… въпреки че за другите разширения тя си е напълно задължителна.

Останах със смесени чувства относно VR сценариите. Единият ми хареса изключително (този с подводницата), защото беше логичен, изискваше ангажиращо мислене и беше забавно да дешифрираме какво да правим нататък. Финалът определено беше най-оригиналното нещо в това разширение.

Вторият сценарий, в който започвате в катастрофирал хеликоптер обаче определено не беше моята игра, просто защото изискваше твърде много математически сметки, които не са моята чаша бира. Въпреки че… както в повечето сценарии, тук много често можете да откриете отговорите с проба-грешка, което, парадоксално, въпреки наказанията от 1 минута, могат да отнемат по-малко време.

Най-големият въпросителен в това разширение обаче си остава VR-a. Според мен играта го интегирира… окей, но за мен това стоеше по-скоро като експеримент, отколкото като важен геймплей ефект. Да, във виртуалната реалност се решават пъзели и ще ви трябва отделен човек, който да следи какво се случва вътре, но все още технологията за този тип евтин VR не е достигнала ниво, в което да не ти се пикселизира мозъка и после два дена да ти се върти главата. Симулацията е тематична, но качеството на картинката е достатъчно лошо, че да предпочитам по-скоро нормалните хартиени сценарии.

Следващите три сценария ще ги подредя по лични предпочитания.

Мистериозно убийство

Този сценарий се води най-трудният и наистина беше такъв. До степен, в която аз и жена ми останахме фрустрирани от повечето пъзели. Обичам предизвикателствата, но тук отново трябваше да се човъркат математически сметки, което е далеч от представата ми за забавление.

Funland

Това беше вълнуващ сценарий с отлична кулминация. Пак ни затрудни, но успяхме да се справим… две минути след като изтече времето.

Трябва да се има предвид, че го играят двама уморени души късно вечер, след борба с три деца.

НО! Тук темата беше на ниво и макар пъзелите често да нямаха нищо общо с историята, мисля че си заслужава да опитате да избягате от ужасяващия лунапарк.

Космическа станция

Този сценарий беше оставен за последно, тъй като жена ми избягва всичко свързано с космическа тематика. Всъщност, причината това ревю да се забави беше точно тази, но за мое щастие, след изиграването на тази история, тя се нави да играем още много космически игри… Може и да не го е казала точно така… или изобщо… но както и да е.

Тук пъзелите бяха увлекателни и нематематически. Да, имаше тук-там числа, но за бяхме успешни без да е нужно да мачкаме уравнения. Всичко беше логично и дори на моменти доста тематично. Финалът отново беше кулминативен и вълнуващ.  Препоръчвам.

Заключение

Разширенията са отлични. Няма какво да се лъжем. Мисля, че задминават базовите сценарии и ако вече имате хронодекодера си струва да пробвате поне аналоговите.

Не бях изключително впечатлен от използването на VR-a, но това не е вина на създателите, а на липсата на все още добра технология.

Преводът на български беше окей, въпреки че на моменти имаше странни изречения с очевидно буквален. Поне беше забавно.

Можете да играете VR разширението самостоятелно, като използвате два телефона, но имайте предвид, че за малките разширения няма работеща апликация – за нея си ви трябва хронодекодера, както и някои други компоненти от базовата игра.  

Проблемът с компонентите си остава същия, като преди. Почти всичко в играта са тънки листчета, които за съжаление трябва да премахвате от общ, по-голям, лист. Това може да доведе до скъсване. Дори и да сте по-внимателни от мен обаче, ще губите ценно време в премахване на карти и подобни компоненти. Всъщност, в един от случаите ние загубихме точно защото, за да подготвим компонентите за третата част ни трябваха 2 минути, а ни оставаха общо 5.

Препоръчвам ви да си направите подготовката предварително. Да, може и да се издаде нещо, затова пробвайте да използвайте някакъв джедайски трик за самоизключване, докато ънпънчвате.

Относно унищожаването на компонентите. При повечете от разширенията можете да се разминете без да пишете по тях, а ако бъдете изобретателни, можете да си спестите всякакъв вид унищожение. Така че не бих се притеснявал, ако целта ми е после да дам на някой разширенията.

Така че… Препоръчвам разширенията за феновете, особено аналогивите такива!

Можете да откриете разширенията на Escape Room: Игра в сайта на Pikko Games.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers