понеделник, февруари 26, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Meeple Circus – пълен цирк!
Meeple Circus – пълен цирк!

Meeple Circus – пълен цирк!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Като изключим адски скучното и доста банално заглавие, в тази игра… няма абсолютно нищо скучно! Всичко е изпипано в най-малък детайл… най-вече, защото всичко е малко и детайлно.

Игрите за ловкост са ми страст, а тези с нареждане на едно нещо върху друго се нареждат най-отпред на опашката. В топ 10 любими игри по принцип се е вредила майката и бащата на всички „стакинг“ игри Junk Art, а наскоро излязлата Rhino Hero Super Battle е сред най-добрите игри за 2017, според мен.

Може ли Meeple Circus да влезе някъде в някоя класация? Ми. Да. Основната причина е безумието, което аз обожавам в настолните игри, и на второ място – тематичността, която извира от всеки малък елемент в играта.

В Meeple Circus играчите подготвят собствено цирково шоу в два рунда, а в третия всеки играч изпълнява своята „гранд“ постановка пред останалите играчи.

 

В общи линии, това означава, че има три кръга, като първите два кръга са „подготвителни“ и всеки играч си прави цирковото изпълнение едновременно и за себе си, докато третия кръг всеки пада под прожекторите.

Това не означава, че първите два кръга са скучни. В никакъв случай. Всъщност, всеки един от тези кръгове има своите специфики и в нито един момент няма да имате усещане за повтаряемост.

Принципът на играта е следния – Събирате изпълнители от огромна купчинка уникални мийпълчета – човечета, различни видове животни и всякакви предмети, които бихте очаквали от едно цирково изпълнение. Целта ви е да нареждате тези фигурки една върху друга в определени форми, определени от играта и различни видове карти… като разбира се имате определено време да се случи всичко това.

Към играта има апликация за мобилното ви устройство, която ви задава време и музика. Ооо, музиката е основна в тази игра. Има всякакъв вид циркова класика, като по време на самия саундтрак ще чувате всякакви звукови сигнали като ръкопляскания, чинели и всякакви други неща, които може и да имат някакво значение за геймплея.

В първия кръг вие ще вземате стандартни фигурки, като ще се стремите да постигнете 4 форми, определени на случаен принцип, а в допълнение има и няколко базови правила за точкуване (различните видове човечета носят различни точки ако са на различни места – някои трябва да са на земята, други във въздуха и подобни).

Играта пристига с голямо количество карти с форми, а всяка игра ще играете точно 6 различни условия, което предоставя безобразна преиграваемост.

И това са само базовите форми.

Във втори кръг, освен тези „форми“, играчите ще си избират и специалисти. Тези специалисти са специални фигурки предоставят допълнителен начин на точкуване. Всеки специалист има два начина на игра (картите им са двустранни) и всяка игра ще използвате само едната страна.

Трети кръг е малко по-специален и изключително кулминативен. Към фигурките, които сте събирали първите два кръга се добавя „главният ви номер“. Този номер дава най-много точки и се състои от разни „мета“ условия, които всъщност се оказаха доста тематични.

Тук условията могат да бъдат физическо затруднение – „Да използваш само слабата си ръка“ или „да не използваш палци“, но могат да бъдат и много по-забавни – „Всеки път щом чуеш ръкопляскания в музиката, да оставяш изпълнението си, да се изправяш и да казваш „Благодаря, благодаря…“. Има куп такива, но любимото си ми остава „Когато чуеш специален сигнал – за десет секунди трябва да спреш изпълнението си и да се преструваш, че ядеш сандвич“.

И не забравяйте. Всичко това се случва, докато останалите играчи ви гледат, коментират и най-вече – докато ви се подиграват.

 

Заключение

Meeple Circus е шантаво безумие, което продължава точно толкова, колкото трябва. Въпреки че на кутията пише 45 минути, нито една от игрите ни не е продължавала повече от 25-30. И нито една от игрите не е завършвала с провал. Тематичността извира във всяко едно изиграване, а особено забавни са хората с дебели пръсти, за които играта специално трябваше да предостави пинцети.

Често си мислите, че конструкцията ви е перфектна, но още по-често гледате времето и си казвате „Ама то има време да я направя малко по-висока“. Слагате само едно човече най-отгоре… и всичко се срутва. Тук определено съществува елемент „пушурлък“, защото редовно ще се озовавате в ситуация на алчно копаене за точки.

Компонентите са разкошни, а артът и апликацията създават силна атмосфера, която малко игри могат да предоставят.

Разбира се, за целта ви трябва по-тихо място, за да се чува музиката и по… „свободно“ място, където вдигането на шум не пречи на другите, защото тук ще се вдига шум. Много шум. Не от фигурките, защото те са дребни, а от викане от радост и… някоя друга внезапна случайна псувня.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти
  • Тематичен геймплей
  • Страхотна апликация
  • Безумие, подходящо и за най-сухите от вас
  • Огромно разнообразие

МИНУСИ:

  • Изисква боравене с по-дребни части от това, което бихте очаквали
  • Изисква по-тихо място, за да чувате музиката
  • Играта е шумна, така че не играйте до стаята на децата

Ако ви бие цирковата сачма, много жестоко ви препоръчвам да се качите на главата на Pikko Games и да прецените дали бихте си купили билет за шоуто на Meeple Circus.

Купи: Meeple Circus

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers