неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Stuffed Fables – Играта на играчките с плюшки
Stuffed Fables – Играта на играчките с плюшки

Stuffed Fables – Играта на играчките с плюшки

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всички игри, които съм играл до този момент с моите деца са липсвали един важен за мен елемент – добра история.

Всъщност, преди да играя Stuffed Fables дори нямах идея, че това им е липсвало. Ако сте забелязвали, повечето детски игри се абстрактизират, за да не усложняват детето. Да, те имат някаква базова тематична идея – Рицар спасява принцеса, магьосник се движи в лабиринт, или нещо друго, което се обяснява с прости думи.

Може би това работи за много малки деца, но забелязвам, че пет годишният ми син вече се впечатлява повече от истории, в които да се вживее и които да следи с внимание.

Stuffed Fables натиска газта в тази посока и ни поднася няколко солидни приключения с удивително прости, но красиви и ангажиращи истории, с които всяко дете може да се идентифицира. Историите са толкова близки до децата, защото те представят ежедневни детски проблеми и добавят приказни елементи, с които децата са запознати дали от приказки, дали от известни анимационни франчайзи – кхъ… Toy Story… кхъ.

Добрите!

Stuffed Fables стъпва на основите на Mice and Mystics, но долкотоо съм запознат орязва механиките и сваля възрастовата граница до около седем годишни. Не съм играл Mice and Mystics, така че всичко, което можете да чуете за сравнението между двете игри се събра в този абзац.

Играчите влизат в ролята на играчките на малко момиче, които се съживяват, докато то спи и се опитват да го предпазят от лоши влияния. Понякога играчките влизат във вътрешни притеснения относно порастването на момичето и как това ще се отрази на тях. Хм… май се го виждали някъде.

Но! Не се притеснявайте, историята само намига към Анди, Уди и Бъз, без да се качва на гърба й и да плагиязди славата. Даже си мисля, че тук тази аналогия върши работа, тъй като повечето деца са гледали тази поредица и по-лесно могат да влязат в историята на Stuffed Fables.

Лощите!

В базовата кутия ще откриете няколко истории, но всяка история има няколко нива, които трябва да минете преди да я приключите. Това, в повечето случаи, означава, че едва ли ще приключите една цяла история за едно изиграване. Децата рядко имат това търпение.

И още един лош…

Няма да ви разказвам историите, защото е по-добре сами да ги разкриете, заедно с вашите деца, но от гледна точка на професионален „писач“ и баща, мога да потвърдя високото им качество. Текстовете са написани великолепно, а персонажите са ясно различими и достатъчно интересни, че да могат децата да се припознаят в тях.

Ако вече не сте разбрали, Stuffed Fables е игра с фигурки, които се движат по различни карти, изпълняват различни задачи и се бият с лошите играчки с помощта на зарчета.

Механиките са елементарни и въпреки че има доста оригинални неща, които не сте виждали в други игри, не бързайте да купувате играта за вашата гейминг компания. Това Е игра за деца и САМО за деца. Така де, ако играете вие с вашите деца, мисля че няма по-подходящо вълнуващо приключение, но ако искате да разцъкате нещо с дружките си на Blood Rage, пийте една студена вода и си лягайте, защото чардака е затворен за вас. Пробвах с моята компания. Така е.

Stuffed Fables е наистина най-добрата игра, която бихте могли да играете с вашите деца на около 7-12 години, но има два основни проблема, които трябва да имате предвид.

Първо – играта е изцяло на английски, с което по принцип знам, че нямате проблем, но тук има значително количество четене и ако сричате, ще загубите интереса на детето ви. Препоръчвам ви да научите историята преди да играете с вашите хлапаци и да влезете в роля, докато я разказвате след това.

Второ – 7-12 не е препоръчителна възраст. За мен това е единственият диапазон, който не може да бъде разтегнат. Синът ми е на пет, но играе игри за осем годишни. С него играхме две от историите и на него му беше интересно да следи какво се случва с играчките, но геймплеят му беше объркващ и усетих, че се случват две неща. От една страна – заради объркването, той не се чувстваше ангажиран с играта, а само от историята и от друга – аз се напрягах, защото трябваше да следя твърде много неща и да обяснявам още повече неща, докато в същото време разказвам историята вживявайки се в нея. По едно време осъзнах, че можеше просто да разказвам историята без да играем играта и така щяхме да си изкараме по-добре.

Заключение

Stuffed Fables е откритие в настолните игри и заема запомнящо се място в съвременния гейминг за деца. Ако имате точните младежи, с които да седнете на масата, това би бил такъв хит, че трудно бихте излезли от роли.

Историите са написани професионално и са идеални за децата, а механиките и компонентите са в десятката. Препоръчвам ви с колкото ръце имаме у нас, а те вече не са малко.

За първи път аз малко надцених моят син с тази игра, защото той е само на пет, но след година-две бихме могли да се завърнем и тогава… И тогава какво цепене на плюшени тикви ще падне…

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Чудесно написани текстове
  • Историите са ангажиращи и децата могат да се припознаят с тях

МИНУСИ:

  • Историите са ограничен брой
  • Играта може да продължи повече от очакваното като за детска игра

Ако имате с кого да играете играта, разгледайте я по-отблизо в магазина на нашите партньори и се замислете, защото въпреки че цената е висока, ще получите доста за парите си.

Купи: Stuffed Fables

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers