четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Matcha – блъф игра с гейши и чаени церемонии
Matcha – блъф игра с гейши и чаени церемонии

Matcha – блъф игра с гейши и чаени церемонии

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Grail Games е производителят на Too Many Cinderellas – микро игра, на която скоро правих ревю. Страхотна тема, забавни компоненти, нищо особено като геймплей.

Matcha отново е микро игра и пристига със същия формат кутия. Но! Играта е от съвсем друг мащаб. Отново е 5-10 минутна, но освен страхотните мини компоненти, в играта има и дълбочина. О, и е игра за двама.

В Matcha играчите са… гейши, които се опитват да съберат перфектните съставки, за да могат да направят идеално чаено парти за своите гости.

pic2330472_md

Играта е абстрактна и въпреки, че темата може да няма никакво значение за геймплея, Grail Games са се постарали да вкарат страхотни тематични компоненти, които не са типични за микро игрите.

pic2548995_md

В играта има микро фигурки, представляващи чай, вода, купи, китайски клечки и ветрила. Всички са изключително мънички, но достатъчно детайли, че да продадат вкус и усмивки. Другото нещо, което засилва атмосферата е изчистения и елегантен арт дизайн на картите. Картинките са гейши, но избора н цветовете и тяхната комбинация доставят едно „дзен“ усещане за тази лека игричка.

Как се прави чаено парти?

pic2656316_md

Matcha е игра със събиране на комплекти, замесена с блъф елемент.

Целта на играчите е да съберат 4 еднакви фигурки (ресурси) или 5 различни. Първият, който успее стартира финала на рунда и в края на рунда, който има по-голям комплект и от по-добра категория печели.

Сега ще напиша един дълъг и вероятно безсмислен пасаж от случайни думи, които ще обяснят правилата на играта. За съжаление, вероятно това няма да ви помогне да разберете играта, защото няма лесен начин да се разкажат. Ако все пак сте търпеливи и по-досетливи от мен, можете да продължите. Ако не, прескочете до следващото подзаглавие.

В цялата игра има 16 карти с гейши. Четири сета с числа от 1 до 4, всеки сет с различна картинка, изобразяваща един от ресурсите (фигурките).

pic2400717_md

В началото на играта се подреждат шест специални карти на масата – три мини рунда с по две карти.

Всеки мини рунд се състои се състезава по два показателя – едната карта се печели с по-високо число, а другата с по-добър сет.

Върху тези специални карти се слагат по една карта от гейшите. Те определят ресурсите, за които ще се борят играчите.  Целта на играчите е да печелят тези карти. Всяка карта дава определен ресурс като награда. Числото или ресурса определя начина на борба.

Звучи объркващо… и може да е, докато обяснявате играта, но щом изиграете един-два рунда всички си идва на мястото.

Всеки играч получава по пет карти – всяка карта има изобразен ресурс(фигурка) и число от 1 до 4. Знам, че вече го казах, но някои неща трябва да се повторят.

Играта се играе рунд по рунд. Играчите решават един по един дали ще играят карта пред някоя от картите в средата, за да я спечелят. Ако играят, я слагат с лицето надолу. След като и двамата са сложили или не, картите се обръщат.

Ако се борят за карта, която се печели с конкретно число – гледа се числото. В този случай и двамата трябва да са играли същото число. Ако са го направили – сравнявят се по-добрите сетове от ресурси.

Всеки сет е по-добър от друг сет – в стил камък-ножица-хартия, но с 4, вместо 3. Който е изиграл по-добър сет, печели ресурса, изобразен на картата в средата.

Ако се борят за карта, която се печели с конкретен вид ресурс, тогава идвамата трябва да са дали карта с  такъв ресурс и който е дал по-високо число печели ресурса от картата в средата.

Ако обаче някой е дал карта, която няма нищо общо с изискването си взема ветрило, което също се брои за ресурс. Но! Ако и двамата са дали карти, които не отговарят, тогава нито един не взема този ресурс.

След три мини рунда, целия рунд свършва. Ако някой има събрани 4 еднакви или 5 различни ресурса печели. Ако има равни се гледа по-високия по ранг ресурс. Ветрилата се вземат най-лесно, но те дори нямат ранг – всеки друг ресурс ще ги победи.

Както разбрахте, всеки има пет карти, а за целия рунд се слагат максимум 6 карти. Ако искате, можете да си пазите карти за следващия рунд.

Това са сложно звучащите правила, но всъщност лесни за изиграване. Освен това, в играта има доста и…

Интересни решения

pic2400715_md

Стратегическите решения, които ще вземате се оказват изненадващо много. Вие знаете своите карти, броите тези на масата и остават 7 карти, от които 5 са в ръката на опонента. Кои точно пет е въпрос на блъф. Дори и да знаете какви карти има обаче, тогава следва момента – коя карта ще изиграе и за къде си ги пази. Защото може да иска да вземе ветрило и да даде някоя, която няма нищо общо със сета, който се търси. Ако обаче и вие сложите там подобна, ще го блокирате.

Да, в играта има интересни избори. Дали да си пазите картата за някой от следващите рундове или да я изсипете веднага? А дали опонентът ви ще играе изобщо? Ако не играе карта, вашата карта автоматично печели тази в средата и то без да се обръща. Това значи, че можете да изхвърлите ненужна карта по този начин.

Заключение

Matcha е учудващо дълбока игра за микро идеята си. Дълбочината идва от взаимодействието между играчите, което се основава на блъф и четене на опонента, смесено с броене на картите. Интересните решения правят играта интригуваща и преиграваема.Компоненти са просто страхотни за размера на играта, а задоволството от използването им придава свежа атмосфера на иначе чисто абстрактната игра. Лично аз съм силно впечатлен от елегантния арт дизайн, защото ми дава едно реалксиращо усещане, което прави играта по-малко игра и повече приятно прекарване на чаша чай с приятел. А дори не обичам чай.

Рядко можете да срещнете игра за двама с блъф елемент, която да не е военна и конфликтна. Играта напомня на Battle Line, но лекотата на геймплея я правят по-достъпна и възможна за игра с по-нови хора в хобито. Мисленето е интересно, но не е тежко, а решенията ви са свързани основно с четенето на вашия опонент. Така че мисля, че можете да играете Matcha с всеки. Дори и с деца… стига да успеете да ги грабнете с иначе завъртяните правила на пръв поглед. Във всички случаи Matcha е хит и е с нива над предното заглавие на компанията.

ПЛЮСОВЕ:

  • Играта изглежда разкошно
  • Компонентите са необичайно добри за такъв тип игра
  • Геймплеят е оригинален и неконфликтен
  • Силно застъпена блъф механика

МИНУСИ:

  • Сложно звучащи на пръв поглед правила
  • Не обичам чай

Ако сте харесали играта, можете да я разледате по-подробно в сайта на производителя.

Grail Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers