понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Super Farmer – семейно-детска игра със страхотни компоненти
Super Farmer – семейно-детска игра със страхотни компоненти

Super Farmer – семейно-детска игра със страхотни компоненти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Продължавам с поредната игра на Granna. Този път обаче играта не е от линията им Granna Expert. Ще говоря за една семейна, да не кажа детска игра. Не сменяйте таба обаче, защото ако играта се възпреме за това, което е, мисля че би била супер хит за супер семейство, което иска да са супер фермери.

Когато Granna ми предлагаха играта я рекламираха като бест селър и като супер хит. Реших да я проверя в BGG и ми излезе само една игра… от 1943 година. Викам си, сигурно има дублиране на имена. Разгледах още и… се оказа, че точно това е играта. Странно как е голям нов хит сега при положение, че играта е на 72 години! Оказа се, че това е ново издание с нови компоненти и арт. Като видях илюстрациите веднага познах моят човек – Piotr Socha! Това е страхотен полски художник. Казах си, щом той е замесен, играта трябва да се пробва.

pic1802593_md

Прочетох правилата, разгледах компонентите и няколко неща ми направиха впечатление. Тези няколко неща забиха Super Farmer здраво в колекцията ми и смятам да основа ревюто си на тях!

Историята

Играта е измислена от полски професор математик, който по време на втората световна, когато са затворени гимназиите, заради немската окупация е трябвало да измисли начин да изхранва семейството си. Играта на професор Борсук (да, знам) бързо набира известност сред колегите и приятели му и така той успява да си осигури прехранване. Почти всички копия са изчезнали по времето на бунтовете във Варшава. За щастие, няколко са успели да видят бъдеще и ето – вече имаме ново издание на игра от 1943. Прилича ли на игра на толкова десетилетия? Съвсем не! Даже…

Игра на 72 години прилича на съвсем съвременна семейна игра

pic431775

Започваме от това, че в играта има два 12 стенни зара! Рядко можем да срещнем нещо различно от 6 стенни зарове в толкова стара игра. Да не говорим, че става въпрос за игра от тази страна на океана.

Следващото нещо е, че в тази игра има изчистена и проста механика. Това е рядкост в по-старите игри, които разчитат на тромави и странни системи, основани изцяло на късмет.

Това не значи, че и в тази няма късмет, просто казвам, че тук играчите ще разчитат предимно на… ами на математически познания. Ох… направих играта да звучи като нещо много сложно. Нека ви обясня правилата.

Всеки получава дъска, върху която ще строи своя ферма. Дъската е разграфена много объркващо, но за това след малко.

В играта има няколко вида животни – зайци, овце, крави, прасета, коне, малко куче, голямо куче, вълк и лисица. Целта ви е да съберете поне един заек, овца, крава, прасе и кон във вашата ферма преди вашите опоненти. 

В началото всеки започва с една овца в своята ферма. По време на хода си, играчът хвърля двата зара и брои символите с животни върху тях плюс тези във фермата му. За всеки два символа, взема още едно животно от този тип.

На заровете има изобразени най-много зайци и овце, някое друго прасе и крава. Кон има само един! Тогава как се взема втори кон, за да могат да се размножат?

Ето и основната математическа част, която предизвиква често смехове, препратки към Катан и странни погледи от съседни маси.

Преди да хвърлите заровете, имате възможност да размените животни от борда си за други животни. Имате строго конкретна йерархия – два заека са две овце, две овце са едно прасе и така нататък. Интересното е, че можете да направите една транзакция, но можете да си смесите сметките. Например, искате да получите кон, но имате 4 заека, едно прасе и една крава. Разменяте 4 заека за две овце, две овце за едно прасе, две прасета за една крава и двете крави за кон.

Можете да сменяте с банката, но можете и с другите играчи, ако те са съгласни. Каквото и а правите обаче трябва да спазвате този начин на търговия. Тук няма място за пазарене.

Има още една врътка. Върху заровете има два опасни символа. Ако ви се падне лисица, тя изяжда всичките ви зайци. Ако ви се падне вълк, той ви изяжда абсолютно всички животни без конете и един заек.

Е, има начин да се предпазите. Можете да си купите малко куче или голямо куче. Малкото куче ви предпазва от лисицата, голямото от вълка. Те се купуват отново със специална транзакция. Ваш е изборът дали да рискувате ценно време да изхарчите огромно количество животни за едно куче и никога да не ви се падне вълк или пък да не поемате риска от това някога да ви се падне някакъв гад, който да ви опоска всичко.

Каквото и да правите, трябва да побързате, защото в играта има само четири малки кучета и две големи.

Както виждате, играта не е сложна, но е абсолютно нетипична за времето си. Поне аз така мисля. Ако беше само този геймплей обаче, Super Farmer нямаше да е чаак толкова интересна. Това, което я прави симпатична са…

Изключителните компоненти!

pic431774_md

В това издание всички животни представляват големи кръгли и лъскави токъни с невероятния арт на Пьотр Соча. Кучетата пък са детайлни и хумористични големи фигурки! А заровете? Пф… Заровете са ОГРОМНИ!

Целият вид и атмосфера на играта оживява и предава на играта свеж дъх, който ще се носи из въздуха дори и след играта.

Преди да мина към заключението, трябва да отбележа два малки проблема, които открихме.

Символите по заровете са сравнително интуитивни, но се оказа, че конят и вълкът много си приличат. Да, хем знаехме от правилата, че върху заровете кон няма, хем всеки път се възползвахме от това, което изглеждаше като кон. В първата игра не ни се падна нито един вълк, а  тооолкова много коне!

Вторият проблем е символиката по дъските. Местата във фермата ви са ги изобразили пирамидално. Имате най-много места за зайци и така до едно място за кон. Само че! Въобще не е така. Изглеждаше ни странно и сякаш никога нямаше да успеем да разменяме това, което искаме, ако имахме максимално пет заека. Всъщност, ограничение няма в броя животни от вид. Просто картинките са подвеждащи. Можете да си напълните цялата ферма със зайци ако искате.

Объркващата дъска

Объркващата дъска

Съвет: Разчитайте на правилата, не на символиката по бордовете.

Заключение

Super Farmer е котва в моята колекция. Играта има страхотни компоненти и може да се играе с деца – предимно с деца. Дори да не е постоянно в моят дом, познавам много хора, които биха се забавлявали с нея. Мисля, че само след година-две ще мога да я пробвам с Вики, може би без вълка и лисицата.

Въпреки това не бих отказал да я поцъкам и с геймърска компания понякога, само за да се посмеем или да помятаме огромни зарове.

Предисторията на играта е чудесна, но не тя е тази, която продава. Бих ви препоръчал играта, защото е лесна за обясняване, а и евтина за качеството си.

Геймъри, които обичат само дълбоки и стратегически игри нека бягат далеч, но ако искат да имат нещо различно в колекцията си, което да вадят, когато им дойдат гости с деца, бих препоръчал да инвестират в това заглавие.

Илюстрациите са от професионален полски художник, който сме виждали в CV игрите, а в кутията има чудесни фигурки на кучета, които съвсем спокойно могат да се използват и за играчки. Качеството и здравината са гарантирани… Скоро очакват тест от две и половина годишния ми син!

ПЛЮСОВЕ:

  • Рядко срещана интригуваща реална предистория на играта
  • Елементарен геймплей подходящ и за деца
  • Просто… страхотни компоненти

МИНУСИ:

  • Някои объркващи дизайн решения
  • Играта не трябва да се приема на сериозно

Можете да си закупите играта от България! Кликнете на бутона отдолу!

Granna Bulgaria

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers