вторник, февруари 27, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » CVlization – бърза семейна игра с невероятен арт!
CVlization – бърза семейна игра с невероятен арт!

CVlization – бърза семейна игра с невероятен арт!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди повече от година играх една малка игричка на име CV. Играта беше доста приятна и въпреки, че очевидно имаше някои проблеми не можах да забравя арта. Ох, този арт! Пародиен и анимиран, стил, който обожавам. Стил, който те кара да се усмихваш през цялото време. Оказа се, че художникът е известен полски артист на име Пьотър Соча.

CVlization отново използва същия художник и за разлика от подобни ситуации, в които различни игри от един и същ франчайз просто копират арта си, тук е съвсем различно. Артът тук е напълно нов и също толкова забавен и професионален. Евала.

Cvlization е от новата линия игри на Granna – Granna Expert. С други думи, това не е игра за деца. Да, но въпреки това си е семеен тип игра, който би забавлявал както вас, така и малките ви геймъри.

CVlization е светкавично бърза игра за управление н ресурси и специални умения. Също толкова светкавично ще се опитам да ви разкажа…

Есенцията на CVlization

pic2680018_md

Играчите развиват собствена цивилизация, като всичко, което всъщност правят е да купуват карти с точки и умения.

В играта има три вида ресурс – храна, камък и дърво. По време на играта играчите ще събират и манипулират тези ресурси, за да могат да купуват карти, които им дават дори повече ресурси. Всъщност, всичко в играта се върти около тези ресурси, докато накрая играта не свършва и се броят точките, които всяка карта дава.

В играта има три епохи. Първата и втората са еднакви. Теглят се карти от едно и също тесте и се образува пазар с карти – всяка карта дава някакво умение и точки. Всяка карта има и изискване – цена в ресурси.

Всеки играч има 8 карти. На всеки играч картите са еднакви. Първият играч избира една карта, която слага с лицето надолу и една, която слага с лицето нагоре. После вторият играч прави същото и така нататък.

pic2625370_lg

Тези карта са действия, които ще направите. Действията са за събиране на ресурси, директно точки, крадене или удвояване на другото действие.

Ето и хитрата част – Всяка карта има различно условие за брой играчи. Някои карти са по-ефектни ако повече хора са изиграли една и съща карта, други – ако никой друг не е играл тази карта, а трети, ако точно определен брой хора са я играли.

Това поставя първият играч в най-неизгодна позиция, тъй като не знае другите какво ще играят. Често в тази игра ще има полукоопериране – тоест, нищо не пречи да кажете каква карта сте играли и да се надявате някой да ви последва, за да може и двамата да вземете бонуса. Нищо не ви пречи обаче и да излъжете. Така можете напълно да прецакате някого.

Цялата идея на тези действия е така да си построите хода, че да имате конкретна комбинация от ресурси, за да можете да купите карта с умение. Наистина е унищожително, ако имате ход, в който не сте си купили карта. Особено, ако това са ходове от последната епоха.

Казах, че в първата епоха картите за пазара се теглят от едно тесте. Е, картите за третата се теглят от друго тесте, защото тези карти са малко по-специални. Те рядко дават умения. В повечето случаи те дават доста точки. Всеки пак целта ви е да събирате точки.

И… в общи линии това е играта.

pic2625371_lg

Заключение

CVlization е чудесна бърза игра за събиране и управление на ресурси. Артът е повече от страхотен, а геймплеят е крайно достъпен. Можете спокойно да играете тази игра както с мъгъли, така и с вашите деца. В играта има известна доза стратегия, но не е твърде дълбока, за да предизвика дълго аналитично мислене. Има и доза късмет, но не чак толкова, че да може тотално да ви развали плановете. В играта няма нещо гениално или супер иновативно, но мисля че времетраенето я отделя от другите подобни игри. Всичко върви гладко и динамично и цялата игра ще свърши за 30 до 45 минути. Не мога да нарека CVlization филър, но бързият сетъп и прибиране на играта може да квалифицира това заглавие като последно или първа игра за гейминг вечер.

Ако CVlization нямаше такъв изумителен арт, щеше ли да бъде толкова привлекателна? Ммм, едва ли. Но вижте какво, една игра е комплект от всичките си качества. Дали едно нещо я дърпа напред или назад няма значение – всичко е едно. Така че – да, играта е добра и за разлика от предшественика си CV, тази има доста повече преиграваемост. Когато излезе на пазара няма да бъде с висока пазарна цена, така че мога да ви я препоръчам. Силно ли ви я препоръчвам? Е, не, но определено си струва поне да я пробвате!

ПЛЮСОВЕ:

  • Изумителен арт
  • Светкавично бърз геймплей
  • Изчистени правила, достъпни за всеки

МИНУСИ:

  • Не е особено иновативна
  • Пробвайте да намерите Cvlization в гугъл. Не, наистина, пробвайте. Имам предвид сега. Да, това имам предвид

 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers