неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Magicкa Mayhem – Магическа руска рулетка
Magicкa Mayhem – Магическа руска рулетка

Magicкa Mayhem – Магическа руска рулетка

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Magicкa Mayhem (за по накратко ММ) е игра измислена  от дете – десет годишния Итън Ериксън и неговия баща. Играта е финансирана чрез кикстартер и е настолна версия на компютърната игра със същото заглавие. Ако се имате за велики магьосници определено трябва да опитате тази игра. Тя тотално ще ви обърне представите 🙂

ММ е картова игра с няколко фази във всеки рунд. Правилата са лесни за запомняне, има подсказка с бързите магии и термини, така че дори да забравите нещо веднага може да си проверите. Играта пристига с три мода за геймплей, всеки от които допринасящ за по интерактивно развиване на хода. Има пет типа карти – ръководни, карта с точки за защита и живот, магии, елементи и Майхем (които, показват как една магия може да се прецака). Всичко това е в малка компактна кутия.

Нека започнем с геймплея. ММ има бърз и лесен сетинг имайки предвид, че максималния брой играчи са четирима. Всеки си получава картите за отброяване на живота, карти с елементи и такива със заклинания. Имаме и три купчини с допълнителни карти за теглене на елементи, магии и Майхем. Във всеки ход всеки играч тегли карта магия плюс две карти с елементи, ако иска разменя карти (има си схема за търгуване), след което играе магия или призовава създание, отброяват се точките на нападение и ако има повече от 10 карти в ръка в края на хода си трябва да изхвърли излишните. За майхем-а, той се играе когато решите да правите заклинание – не бърза магия, а заклинание. За целта обаче трябва да имате монета, тя не е включена в комплекта, и съответно при ези теглите Майхем карта, а при тура просто правите заклинанието. Бързите магии, както ги наричам, са списък с бързи заклинания струващи чифт от даден елемет. Не мога, а и не искам да ги запомня, за това гледам картата с подсказка. Самите заклинания струват доста повече от два елемента и ефекта им е много по силен.

По време на хода си не контролирате нищо освен броя на картите и вземането на решение спрямо това, което имате в ръката. Това не е декбилдинг игра и нямате право да си нагаждате магии и елементи по ваше желание, за да си изготвите стратегия. Доста често ни се случваше да играем празни ходове, защото въпреки „търговията“  не ни се падаха елементите нужни за даденото заклинание. Има някои магии, които могат да се комбинират по между си и в един ход да направите голямо поражение на противников играч или на всички опоненти, но се случва рядко да имате достатъчно елементи за изпълнението им. В общи линии базовия мод на игра е магическа руска рулетка с раздаване на магически шамари, единствената ви защита в този мод е ако си направите бариера с една от бързите магии и до там. През останалото време правите атака и поемате атака, и така, докато не елиминирате всички противници или противниковия отбор, ако играете по двойки.

Другите два мода не се различават особено много. Хубавото при втория мод – „Магия срещу магия“, е че можете да контраатакувате заклинанието с бърза магия от противоположен елемент (има си схема пак на карта 🙂 ) Това  което не ми харесва при него е факта, че след контраатаката първия атакуващ може да контраатакува контраатаката, вторият и той, и така докато имат елементи да плащат за това – получава се „изключително заБавен“ магически тенис. И последният мод е тотален Майхем – тегли се такава карта за всяко заклинание или контраатака, и със всеки майхем мятате ези или тура с онази монета, която трябва да си приготвите преди началото, защото е много важен елемент от играта. И на „ези тура“ не може да се лъже, не, никога.

Да се върнем на картата за отброяване на живот. Стандартна 9 на 6 см карта, на която освен вашите 20 точки живот са и тези на чудовището, което призовавате и точките на магическата бариера също. Картите са с нещо като ламинат – ок. Това позволява да си маркирате точките с маркер за бяла дъска, който се трие и с пръст, но не е практично. Тук вече отпада варианта за капачки от бира, защото на картата се поБИРАт точно 6. Монетата от една стотинка е добро решение, но тя пак е по-голяма от кръгчето за отбелязване. Дванадесет картонени тоукъна щяха да ни решат проблема, но уви. Нещо, което не разбрах е какво става, ако се призове второ чудовище? Най-вероятно имаме право чак като изчезне първото да изкараме второ, защото няма къде да му броим точките живот. Има една вече класическа картова игра тип декбилдинг с  магии, чудовища и заклинания, пак с елементи, които там се наричат земи, която въпреки по-сложния си геймплей остава предпочитания за мен вариант.

По принцип обичам да отделям внимание на дизайна и рисунките. Рисунките са на ниво. Запазена е стилистиката на компютърната игра, но атмосферата в тях е много мрачна. Правейки игра, която да е забавна, без значение каква е нейната тематика, трябва изображенията да са светли изпълнени със свежи тонове и забавни илюстрации. Имаме няколко добри попадения и тук, но само толкова. За дизайна на самите карти и подбора на пиктограмите за елементите няма да коментирам – любимия ми елемент е топка ориз в соев сос.

В заключение ще предложа заглавието да е „Chaos Magicka- drawing, dropping, trading card game“. Играта започва интересно, до момента, в който  не зациклите поради липсващи подходящи елементи в ръката или магии съответстващи на това, което имате. През това време опонентите ви може да ви „сипят“ едновременно (от големия казан с магии) и да ви елиминират. А после да стоите и да чакате 20 минути да свърши играта и някак да останете с лоша емоция към картовите игри, ако играете за първи път. Има страшно много примери за подобен род игри от типа тегля карта – прави това, ти имаш обаче друга карта – тя прави онова, продължаваме да  теглим, сменяме карти, правим разни неща, но го няма основното – духа на играта. Нито аз, нито компанията ми успяхме да усетим духът на ММ. За хора, които не сме играли компютърната версия така и не разбрахме какви са тези магьосници, защо се бият и къде са им лицата? Гледах няколко пъти видеото от Kickstarter, за да се опитам да вникна в това, което представя, но уви – нищо. Няма я тази забава, за която се говори. Не попаднахме и на Майхема, от който ще се н@пик@3м от смях.  Лично за мен това е една от най-слабите картови игри, които съм играл и заставам зад това си твърдение.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers