четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!“ – народна мъдрост
„Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!“ – народна мъдрост

„Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!“ – народна мъдрост

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

 

Едно от най-очакваните родни заглавия за тази година(2020 F.U. Covid19), съвсем скоро ще е на пазара. Но преди да ви зарина с хвалебствия (вече сте предупредени) искам да споделя с тези от вас, който не са запознати, част от историята на това игрово произведение.

Преди много много години в далечната 2019, когато хората се движеха свободно и не носеха маски, в далечното кралство Майналенд се проведе благородния турнир „Пловдив гейм Джем“. Беше пълно с рицари, принцеси и всякакъв род митични изроди, решили да премерят слили в различните изпитания, заложени от организаторите. Нашите двама герой, се записали за турнира къде на сериозно, къде на майтап. За жалост нито един от тях не могъл да се впише в някои от вече сформираните отбори и като двама аутсайдери, решили да сформират свой собствен Дует отбор. Представянето им в турнира било толкова епично и зрелищно и въпреки липсата на добра подготовка, нашите двама герои докоснали сърцата по трибуните и завоювали „Наградата на публиката“. И така започнала сагата на играта „На вуте да му е зле“.

Година по късно, след голямо количество плейтест и дузина корекции играта вече има свой официален физически облик и няколко игрови копия. Все още се очаква доставката на първата партида – бройки за продажба (но когато четеш това, те вече може да са по родните магазини).

Идеята на играта е много социална – до болка познатата ни тема за съвместното съжителство в жилищна коооперация тип – панелка. Не са пропуснати комшиите и техните „особености“. И Най-вече преживяването на играчите на социалния контакт с тези същества(…да комшиите).

Що се касае до правилата и механиката на играта, авторите наистина са отделили време в тяхното проучване, разработване и тестване. Като краен резултат в ръцете си държим една страхотна социална парти игра, с лесни правила и семпла, но издържана механика, позволяващи бързо разучаване и разиграване на няколко игри, без да почувствате отегчение или да загубите интерес. Хапчетата са най-доброто хрумване тук. Това е което мен лично ме грабна от компонентите най-много. Едно наистина съобразено и внасящо голяма доза реализъм в играта решение, за което поздравявам авторите ѝ. Няма такова удоволствие да видиш как някой комшия (най-вероятно бивш приятел, след играта) изпива последното си хапче за успокоение пронизвайки те с най-чистия поглед изпълнен с омраза…мухахахахахахахаааааа… Играта се базира на хумора и е важно хората, с които играете да имат чувство за хумор или поне да са чували за него. Зарчето е другия елемент предизвикващ голяма доза смях по време на междусъседските сблъсъци. Също както и в истинските кооперации, тук комшиите могат да се съюзят временно докато елиминират, някой по-нежелан съсобственик, а после пак да се хванат за гушите.

За картите ще отделя по-специално внимание. На първо място страхотните карикатурни образи ви разсмиват още от корицата на кутията. Всяка карта е с уникален рисунък представящ част от живота на панеления обитател. Друго добро решение са различните пословици и поговорки на всяка една от картите спрямо нейната функция. Някой може да види сходство в дизайна на самото им оформление с някоя от чуждестранните картови игри от подобен тип, но това не е от значение, защото всеки се учи от добрите практики.

В заключение ще кажа: „Това е едно страхотно социално-гейм преживяване, което ще ви държи в напрежение до самия Ви край!“

Още за играта

П.С.

НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА СИ ПОЛУЧА МОЯТА БРОЙКА И ПАК ДА Я ИГРАЕМ С ПРИЯТЕЛИ!!!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers