неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Letter Jam – почти обективно ревю
Letter Jam – почти обективно ревю

Letter Jam – почти обективно ревю

CGE продължава със серията си леки асоциативни игри, но този път за екстремна изненада на всички… и позитивна бих казал, играта не е поредното копие на Codenames.  

Освен това тук Влада Хватил не се е хватил на работа, защото е бил зает с разширението на TTA, чакано с години! Тук дизайneрът e Ondra Skoupy, която за пръв път се захваща с такава работа. Мога само да я поздравя, защото дизайнът е изпипан и играта работи отлично… но не тук. Та-та-дааа!  

Letter Jam е игра, в която използвате въображението си, за да съставяте думи на английски, но за разлика от повечето подобни игри, тук ако не сте нейтив с английския, вероятността да се справите задоволително… не е задоволителна.  

Играта получи множество позитивни отзива в интернет и с право – мога много ясно да видя как ако бъде преведена на български език би била хит. За съжаление, дори и сред хора, които са отлично с английския, открих че има мъка в очите и тягост в мозъчните прешлени.  

За да добиете представа какво е Letter Jam – това е смесица между Scrabble и Hanabi. Всеки играч съставя пет буквена дума от случайни букви, след това дава тази дума на играча от дясно. Този играч разбърква буквите и ги слага с лицето надолу. Целта на всеки е да познае буквите пред него и да състави дума с тях, като не е задължително да е оригиналната дума. 

Това се случва посредством рундове, в които всеки играч ще вдигне една от буквите, които иска да познае пред себе си, но с лицето към останалите играчи – тоест, без той да я вижда. След това всички наблюдават буквите наоколо и който може да направи най-дълга дума използва чипове, с които да отбележи реда на буквите в измислена от него дума, която не казва на никого. По този начин всеки се опитва да налучка коя е неговата буква (ако е използвана в тази дума).  

С други думи – трябва да се сетите каква е думата, която някой играч е искал да напише, като гледате останалите букви. Ако си мислите, че сте познали си отбелязвате на специално листче и следващия рунд обръщате друга буква от вашите пет. Когато сте сигурни, че знаете и петте си букви, просто правите дума с тях и проверявате дали сте прав.  

Има и други правила и точкувания, но няма да навлизаме в тях.  

Заключение 

Letter Jam звучи объркващо и може би първата ви игра ще бъде наистина объркваща, но още на втората ще разберете, че не правилата са това, което ще ви спира да играете следващ път. Истината е, че не мога да бъде крайно обективен за правилата на играта, защото не можехме да бъдем много оригинални в измислянето на думите, а не смятам, че сме глупави (така де, за другите говоря, за мен е ясно).  

Виждам играта като отличен потенциал, ако бъде на български език. Засега е твърде нова и не се знае дали някой ще я подхване с превод, така че ако я откриете на английски, пробвайте. Не гарантирам, че ще бъде вашата игра. Ако обаче някой ден се появи на български, мисля, че би била подходяща за всеки. 

ПЛЮСОВЕ: 

  • Оригинални механики в пренаситения жанр 
  • Възможности за хитри думи и готина простотия 

МИНУСИ: 

  • Ако беше на български 
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За deyan

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers