четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Видео игри и приложения » Knights of Pen & Paper II – Pen and Paper симулатора е отново тук!
Knights of Pen & Paper II – Pen and Paper симулатора е отново тук!

Knights of Pen & Paper II – Pen and Paper симулатора е отново тук!

 

Преди около две години Behold Studios пуснаха на пазара нещо, което много ми допадна и много се забавлявах с него. В него имаше хумор, имаше предизвикателство и имаше ретро усещането подхождащо на D&D симулатор.Също така беше и пълно с препратки към всякакви неща, като игри, книги и различни филми и предавания.

Сега играта е отново тук, този път благодарение на Paradox Interactive, втората част на Knights of Pen & Paper е реалност!

Но нека кажем нещо за тези от вас, които не са чували за играта до сега. Knights of Pen and Paper е „pen and paper“ симулатор за един човек, който включва всичко, което може да ви потрябва – здрава маса, група от играчи(които вие си избирате), умен DM, хвърляне на зарове и тон приключения. Сега, факта, че всички седят около една маса не трябва да ви заблуждава. О, не, те си представят, че пътуват до всякакви чудати места, като гори крепости, гори…и да, масата идва с тях. За всички тези пътувания разбира се има само две причини – съкровища и куестове!

Светът 

Вие сте в света на Пеперос и преследвате злия 2-ро издание Хартиен Рицар,който конвертира света във Второ издание и сее хаос и мъка навсякъде откъдето мине. Истината е, че няма много история в играта. Започвате в Spawn Point Village и следвате Основният си куест, който ще ви заведе до всякакви чудати места, като например Месинговата кула или Валът…който е от лед, да. Повечето места, които ще посещавате ще ви служат само, за да изпълнявате куестовете си там, но също така има и няколко града и села, които ще ви дават някои интересни възможности, като безопасна почивка, таверна, място където да си правите предмети, както и магазин.
 
Пътуването между различни точки по картата става по същият начин, както и в Knights of Pen and Paper +1 edition. Плащате малка сума злато и хвърляте 1d20. Ако хвърлите над определено число, то пътуването ви е безопасно, ако ли не, то вие сте нападнати от засада и трябва да се защитавате.
 
Но както познати неща, така в тази втора част ще видите и няколко нови добавки. Първата от които е опцията да претърсвате местата, където се намирате. При всяко претърсване ще имате шанс да намерите „улика“ и когато съберете определен брой улики, то ще намирате различни предмети..
Всяко групово хвърляне струва 5 злато, всеки от героите ви хвърля по 1d20.
 
xscreen_4
 
 
Втората нова добавка, която доста разнообразява играта са Подземията. Някои куестове вече ще бъдат изпълнявани в Подземия(или Тъмници, абе Dungeons). Всяко Подземие се състои от множество стаи, в които ще намирате различни неща… или пък нищо. В някои от тях ще ви очакват битки, докато в други ще има опасни капани. Ако имате късмет в някои стаи ще намерите също и магически извори, съкровища или пък пленници, които ако освободите ще ви помогнат с нещо. Подземията се различават от останалите места, които ще посещавате с това, че много от опциите, където имате другаде, тук ги няма. Единственото, което можете да правите е да продължите напред или да излезете. Ако излезете, то губите прогреса си в Подземието.
 
Третото нещо, с което Paradox са разнообразили играта са „състояния“ по време на битките. Тези ефекти винаги имат ефект върху всички от една от двете страни. Например, ако стаята е прекалено тъмна, то противниците ви ще имат повече инициатива. Или пък, ако се биете навън, насред тучни поляни, това може да вдъхнови Лечителите ви и те да лекуват сякаш е краят на света.
 
И четвъртата добавка, която ми направи впечатление е това, че сега има шанс да се загубите по време на пътуванията си. Ако това се случи, то ще ви се наложи да хвърлите няколко пъти успешно заровете си, за да се измъкнете. Ако не успеете най-различни неприятни неща ще сполетят групата ви.

Групата, Dungeon Master-а и Куестовете

Както и в предишната част и тук отново ще имате възможност сами да си изградите групата, като добавяте нови герои към стартовите двама (които отново вие си избирате какви да бъдат). Както и в предишната част и тук героите ви са странна смесица от модерни „хобита“, класически приключенски класове и раси. Например героят ви може да е рокер елф, който е стрелец или пък мажоретка, която е джудже магьосник. Всяко „хоби“ и раса си имат по едно уникално пасивно умение, а всеки клас си има четири активни умения, които вие ще развивате, както намерите за добре. В групата си не можете да имате повече от петима души, но можете да оставяте тези, които не искате повече в Таверната и да ги заменяте с нови. Като изпълнявате различни куестове и изследвате света, вие ще отключвате също така и нови класове и раси. Като например Чуждестранния студент и Нинджата.
 
Dungeon Master-а е вашият Бог, вие трябва да го слушате, никога да не мислите лошо за него и никога да не му противоречите!…добре де, преувеличих малко. Като кликнете на него, той ще ви предоставя различни опции, в зависимост от мястото където се намирате в момента. Също така, от време на време, ще разговаря с героите ви или с враговете ви. Последните две групи постоянно ще влизат в диалози и помежду си. Всички споменати до тук, от време на време, без задръжки ще преминават 4-тата стена. С други думи, DM е един сравнително добър DM, който просто е ядосал грешния герой.
xscreen_5
 
 
За куестовете няма какво толкова да кажа, те са същите като в предишната част. Отново два вида – основни и странични. За щастие и тук са запазили много интересната система, която ви позволява преди бой понякога да си изберете броя на враговете. Това ви позволява да го давате по-леко, ако сте неуверени или пък да се хвърлите с главата напред и да видите колко сте добри вие и групата ви от „приключенци“.

Злато, Енергийна система и „Купуване на сила“ 

Knights of Pen & Paper, както и повечето мобилни игри има някакъв вид „енергийна система“и в този случай това е злато. За всяко пътуване или Търсене вие ще плащате злато. Докато пътуването е неизбежно, то Търсенето е напълно по желание и ако не го правите, то това по никакъв начин няма да направи играта ви по-трудна. Дори и да сте решили да претърсите всяко място, където сте били и да имате изключително лош късмет в Търсенето, изхарчвайки повечето си пари, то с малко бой лесно и бързо ще съберете достатъчно, без да давате истински пари, за да продължите Куестовете си и евентуално по-късно да се върнете и да довършите Търсенията си. Така че на въпроса „Има ли „енергийна система“ в играта? отговора е „Да, има, но тя е много честна и не ви принуждава да давате пари за да играете спокойно“.
 
xscreen_3
 
 
Сега за „купуването на сила“.Можете да си купите най-различни декорации за игралната си стая и сред тях има такива, които дават доста добри бонуси, но играта не е невъзможна за играене без тях. Да не говорим, че Knights of Pen and Paper е изцяло игра за един човек и дори и да си купите всеки предмет в играта с истински пари, то това ще промени единствено вашето изживяване. А и ако го направите, кой знае, може да видим и трета част.

Препратки към други места и истории

Както вече споменах и тук има много препратки и ако сте чели ревюто ми на Book of Unwritten Tails 2, то вероятно си спомняте, че това доста ми допада. Но нека ви дам няколко примера, за да добиете по-добра представа.
 
За разлика от предишната част,  тук ще откриете много повече препратки към D&D и проблемите, които има между различните издания на играта. Също така има и други по-лесни за улавяне, като например Валът, диамантена кирка от една друга доста известна игра, както и едно NPC, което поразително прилича на Джейми Хайнеман от Ловци на Митове. Това са само няколко от тези, които успях да намеря, но има и много други, които ще оставя сами да откриете.
 
Понеже вече споменах Book of Unwritten Tail, отново ще я използвам за сравнение. В Knights of Pen and Paper II (а и в първата част), за разлика от Book of Unwritten Tails, дори и да не разберете напълно препратките или да не ги усетите, това по никакъв начин няма да има ефект върху количеството забавление, което играта ще ви донесе.

Заключение

Knights of Pen & Paper II не е толкова продължение, колкото подобрена версия на първото издание. Paradox са запазили всички добре работещи механики от първата част, като пикселизираната графика, хумора, пътуващата маса и походовите битки. В същото време са внесли и някои доста добре пасващи допълнения, като Подземията и възможността да се изгубите по време на пътуванията си.
 
Ако сте харесали +1 edition, няма никаква причина да се чудите за тази част ами направо я почвайте. А ако не сте играли никога предишната част, но това което прочетохте до сега ви е заинтересувало, то скачайте направо във втората част, без да се колебаете. Както казах, това е по-скоро подобрение на първата част, отколкото продължение и между двете игри няма никаква връзка, така че не изпускате нищо.
 
xscreen_1
 
 
В случай, че не искате да играете на мобилно устройство, за жалост ще се наложи да изчакате до 30-ти ноември, когато играта излиза за компютър. 
 
Линкове:
 
 

iOS Store

Google Play

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers