петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » INTO THE ECHOSIDE – или „как се прави“ рекламна игра!
INTO THE ECHOSIDE – или „как се прави“ рекламна игра!

INTO THE ECHOSIDE – или „как се прави“ рекламна игра!

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

ITE както се вижда още от заглавието е типичена декбилдинг игра. И тук  разбира се си правите тесте от разнородни, както по функция така и по визия, карти пез цялото време докато играете.

…но какво е по-различното от другите подобни игри? Кое е това, което я прави „уникална“, а не поредната напудрена имитация? Ще разберете веднага след рекламите!

Шегувам се, много мразя рекламите докато гледам нещо.

…та за играта. Продуцирана от щатския лейбъл „PR“, ITE ми направи впечатление със страхотния си неопоп арт използван за фон на кутията, съчетаващ визията на „B-movie“-тата от 80-те с лек хорър елемент, примесен със съвременния дигитален арт. Забелязах, че двата клоуна страшно напомнят на персонажите от „31“, последния филм на Роб Зомби (силно препоръчвам на феновете).

Играта има и уж следва собствена „сюжетна линия“. Историята разказва за подземен свят наречен Нидървойд, обитаван от безкрайното зло – данъчни, инкасатори, катаджии, контрольори и всякаква административна сган. Та обитателите на този свят – ДА, искат да превземат нашия. От части хубавото на така наречените Б-филми е, че във всеки един момент можем да предвидим какво може да се случи, но това си е нож с две остриета, защото не винаги това което се случва е това, което ни харесва да виждаме.

ITE има лесен и сравнително бърз сетинг. Органайзерът на кутията предлага съхранение на готово подредените тестета от карти, така само я отваряте, разпъвате дъската и слагате всяко тесте на мястото му по терена – не повече от 2-3 минути за подготовка. Правилата  и механиката са сравнително прости за научаване и запомняне. Както и самите ходове протичат бързо.

В играта всеки играч започва със стартово тесте от карти, а тестето се сглобява през цялото време на игра, подобно на класически декбилдър. Победител е този, който е събрал най-много точки като карти, а не този който е разгромил противника си. Играе се до изчерпване на наличните за събиране карти от дъската.

Има няколко основни типа карти.

  • Стартови – биват нинджи и фенове, това са основните единици с които започвате играта.
  • Членове на банда или предмет, които заедно правят Главния дек, от където си пазарувате карти за вашето тесте.
  • Епични карти – представляват скъпи карти със специални умения важни за хода на играта и за създаването на по-добра стратегия.
  • Флейвър карти, които са като евент карти – тяхната функция се изиграва веднага и представлява или ефект за вас или за противниците ви. В някои случай разрешава да завъртите колелото на съдбата, за което ще спомена после.
  • И не на последно място Джъгало картите, изветни у нас като „дай ми 3, на ти 2“, защото струват 3 точки всяка, а по време на игра ви осигуряват 2 точки.

Има разбира се и картонче с опростени правила за още по-голямо улеснение на играчите.

Като цяло дизайнът на играта е доста приятен. Визията е основно насочена към по-млада аудитория между 12 -17 годишна възраст. Съдя за това по преобладаващото количество гангстери, изроди, клоуни психопати и оскъдно облечени гимназистки – всичко от което един тинейджър има нужда. Интересен е момента със срещата ми и с познати изпълнители и групи като Three six mafia, Vanilla Ice и Dope DOD. Връзката на картинките с историята и геймплея – лично за мен няма такава, но това не прави графичното оформление лошо. Дори приспадам играта към тенденцията от последните 5 години – Over the top, добре съчетан мишмаш от извесни НЕЩА. Харесва ми начина, по който са решили да промотират изпълнителите в лейбъла, като ги сложат на карти в декбилдинг игра.

Но да се върна на геймплея, ITE предлага възможност за играене от двама до четиримама играчи, както и няколко мода на ига. Реално няма дуели в ходовете, а чиста форма пазаруване. Има и момент на прецакване, когато можете да блокирате дадена карта на противников играч като я „стъпчете“, освен ако дадената карта не е защитена от „настъпване“. В главния дек има два основни типа карти – банди и предмети. Бандите са три класа, като разбира се картите от един и същи клас комуникират по между си и носят допълнителни бонуси на играча по време на неговия ход. Предметите дават предимство в някои ситуации, а някои от тях дори остават активни за по голям период от време (няколко хода). По всяко време на  своя ход играча също може да получи бонус ако е събрал три карти от една фракция. Както споменах по-горе има момент, в който ви се позволява да завъртите колелото на съдбата.

За жалост не въртим истинско колело ала „Риск печели, риск губи“, а хвърляме 12 стенен зар, от обратната страна на картата с опростените правила има списък от 1 до 12 какво ви казва съдбата. Основен недостатък на механиката е повтарянето на едно и също нещо всеки ход, без каквато и да е динамика. Липсва баланс между броя на картите на основния дек и тези в епичния, както и на съотношението притежавани средства (за ход) – цена на дадена карта. Казвам недостатък, защото ако се затлачите с ненужни карти, или никой не купува карти играта може да се играе повече от час. След което на дали някой ще иска да повтори или да отвори кутията следващите седмици. Решението на това е, да си определяте брой карти в главния дек в зависимост от броя на играчите. Най-добре като баланс между време и интерактивност се получава при игра с четирима души. За двама и трима играчи ще трябва да намалите броя на картите в тестето.

ITE е изчистена от към всякакъв вид усложнения и добавки, които биха я утежнили като геймплей. Авторите й са създали декбилдинг, който е подходящ както за филър на напредналите играчи, така и за стартов вариант за начинаещите. Солидната кутия съдържа лек и непретенциозен продукт, който ако беше с други изображения щеше да бъде и чудесна семейна игра.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers