неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hawken – ‘земи тез роботи!
Hawken – ‘земи тез роботи!

Hawken – ‘земи тез роботи!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Днес ще ви разкажа за една игра, която е излязла тази година (2014) и се издава от компанията Cryptozoic Entertainment (да, това е компанията, която обяви игра по Portal :)). Друг интересен факт, играта днес също е базирана на компютърна игра – frее to play shooter с роботи. Яко, а? Днес ще ви разкажа за …

Източник: BGG

Hawken е дуелна игра с карти в реално време, в която вие и вашият противник сте роботи, които искат да се унищожат. Вие и вашият противник имате на разположение тесте от 40 карти, чрез което OLYMPUS DIGITAL CAMERAможете да победите „лошия“ робот. Играта се разпространява на комплекти, като всеки комплект съдържа по 2 тестета (2 робота на комплект) и до момента са излезли 2 комплекта:

 • Bruiser vs. Sharpshooter (комплекта, който ще разгледаме днес)
 • Grenadier vs. Scout

Компоненти:

В кутията ще намерим:

 • 2 тестета по 40 карти, всяко представляващо робот
 • 2 токена представляващи вашите роботи + 2 стойки за тях
 • табло за отбелязване на дистанцията между роботите и колко са се нагрели самите роботи
 • 1 токенче за отбелязване на разстоянието по таблото
 • 1 токен „ОГЪН!“
 • 6 токена за разбъркване на тестето

Играта е изключително компактна и може да се носи и играе навсякъде. 🙂

Какво ще намерим в кутията. Източник: BGG

Геймплей

Както написах по-горе, Hawken e игра с карти за двама в реално време, като средно една игра отнема от 20 до 30 мин.

1. Реално време?!
Какво значи една игра да е в реално време? Това значи, че в играта няма ходове, както в повечето игри (Red November, Munchkin, Ascension и т.н.) или с други думи – играчите играят едновременно. Как е реализирано това в Hawken? По даден сигнал играчите започват да играят едновременно (теглят и играят карти пред тях) докато някой не грабне „ОГЪН!“ токена, тогава играта се паузира, пресмята се колко бърз е всеки робот, колко е прегрял и колко щети са нанесени на единия и другия робот. След това „ОГЪН!“ токена се връща отново между двата играча, те изчистват мястото пред себе си (махат изиграните карти до момента) и пак по даден сигнал се започва новият рунд.

2. Подготвяне за игра (setup)
Първо размесете добре тестетата си и ги поставете пред вас. След това поставете таблото за отбелязване на прегряването и „ОГЪН!“ токена, така че те да са между вас. После всеки играч да вземе 3-те си токена за размесване на тестето и да ги сложи също пред себе си. Поставете роботчетата си в „0-5“ позиция на таблото за прегряване и за завършек поставете токена отбелязващ разстоянието между роботите на средно разстояние (medium).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Примерна подредба на играта.

3. Картите
В Hawken видовете карти са:

 • Основни оръжия – сини карти, които нанасят щети на противника
 • Второстепенни оръжия – червени карти, нанасящи щети на противника
 • Умения – бели карти, чийто ефект дава бонуси на вас(поправя ви и т.н.) или носи неприятности за противника
 • Ходене – зелени карти, служещи за увеличаване скоростта на робота ви
 • Универсални карти – зелени, лилави, оранжеви карти, които са някакво допълнително умение, броня, скорост и т.н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Щетите
Основният източник на щети в играта са основните и второстепенните оръжия, които играете срещу вашия противник. Когато нанасяте щети на противника, за всяка нанесена щета, противникът трябва да маха карта от тестето си, а ако няма вече карти в тестето, размесва и продължава да маха от размесеното тесте.

5. Таблото за разстояние и прегряванеOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Някои от изиграните ви карти ще генерират топлина и ще нагряват робота ви. Спрямо това колко топлина сте генерирали за дадения рунд, то роботчето ви ще се качи по таблото или свали по него, като спрямо това къде застане – има наказание. Например, ако сте генерирали достатъчно топлина и се преместите на 6-та позиция по таблото, то заради това ще понесете 1 щета, на 7-ма позиция – 2, а на 10 и нагоре – 5 щети + 1 основно и 1 второстепенно оръжие ви се счупват и не може да ги използвате вече (до края на играта).
За какво служи разстоянието в Hawken? Като цяло, има карти, които спрямо на какво разстояние са роботите ви, имат някакъв бонус или минус. Спрямо това къде е токена за разстояние на таблото, такова е разстоянието между роботите.

6. Цел (как да победим!)
Бъди първият, който да накара противника ти да остане 3 пъти без карти.

7. Кратко описание на правилата
Както написах по-горе, след като играта е подредена и играчите са взели тестетата си в ръка и са готови да теглят от там, по даден сигнал (примерно „Раз-два-три-старт“ или „1, 2, 3, START!“) играта започва и всеки OLYMPUS DIGITAL CAMERAзапочва да тегли карти и да ги играе пред себе си. Когато играч изтегли карта, той може:

 • да я играе пред себе си, като я постави с лице нагоре в съответната колона
 • да я играе с лице надолу, като я използва като прикритие

Картите прикритие служат за „поемане“ на щетите. Ако противникът ви нанесе щети и вие имате карти прикритие, то може да махате карти от там, вместо от тестето си.

Правила за изиграване на картите – когато играчът изиграе дадена карта, то той е длъжен да я постави в съответна колона. Как така? Картите трябва да бъдат изигравани в колонки, зелени при зелени, лилави при лилави и т.н. Ако обаче се случи така, че между зелените карти има бяла, то тогава бялата карта губи ефекта си и трябва да се махне.

Така играчите играят, докато някой от тях не реши, че е време за нанасяне на щети и грабне „ОГЪН!“ токена. За да грабне „ОГЪН!“ токена, то съответният играч трябва да е изиграл минимум 3 карти пред себе си. След като някой грабне токена, се изпълнява следната схема:

 • Проверка на колоните – всеки играч проверява дали изиграните карти на опонента са в съответните си колони
 • Проверка за скоростта – всеки играч събира скоростта си от изиграните карти пред него и после се сравняват стойностите, този който е с повече скорост може да премести токена за разстояние между роботите с едно поле в посока нагоре или надолу ИЛИ може да направи 2 щети на опонента, като тези щети не могат да се „поемат“ от бронята или картите изиграни като прикритиеOLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • „ОГЪН!“ фаза за първия играч (този, който е грабнал токена „ОГЪН!“)
  • Нагряване – играчът събира генерираната топлина от картите и се мести по таблото и му се нанасят толкова щети, колкото е показано на съответното място (6-та позиция – 1 щета, 7-ма позиция – 2 щета и т.н.), а ако играча е генерирал по-малко топлина спрямо миналия рунд, то роботчето се премества с 1 назад по таблото и пак му се нанасят щетите спрямо позицията, на която е
  • Изиграване на картите – в тази част от фазата играчът трябва да изпълни уменията на картите (в какъвто ред той иска), които е оставил пред себе си в това число влиза и нанасяне на щети на опонента (играчът събира показателите за щети на оръжията си и ги обявява на опонента)
 • „ОГЪН!“ фаза за втория играч – втория играч също преминава през етапите „Нагряване“ и „Изиграване на картите“ описани по-горе

Когато свършат картите на някой играч (поради нанесени щети или просто няма от къде да тегли вече), то той взема 1 от токените си за размесване на тестето. Ако се окаже така, че това е последния му токен за размесване, то играта за съответния играч приключва и неговия опонент е победител.

Лично мнение

Играта  е супер! Допада ми това, че е компактна и лесно преносима. Лесни правила, невероятен екшън и всичко трае за по-малко от 20 минути – красота! Харесва ми хаоса и паниката, която настава, когато трябва да следиш картите, които ти теглиш и играеш и съответно да следиш опонента ти какво прави. Пълна драма :D. Също така дилемата с „ОГЪН!“ токена, кога да го вземеш, така че да направиш мръсно на противника. Играта е невероятна. Бърза и изпълнена с емоции. Какво още може да иска човек 🙂 … може би още тестета. До момента са излезли само 4 тестета (робота), дано изкарат повече с времето … и един съвет – вземете си протектори за картите! 🙂

Лично мнение на BigBoxGamer

Hawken е уникална игра. Не очаквах да ме изненада. Изненада ме. Не очаквах да ми хареса. Хареса ми. Странно защо дори не бях чувал за нея. В BGG почти не се говори за нея. Никой познат не ми е споменавал за нея. В крайна сметка, Hawken се оказа страхотно допълнение към колекцията ми, защото трудно се намират бързи и забавни игри за двама. Защото ако трябва да се категоризира, Hawken може да се позиционира някъде между Jungle Speed и Escape. Както виждате, и двете са игри, които са добри за доста повече от двама играчи. Няма да говоря за правилата, нито за темата, колегата си е свършил добре работата. Това, което искам да кажа е да тичате и да си купувате играта! Но! Има две неща, които трябва да имате предвид преди това. Първо – кутията е зле. Не знам защо са избрали този начин, но прилича на кутия от троянки. А както всяка подобна кутия, след трето-четвърто изваждане и прибиране, тя няма да прилича на нищо. И второто важно нещо е, че ви трябват задължително протектори! Понеже играта е бърза и хаотична (в най-добрия смисъл), играчите постоянно ще вадят безразборно и невнимателно картите от тестето. Както при кутията – на третия-четвъртия път, картите ще имат белези, гарантирам!

Снимков материал: Христомира Султова
Играта беше предоставена от BoardGames.BG и може да бъде закупена от линковете по-надолу:
Hawken – Sharpshooter vs. Bruiser Hawken – Scout vs. Grenadier

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Ready, Aim, GO!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.8 ( 5 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers