понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Jungle Speed – Изрежете си ноктите!
Jungle Speed – Изрежете си ноктите!

Jungle Speed – Изрежете си ноктите!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

pic1815017По принцип основавам ревютата си тематично и се опитвам да изградя обосновките си като се опирам на атмосферата на играта. Ами…този път ще е различно. Защото Jungle Speed е всичко друго, но не и тематична. И под всичко друго имам предвид само, че е…ъм…СУПЕР ЯКА!

За играта бях чувал още преди години, но тогава бях в зората на геймърските ми нърд клонения и се правих на интересен само с тежки, сериозни и предозиращи с компоненти чудовищни игри.

Не си и правих труда да мисля за така наречените – dexterity игри, или игри за ловкост. Може би, защото повечето от този тип са детски. Мина време обаче и осъзнах нещо много важно свърано с игрите…Това са игри! Без значение дали са детски или не, аз започнах да се наслаждавам на всички видове, защото както съм казвал и преди – важно е социалното прекарване, не самата игра.

Оригиналната игра Jungle Speed излиза през 1997, но десетина години по-късно се хващат и започват да изплюват множество версии, които да възобновят игричката. В България, тя пристига основно с помощта на Паладиум Геймс. Те са я превели на български. Е, поне книжката. Останалото са само символи. Въпреки това, заради родното производство и разпространение, играта излиза по-евтина в сравнение с оригинала.

Какво ще откриете в кутията?

80 карти, 1 дървен тотем, малка книжка с правила и една платнена торбичка. Това е всичко. Защо е тази торбичка?

Източник: boardgamegeek.com

Източник: boardgamegeek.com

Просто. Защото изобщо нямате нужда от кутийката. Можете просто да сложите всички компоненти в торбичката и да си я носите навсякъде. Аз предпочитам ръбавите контейнери, за да мога да ги подреждам на рафта, но мога да разбера защо са включили и друг удобен начин за съхранение.

Как се играе?

Jungle Speed е игра за бързина и ловкост. Слагате в средата дървения тотем и раздавате всички карти по равно на всички играчи. Общо взето могат да играя множество хора. Играта използва принципа на най-добрата игра на света – „война“. Трябва да се отървеш максимално бързо от своите карти. Как става това?

Всеки играч, един по един обръщат най-горните си карти. В момента, в който видите, че вашата карта има същия символ като картата на някой друг, трябва мигновено да грабнете тотема. Ако успеете, давате всичките си обърнати карти до този момент на играча, който е обърнал същия символ като вашия, но не

Източник: Boardgamegeek.com

Източник: Boardgamegeek.com

е бил достатъчно бърз.

Това е играта. Мога да си ходя.

Добре де, има и няколко по-специални карти, които променят правилата, но и те са изградени на един основен принцип – високо ниво на концентрация и здрави нерви. Какво имам предвид?

Да, правилата изглеждат елементарни – просто обръщаш карта и ако е с еднакъв символ като друга, тогава… НО! Пропуснах да спомена една малка подробност. Всъщност повечето символи си приличат ужасно много. И не само това, символите може да са еднакви, но цветовете може да са различни. А има специална карта, която обръща условието и вече се гледа кой ще обърне еднакъв цвят. А, да. Ако грабнеш пък тотема, когато не е трябвало – обираш абсолютно всички обърнати карти на абсолютно всички.

В общи линии, дами и господа, пригответе се да бъдете удряни, блъскани, драни и замеряни, защото много често може да не успеете да грабнете тотема, а само да го блъснете срещу този отляво или отдясно. Особено много внимавайте дали играете с хора с голям маникюр. После като се прибереш, върви обяснявай, че нямаш сестра.

Източник: Boardgamegeek.com

Източник: Boardgamegeek.com

Толкова често се срещат сблъсъци между играчи, че в играта дори има условия за хващане. Защото ако двама се окажат в схватка за тотема и после и двамата са го грабнали, то победителят е този, който е вложил най-много пръсти. Ако и там има равни, то победителят е този, който е хванал тотема най-ниско.

Jungle Speed официално се води за от 2 до 8 играчи. Според мен нищо не ви спира да играете и с повече. Но ето какво мога да кажа. Открих, че за мен играта се играе най-добре с 4-5 човека. Защото колкото повече хора има на масата, толкова повече карти трябва да следите. От друга страна ние се събираме да се забавляваме, така че на кой му пука, кой ще спечели…Ако си го повтарям, може и да си повярвам…

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърза
  • Забавна. Наистина забавна. Не мога да си представя, че ще има игра, в която няма да избухваме в смях и злорадство.
  • Развива способността за концентрация
  • евтина

МИНУСИ:

  • Никаква тема (Официално има, но нека не се залъгваме)
  • Играйте далеч от телевизора
  • Може да боли

Ако искате да си закупите играта, кликнете на линка отдолу:

Jungle Speed

 

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Игра, в която най-важните умения са бързината и ловкостта...за да можеш да се предпазиш от летящия срещу теб тотем.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.75 ( 3 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers