петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Goths Save the Queen – плъхове, брадви, прасета в катапулт и една твърде дебела кралица.
Goths Save the Queen – плъхове, брадви, прасета в катапулт и една твърде дебела кралица.

Goths Save the Queen – плъхове, брадви, прасета в катапулт и една твърде дебела кралица.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

ВАЖНО!

Ако това ревю ви изглежда познато, то е защото вече сте го чели… за което искрено ви благодаря! Преди месеци бях написал превю на тази забавна игра, а както се убедих нищо не е променено (дори и мнението ми за играта), освен добавянето на кутия, така че ще подходя по мързеливия начин и ще ви препостна старото ревю. Поне ще плесна няколко нови снимки. 

Отборните игри са рядкост. Отборните игри, в които всеки има специална роля са дори още по-трудни за намиране. Изключения са игрите от Space Cadets франчайза… но пък те са в малко по-тежка категория. Goths Save the Queen се мушка в кратката блъф форма и се представя като филър игра, достъпна за всички.

С други думи, играта е създадена за 4 човека, но има варианти за двама и трима, както и за повече от 4, ако имате повече от едно копие.

Аз съм играл няколко пъти стандартния вариант от 4 човека, без да използвам и мода, който пристига с играта – Fog of War.

Goths Save the Queen е тактическа блъф игра с отборно планиране на действията, четене на противниците и съотборника, движение по карта, атаки… и хумор. Много хумор.

От невероятно детайлните и хумористични детайли до самата концепция на геймплея, която създава абсурдни конфликтни ситуации, всичко е във вените на хумора… и Saboteur.

Общото със Saboteur е следното. Имате два отбора. И двата отбора се опитват да стигнат до една и съща локация, като там ще открият три карти с лицето надолу и някъде между тях се крие дебелата кралица.

Самата концепция, че се бият идиоти остготи и също толкова изкрейзили вестготи за любовта на кралица загърбва историческият бекграунд и ни хвърля в лекия и семеен абсурд, подходящ дори за деца.

Всеки отбор е съставен от двама човека. Единият е Крал, а другият Военен лидер. Целта на краля е да дава кодирани заповеди, а целта на Военния лидер е да познава какви са заповедите и да реагира с ограничен избор спрямо тях. Заповедите са кодирани, за да не ги разбира другия отбор.

В средата на масата слагате три карти с лицето надолу. Някъде там е кралицата. След това слагате по три полета в две посоки и слагате базите си в дъното. Върху базите си слагате двама войника. До базата слагате и незареден катапулт, който стреля с прасета. Да. Точно така. С прасета.

По време на ходовете се избирате команди и те се случват в определен ред. Командите са най-различни – движение с армиите, стреляне с вашата армия по другата армия, зареждане на катапулта, мятане на прасето по другата армия, наемане на нова армия, барикадиране, пускане на плъхове в барикадите, крадене на чуждото прасе с лешояд, шпиониране на картите в средата.

Само че! Понякога не е толкова лесно да разбереш какво иска от теб този досаден крал! Само си седи в тронната зала и не разбира народа, да не говорим как се води война!

По време на хода си, кралят слага една карта с лицето надолу. Всяка карта показва на гърба си две възможности. Една фалшива карта и една реалната карта. Другият крал прави същото. След това двамата военни лидери трябва да познаят коя карта с действие техния крал желае да бъде изпълнена. За целта той има конкретни карти в ръката си, които също слага на масата. После картите се обръщат.

Ако военните лидери са познали, си изпълняват съответните действия в съответната ицициатива. Ако не, ходът се губи, командата на краля остава на масата и следващи ходове военният лидер може да си я изпълни спокойно, без да се притеснява каква ще бъде новата команда на краля. По този начин, ако комуникацията не съвсем добра на масата може да се понатрупат неизпълнени команди.

Ролята на Военният началник може да изглежда чисто изпълнителна, но не е така. Всяка команда има най-малко две опции, от които лидерът може да избере.

Така играта продължава, докато единият отбор стигне до центъра и открие местоположението на кралицата. На теория, играта се играе за около 20 минути. На практиката е така… в повечето случаи. Имали сме игра, която е продължавала и повече от 40 минути, защото ако играчите играят твърде дефанзивно и без риск, тогава всичко може да се закучи. Да не говорим, че има варианти, в които може да се влезе и в безкрайна спирала.

Това се случва, когато и двата отбора имат един очевиден най-добър ход. За да се прекъсне спиралата някой трябва просто да се откаже. Примерно някой е заредил прасето и е готов да го изстреля, за да избие всички единици на противника. Другият отбор знае това и иска да открадне прасето.

Или ситуация, в която ние конкретно влязохме. Имахме три зони с барикади, ние бяхме в средната. Плъхове се пускат в барикади. Ние имахме точно една армия в средната барикада. Всеки ход се налагаше да си добавяме нова армия, за да не ни убият и последната с плъхове. Съответно три-четири хода бяха – армия-плъхове, армия-плъхове, армия-плъхове. 

Разбира се, това няма да ви се случва във всяка игра. За да увеличите шансът това да не се случи, а и за да си изкарате весело ви съветвам – моля ви, следвайте си целта. Вие трябва да грабнете кралицата. Целта ви не е да се трепете един друг. GSQ е по-скоро състезание.

Горкият…

 

Заключение

Goths Save the Queen е малка филър игра изпълнена с блъф, смехове и малки историйки. Комуникацията със съотборника може да изглежда лесна в началото, но с напредването ще видите колко различно мислите. Със сигурност това е доста различна игра и ще ви трябват няколко изигравания, за да можете напълно да схванете как оптимално да играете. Не е достатъчно просто да си правите вашите неща. Нужно е да следите плановете на противниците и методите на тяхната комuникация, за да сте достатъчно ефективни.

Със сигурност дайте шанс на Goths Save the Queen. Да, имаше хора от моята компания, които не й бяха големи фенове (особено, заради тези луупове, за които говорих), но аз лично останах впечатлен.

ПЛЮСОВЕ:

  • Професионални илюстрации, изпълнени с хумор
  • Бърз и ангажиращ геймплей
  • Истински отборна игра

МИНУСИ:

  • Може да се получи досадна спирала от повтарящи се действия

Можете да поръчате играта, като пишете на нашите партньори от Pikko Games в сайта им.

Time2Play

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers