четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dale of Merchants 2 – повече от същото
Dale of Merchants 2 – повече от същото

Dale of Merchants 2 – повече от същото

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди повече от година пуснахме ревю на изненадващо добрия малък декбилдър Dale of Merchants. Тук нито основната идея, нито механики са промени. Dale of Merchants 2 на практика е втора базова игра, която може да се ползва и за разширение, защото и двете версии са идентични. Просто всяка кутия пристига с 6 различни фракции, от които използвате в игра максимум 5. С други думи – най-добре е да имате и двете. Опа, малко издадох заключението.

Вместо наново да обяснявам играта, ето ви бутон към ревюто на първата кутия и после ще отделя няколко думи за втората.

Ревю: Dale of Merchants

След като сте запознати с основната концепция на Dale of Merchants, съвсем резонно е да ви запозная и с шестте нови фракции.

 • Птицечовките са фракция, която е фокусирана в контролирането на тестето ви и пазара, така че играят предимно поддържаща роля.Виждали сме подобна в първата игра (Папагали)

 • Крокодилите са фракция, която директно се конфронтира с другите играчи и краде карти от останалите. Виждали сме подобна в първата игра. (Миещите мечки)

 • Порчетата разчитат на зар и могат да правят всякакви щуротии от типа на вземането на карти от пазара, продължаване на хода ви и дори контрол на тестето. Доста уникална фракция за играта и не мога да я сравня с някоя от старите. Да, отново разчита на късмет, като оцелотите, но този път ефектите са свързани с вас, а не с опонентите ви.

 • Ленивците имат едни от най-силните карти, но тематично им трябва време. Тези ефекти се случват чак на следващия ви ход.

 • Совите са нов вид карти – реакции. Ако опонентите ви направят нещо, то тогава ги активирате. Никога не съм бил фен на този тип механика в настолните игри, така че meh…

 • Лисиците са отново една от онези фракции, с които спирате играта, за да разменяте карти наляво-надясно. Концепцията им е свързана с това, че уж помагате на другите, но помагате и на себе си. Наблягам отново на „уж“. По принцип не съм фен на цялата идея на този тип фракции. Както на тази, така и на крокодилите, особено на оцелотите от първата, но ако ви харесва агресивния хаос в играта, можете да си ги сложите, просто не ме канете на гости да играя с вас. Ако ме поканите на кафе с кебапчета може. Обичам кебабчета. Личи ми.

Заключение

Това е то. Ако вече имате Dale of Merchant, Dale of Merchant 2 няма с какво да ви изненада. Нито картите са кой знае колко по-сложни, нито има промени в правилата. Просто още шест раси. Да, някои от фракциите не са особено по-различни от старите, но играта е на толкова ниска цена, че ако вземате едната базова кутия, защо да не си купите и втората. Най-големият плюс е точно в това, че можете да миксирате фракциите и да си направите комбинация точно като за вас. Лично аз не харесвам поне 3-4 от обшо 12-те фракции и ако имах само едното копие, нямаше да мога да направя идеалната за мен игра.

Ако все пак сте с малък бюджет и наистина искате да се сдобиете с Dale of Merchant, коя бих ви препоръчал? Ами… и двете са добри от гледна точка на баланс. Лично аз предпочитам първата, но отново – няма нищо лошо и във втората. Това са просто два комплекта от по шест фракции.

ПЛЮСОВЕ:

 • Артът отново е великолепен
 • Геймплеят отново е гладък
 • Новите механики не затормозяват динамиката

МИНУСИ:

 • Нищо кой знае колко различно от Dale of Merchants 1
 • Мааалко повече накланям везните към първата, въпреки че това е чиста проява на личен вкус

Понеже е трудно да се намери на родния пазар и след проверка я няма сред дистрибутoрите на нашите партньори от Pikko Games, ви препоръчвам да влезе в сайта на производителите и да си решите на място дали ще менкате карти.

Snowdale Design

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers