събота, май 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ethnos – покорителят на топ класации!
Ethnos – покорителят на топ класации!

Ethnos – покорителят на топ класации!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Често говоря за любимата си игра Archipelago и забелязвам, че аз, както и други приятели геймъри изпадат в нещо, което можем да наречем „сакрален комплекс“. Това е, когато една игра ти е била любима толкова дълго време, че не можеш и да допуснеш, че друга може да я замести, дори и да получаваш много по-добри преживявания с нея. Ние често „сакрализираме“ някои игри и ги ограждаме с невидим щит, сякаш ни е страх да приемем, че това не е крайна величина и не е нужно да се определяме като геймъри с едно конкретно заглавие.

От време на време се появяват игри обаче, които толкова силно ни разтърсват, че заплашват да съборят основите, които досега са ни държали в сигурния уют на геймърската ни гордост.

Не казвам, че Ethnos е вече любимата ми игра, но признавам, че ме хвана по бели гащи и ми пресъздаде усещане, което имах в началото на моят опит в хобито – тогава, когато каквото и да играех ми се струваше като най-гениалното нещо.

Не казвам, че и не ми е любимата игра, защото въпреки че имам достатъчно опит с нея за ревю ми се струва, че тази игра е от онези, които влизат под кожата и растат ли растат, докато най-накрая…

Кой сега е номер 1…

С други думи, не знам колко време ми остава, но нищо чудно Ethnos да се намърда сред топ игрите ми, особено при положение, че е толкова лесна за разширения.

Това ревю се превръща в гигантско заключение с една цел. Исках да не ви хвърлям директно в правила и компоненти, защото на визия, а донякъде и на теория, играта не звучи като най-вълнуващото нещо. Искам да кажа… вижте борда!

Когато гледах ревюта на Етнос никога не ги доглеждах, защото играта изглеждаше вяла, скучна и на чист академичен език – „супер спряла“.

Дори със случайни токъни за точки…

След това погледнах компанията, която я е произвела – Cool Mini or Not. Казах си малко wtf, но голямото WTF дойде след като видях другият производител – Spaghetti Western Games, които ни докараха визуалното бижу Arcadia Quest. После видях и дизайнера – Паоло Мори, който за мен е най-известен с Unusual Suspects и Libertalia. Значи Етнос не е случайна игра.

Като се загледате още в компонентите обаче стигате и до тези прекрасни пулчета.

И най-вече до уникално добрия арт по картите, някои от компонентите, както и кутията, изрисуван от Джон Хауи, който е известен с великолепната си работа по редица популярни игри, сред които редица заглавия по LOTR франчайза.

Най-впечатляващото нещо в Ethnos обаче не е арта, нито дори темата, да не говорим за историята. Атмосферата е на класическо фентъзи с всичките ви познати орки, елфи, джуджета и така нататък. Историята е отвяна, а за да има някакъв тематичен смисъл на геймплея ще ви трябва въображение.

Ethnos е изключително механична игра, която не мога да нарека абстрактна, но си личи, че геймплеят е на първо място, а каквото остане отива за там нещо като тема.

Механиките са толкова достъпни, че можете да играете играта дори с хора, които никога не са играли съвременни настолни игри. Даже си мисля, че с малко пипнати козметики и не толкова мрачен арт, играта можеше спокойно да се нареди сред титаните на масовия базов геймър – Ticket to Ride, Small World, 7 Wonders…  Може би точно заради този арт, играта е за препоръчителна възраст 14+. Може би. Аз лично не виждам никакъв проблем да се играе и от десет годишни.

В основата си Ethnos е игра за контрол на теории, но това, което Паоло е успял да направи е да отреже онзи агресивен и брутален елемент в стандартните игри с контрол на територии, който пречупва приятелства. Обикновено в тези игри, който притежава някоя територия взема много точки, а другите да му мислят.

Тук контролът е само един от двата основни начини за събиране на точки, като вторият изцяло зависи само от вас. Разбира се, има и всякакви други методики за акумулиране на точки, но те обикновено са поддържащи.

Ethnos е игра, задвижвана от карти. Всичко в играта се върти около вашия успешен мениджмънт на ръката, заедно със солидна доза „пушурлък“ (изпитай си късмета) и някакъв процент шанс. Шансът обаче не трябва да ви плаши, защото Ethnos е стратегическа и тактическа игра, в която може да задобреете и винаги да печелите, ако знаете какво да правите.

Ходовете ви са много тикет-ту-райдови. По време на хода си или теглите карта от пазар в средата, или играете карти.

Банди…

Всичко се върти около концепцията за „банди“. Всеки път щом играете банда, вие слагате едно от шарените си пулчета на конкретна територия.

Колко и какви карти участват в бандата ви обаче има огромно значение. Вие или играете еднакъв цвят карти за вашата банда, или играете карти с еднакви същества.

Три неща са важните в случая.

 • Броят на картите в бандата
 • Цвета на най-горната карта
 • Съществото на най-горната карта

Броят на картите в бандата е въпросният друг основен начин за печелене на точки. В края на всеки един от трите рунда, в които се играе играта се гледа големината на всяка банда, която сте играли. Колкото е по-голяма, толкова повече точки печелите. Тук говорим за много точки. Толкова много, че понякога може да сте пълният лузър при контрола на територии на основната дъска и пак да спечелите цялата игра.

Цвета на най-горната карта има значение, защото всяка зона на централната дъска има цвят. Какъвто е цвета на тази карта – на това място си слагате само едно пулче. С други думи, за да имате повече пулчета ви трябват доста банди. Но, за да слагате там, където вече имате пулче, трябва играете повече карти, отколкото са ви пулчета в момента на това поле.

Съществото на най-горната карта има най-голямото значение, защото… това е цялата игра. Всяко същество има специално умение, или по-скоро собствени механики, които задвижват всичко в Ethnos. Преди да си излея лигите по тази концепция, искам да спомена едно важно правило, което е толкова различно от познатите ни игри, че често играчите го забравят.

Вие можете да държите доста карти в ръката си, но е важно да знаете, че след като изиграете банда, вие трябва да пуснете всички останали карти на масата, след което те могат да бъдат разграбени от всички други около масата… а като ви дойде вашия ход, дори от вас самите.

Така че дори да имате 10 карти, ако изиграете банда от две карти, язък за осемте хода, в които сте събирали карти напразно. В тази механика има много специфики, тактики, пушурлък и хитрости, но не искам да навлизам в нея, по-добре вие си ги открийте сами и не ме занимавайте!

Така, идваме си на думата. Ethnos пристига с тестета с 12 раси, като всяка игра ще се ползват само 6! Това е поредната игра със Smash Up технология, в която се миксират всякакви елементи, за да се получи различна игра всеки път.

Основната разлика от, да кажем Smash Up, е че тук именно тези раси определят основните механики на играта.

Фракциите се избират, миксират се в едно гигантско тесте и се играе с него. В зависимост коя карта е най-отгоре при изиграването на банда се случват всякакви определящи преживяването ви неща. И това не са някакви си мижитурни неща – не. Тези умения са силни и често комбинативни. Което значи, че самите фракции се комбинират една с друга по такъв начин, че всяка една ще ви бъде напълно различна. Напълно различна, казах!

Някои от тези фракции имат само умение, докато други пристигат с допълнителни плочки токъни и дори карти. Ето ги и 12-те, съвсем набързо:

 • Елфи – позволяват ви да си пазите брой карти в ръката, в зависимост от големината на бандата ви.
 • Магьосници – позволяват ви да теглите брой карти от тестето, в зависимост от големината на бандата ви.
 • Летящите – Позволяват ви да слагате пулче където си искате на борда.
 • Минотаври – Броят се за +1 карта при слагане на пулчета.
 • Джуджета – Броят се за +1 карта при броене на големината на бандите в края на рунда.
 • Скелети – На практика жокери, но в края на рунда се разпадат и не се броят при бандите.
 • Халфлинги – не могат да бъдат най-горната карта, но са 24 на брой, а всички останали фракции са 12. С други думи, ползват се за пълнеж.
 • Гиганти – Всеки път щом някой направи по-голяма гигатнска банда взема токън, който дава точки в края на рунда и печели още 2 точки.
 • Тролове – Любимата ми и според мен, най-силна фракция. Те печелят едни специални токъни, които решават равните при изчисляване на точките за контрол на територии (а равни има кажи-речи винаги).
 • Орки – Пристигат с бордове за всеки играч. Когато някой изиграе банда с определен цвят, борда се пълни и печели точки по хитра „пушурлък“ схема.
 • Водните – Пристигат с голям допълнителен борд, по който се движат играчите и където не само, че печелят точки, но и умението да слагат допълнителни пулчета от време на време.
 • Кентаври – Позволяват ви да играете допълнителна банда този ход. Тази фракция изменя напълно динамиката на играта, защото толерира „хордване“ (събиране) на много карти в ръката и после изиграване на дълги и комбинирани ходове.

Има една противоречива механика, която някои обичат (като мен), а други не толкова. Това е.. внезапното свършване на рунда. В долната половина на основното тесте се разбъркват три дракона и когато се появи третия дракон рунда свършва. Веднага! Тоест, вие сте спокойни, докато не дръпнете първия дракон. Спокойни сте и след като го дръпнете, но после… никога не сте сигурни дали няма да се появят двата останали дракона един след друг. Случвало ни се е.

Драконите…

Очевидно е какво ще ми бъде заключението, но преди да стигна до там, нека поговоря и за бройката играчи.

Ethnos може да се играе с от двама до шест! играчи. Това е рядко срещана лудост. А това, което е още по-рядко е, че дължината на играта е почти еднаква, независимо от броя участници. Това се дължи на еднаквата бройка карти в тестето, което играе и ролята на таймер. Ако играете с двама или трима ще бъде мааалко по-кратко, тъй като влиза една фракция по-малко. И въпреки че някои от ревюърите в нета се изказаха, че играта е еднакво добра с всяка бройка играчи, аз не мога да се съглася напълно. Играл съм я с трима, с четири и с шест. Основната разлика е, че колкото повече хора имате на масата, толкова по-малко ходове ще имате по време на играта. Да, самите ходове са бързи и няма да чакате много, докато дойде вашия ред, но просто няма да можете да направите всичко, което искате и това може да ореже от преживяването ви. Е, няма да е пълно прахосване на време, но няма да е оптималния кеф, който в противен случай бихте имали.

Според мен най-добрият начин да играете играта е с 4 човека. С трима също е много добре, пет вече опира до границите, но пак се издържа. Самата игра трае около час, че дори и по-малко, така че както и да я изиграете, все ще ви докара добра емоция.

Трябва ви нов инсърт…

Заключение

Ethnos се превърна в една от любимите ми игри. Не съм мислил къде в моите топ игри да я включа, но има място сред топ 20. И както вече споменах, тя е моят личен facehugger, така че вероятно скоро ще излезе шумно доста напред.

Играта е с толкова лесни правила, че може да се играе с абсолютно всеки, въпреки че може и да ви е трудно да навиете първоначално хората, заради изключително сухата визия.

Освен това Ethnos е доста абстрактна игра и въпреки, че има тема, сетинга е доста вял и банален, така че ако се опитате да следите някаква история, ще останете разочаровани. Това е механична игра и аз я възприемам като такава… като една от най-добрите такива. По принцип съм тематичен играч, но нещо в пристрастяващото разнообразие и светкавични, но интересни ходове ме хвана на куката и все още не иска да ме пусне.

Не вярвам това да е така нареченият „cult of the new” комплекс, тъй като Ethnos не използва нито козметика, нито някакъв супер оригинален „gimmick” елемент, който да се изтърка.

Най-силната й черта определено е огромното количество комбинации, които могат да се създадат във всяка една игра и подобно на Unfair, тези комбинации не съществуват сами за себе си, а определят цялостната механика на едно изиграване в гладка и ритмична динамика. Просто… велико.

ПЛЮСОВЕ:

 • Отличен арт по картите и кутията
 • Гладки и изчистени механики
 • Почти безгранично разнообразие
 • Съвсем безгранично пристрастяване към геймплея
 • Подходяща е за начинаещи
 • Подходяща е за геймъри, тъй като дава възможност за задобряване

МИНУСИ:

 • Сетингът е банален
 • Геймплеят е абстрактен
 • Основната дъска е с вяли илюстрации
 • Изхвърлете инсърта

Играта може да поръчате от Pikko Games, защото скоро ще я имат в магазина. След предното зареждане с Ethnos, копията свършиха за миг… толкова е добра играта. Сега ви препоръчвам да се свържете с Pikko през сайта им и да си заплюете някоя друга бройка.

Time2Play

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers