неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » New York Slice – не играйте на гладно!
New York Slice – не играйте на гладно!

New York Slice – не играйте на гладно!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко месеца говорих за играта с най-тематичната мета козметика, която бях срещал в настолна игра – Hit Z Road. New York Slice може и да не изпреварва оригиналната зомби игра в тази категория, но определено е състезател за челното място.

Както се досещате от заглавието, а вероятно и от картинката горе, това е игра за пици на парче. Артът и компонентите очевидно са огромна част от сетинга на играта. Те са толкова реалистични, че е по-добре да не играете играта на гладен стомах, защото после ще акате картон.

Всичко в играта е тематично – от дебелите плочки на парчетата пица, през още по-дебелите плочки със специлитети, че чак до книжката с правила направена като меню, листчетата за точки под формата на сметки и самата кутия на играта във формата на кутия за пица.

Кхъ…кхъ…

Компонентите може да ви звучат малко, но на практика, след като ги фраснете в кутията всичко ще изглежда ето така!

За какво ти е инсърт, когато дори няма място за него

Кутията е толкова напълнена догоре, че ще трябва да я тръскате наляво надясно, за да можете само да я затворите след като сте прибрали всичко обратно.

Като изключим оригиналната визия, тук сякаш има и не лоша игра. Всъщност, цялата тази втора миля, която са изминали Bezier Games е с цел да замаскира иначе напълно абстрактния геймплей.

Bezier за втори път подхождат със стратегията да вземат стара лачена, но забравена игра, да я преиздадат с малко добавен ботокс и силикон и отделно да й вкарат мъничко повече акъл, колкото да не ви писне след първата среща.

Наскоро направиха така с To Court the King и Favor of the Pharaoh, а сега вършат същото с Piece of Cake, който аналогично се превърна в героя на деня – New York Slice. Аз може и да не съм играл Piece of Cake, но не съм съвсем непознат с основната механика “I split, you choose”.

До скоро притежавах горд представител на механиката, в който играчите влизаха в ролята на съперници на Ной и се опитваха да събират животни за собствените си ковчези. Animals on Board използва I split you choose за разделяне на животни и въпреки че арта и идеята хвърляха играта основно към детския жанр, мисля че New York Slice движи въпросната механика в много по-чиста и ясна форма.

В началото на играта подготвяте 6 купчинки парчета пици с лицето надолу, което не е нещо, което ви препоръчвам да правите извън играта. Върху тези купчинки слагате по един специалитет и сте готови да започнете.

Всяка купчинка е от 11 парчета, защото очевидно перфектно разрязаната пица е с толкова парчета, но и защото 11 е неделимо число, а в тази игра в деленето на парчета се крие ключа към победата.

Играчът на ход взема една от купчинките и подрежда пицата или по часовникова стрелка или обратно, важното е, че не може да си избира как да подрежда сам всички парчета – както излязат – така.

След това следва най-важната и най-тежка част – разделянето. Играчът, който е подредил пицата трябва да раздели пицата на толкова парчета, колкото са играчите, като върху едно от парчетата (или като отделно парче), слага специалитета на деня (в случая хода). Специалитетите са специални умения, точки или допълнителни начини за печелене на точки, които имат за целта да направят някое от парчетата по-привлекателно или точно обратното – парче пица от средностатистически подлез.

Това е и основният елемент, който разделя New York Slice от Piece of Cake

Играчът, който реже ще се опита така да среже пицата, че да остане нещо вкусно и за него, защото всъщност той прибира това, което другите му оставят. Първо е следващият играч, после след него и така всички по часовниковата стрелка, докато накрая „Резачът си взема останалото“. Това е прекрасна механика, която не само че работи добре в игри, но трябва да се използва и в живота винаги, когато има спор за разделяне на каквото и да е.

Или така.

Какво прави парчетата пици вкусни?

Почти всяко парче има число, като числото означава две неща:

  • Колко парчета има от този вид в играта (три парчета винаги излизат от игра)
  • Колкото точки ще ви даде, ако имате най-много от този вид.

С други думи, New York Slice е игра за събиране на комплекти и отбелязване на мнозинство.

Трябва обаче да се пазите от аншоата в пиците, защото очевидно дизайнерът не я обича много. В края на играта за всяка рибка върху някоя от пиците ви, вие губите по една точка.

Разбира се, не всеки обича да колекционира пици. Някои хора, някакви много странни при това, разбираш ли, обичат и да я ядат.

Само едно парче…Какво толкова? Играта и без това пристига с тонове от тях…

Ако решите, че няма смисъл да събирате определен вид пици, можете просто да ги изядете, когато ги прибирате. И както всеки самоуважаващ се пицеяд знае, най-вкусното нещо в една пица е салама!

Всяко пеперони върху пицата е една точка, която в края на играта се отбелязва. Колкото повече нагъвате салам, толкова повече директни точки ще правите, но губите шанс да се състезавате с това парче за мнозинство в края на играта. Така че, за да сте успешни в New York Slice, добре е да ви сече… пепето или поне да сте пълни с… ТЕСТОстерон! Тиби-ди-ди Джиш! Ех, хумор.

Така горе-долу ще изглеждат събраните от вас пици в края на играта.

New York Slice се играе от двама до шест човека и всъщност различната бройка играчи носи различно усещане, тъй като винаги играете с едни и същи пици. С малко играчи се борите за мнозинство в доста области, докато с повече играчи вероятно ще спечелите две, максимум три. Това пък означава, че с повече играчи ще имате много ненужни парчета. А отново, пицеядите знаят, че едно парче е по-добре да се изяде, отколкото да се изхвърли. Проблемът с яденето е, че е яко, ама скучно. Можете да ме цитирате.

Заключение

New York Slice е идеален филър с чисти правила и гладък геймплей. Обяснява се бързо. Играе се бързо. Прибира се бързо… малко калпаво, но бързо.

Казвам филър, защото играта едва ли ще продължи повече от 30 минути, но въпреки това не очаквайте нещо съвсем безумно, тип No thanks. New York Slice е от по-месните филъри, които знаят как да ви постържат малко лилавите клетки.

Механиките не са нещо невиждано, а самият абстрактен геймплей, колкото и да е „елегантен“, не най-оригиналното и запомнящо се нещо. Предимството на New York Slice е в нейната козметика, която не просто обогатява играта, но я издига в нещо, което често ще се озове на масата. Въпроса е на коя – на геймърската, или на кухненската…

Must. Resist.

ПЛЮСОВЕ:

  • Изумителен и тематичен визуален дизайн и компоненти
  • Лесни и достъпни правила
  • Идеално времетраене за това, което е
  • Вегетарианските парчета дават най-малко точки! Като в живота.

МИНУСИ:

  • Компонентите може да са тематични, но играта е абстрактна
  • Всички парчета в кутията се подреждат под формация тип „патаклама“

Играта можете да откриете в магазина на нашите приятели и партньори от Time2Play. Магазинът се намира на удобно място в центъра на София, но ако не ви се мърда до там, винаги можете да си поръчате от тях и онлайн.

Купи: New York Slice

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers