вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Game of Blame – не е Игра на тронове, но…
Game of Blame – не е Игра на тронове, но…

Game of Blame – не е Игра на тронове, но…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Седми сезон на сериала завърши по-бързо от всякакви телепортиращи гарвани във Вестерос и въпреки че пост-Мартинските епизоди все повече заприличват на Хрониките на Нарния, а персонажите могат вече да се сравняват единствено с тези от Мечо Пух, ние продължаваме чинно да си люпим семките и да си се вълнуваме от сестринските безумия, случващи се в Зимен Хребет.

Вярно е, не очаквах сериала да се превърне в класически хейт-уоч, но поне вълнението от очакваната следваща книга след около 24 години и реалното й издаване след още 40, се увеличи. Просто ясното разграничение между преди и след смъртта на Станис (опа, сори), се оказа повратна точка в качеството, за което съм напълно сигурен, че Джордж Мартин се подхилква самодоволно с потриващи ръце тип „Казах ли ви!“.

НО! Не съм тук да правя ревю на Game of Thrones, правили са го къде-къде по-кадърни хора от мен. Аз съм тук да говоря за Game of Blame, която няма нищо общо с Песен за огън и лед… намиг. Много намигвания последно време.

В тази игра, вие влизате в ролята на съветници на кралицата, като целта ви е да прехвърлите вината за всичко гадно, което се е случвало в кралството на другите съветници. Вярно е, вече не останаха много такива във Вестерос, а персонажът, който най-много отговаря на тези критерии бе подложен на безхаберна, нелогична и направо наивна кама.

От геймплей гледна точка, играта е абстрактна, но ако се вживеете, може и да изкарате тематична атмосфера. Въпреки че освен на малката цигарена кутийка, арт няма да намерите, то всяка карта е фрашкана с текст… който е с труден за четене шрифт. Това в случая е добре, защото всичко, което ще правите е да изхвърляте карти върху купчина, ако картата ви е с еднакъв символ като картата най-отгоре на купчината. С други думи – вие ще се концентрирате върху тези символи.

Целта ви е когато свърши тестето в средата вие да сте човекът с най-малко карти в ръка. Картите символизират различни проблеми, в които е потънало кралството.

Знам, че всичко това може да ви звучи като Uno, но всъщност не е така. Game of Blame е… особена малка игричка на опортюнизъм с лек мемо елемент.

По време на хода си вие можете да играете една, две или три карти. А може и нищо да не изиграете. Бройката изиграни карти определят какво ще направите след като ги изиграете. Както казах, изиграват се само ако отговарят на символа най-отгоре върху купчината.

 • Ако не изиграете карта, теглите три карти
 • Ако изиграете една карта, теглите една карта
 • Ако изиграете две карти, сменяте две роли (след малко за тях)
 • Ако изиграете 3 карти, трябва да обвините някого!

Обвинението е най-важната част от играта. Тематично вие обвинявате някого, че е виновен за всичко това, което се намира в купчината в средата на масата. След като сте избрали някого, вие сравнявате символите на вашите две роли (Ей сега де, ууу). Който символ се среща най-често, играчът с него обира всички карти.

Ако видите, че някой няма нито една карта, а друг е събрал почти всички карти в играта, спокойно – тук нищо не е фатално. Това се дължи на шестте роли, които идват с играта. Тези роли постоянно ще сменят притежателите си и всяка една дава специално умение. Някои ви защитават от обвинения, други ви позволяват да слагате „Тайни“, които се ползват по специфична механика, трети пък директно разменят ръце между играчите. Всички роли са изключително силни, макар някои да са по-ситуационни от други.

Заключение

Game of Blame е тотално хаотичен светкавичен филър, който толкова бързо ще ви изяде 10-15 минути, че няма да имате време да си извадите мнение за играта.

Тази игра е връх на непретенциозността, с което печели безкрайно много плюсове. Тук вие целите да оптимизирате ходовете си и да предположите другите какво ще правят на техните, за да знаете какво точно да правите пък с вашите карти. И въпреки това, през по-голямата част ще разчитате на случайност, така че бихте се забавлявали повече, ако се опитате да влезете в темата. Колкото и да е странно, тук Е възможно да усетите духа на темата.

Game of Blame е странна игра, която има склонността да ви влезе под кожата. Това е от онези игри, които ще ви е срам да си признаете, че харесвате. Тя не е нищо особено, не е кой знае колко оригинална, пълен хаос е и въпреки това… работи.

Колкото и да се опитвам, не мога да не ви я препоръчам. Готина игричка е, а ако си я намерите, не е кой знае колко скъпа. Ако си я намерите.

ПЛЮСОВЕ:

 • Бърза
 • Елементарна
 • Пристрастяваща
 • Изненадващо тематична

МИНУСИ:

 • Безумно хаотична
 • Почти никакви илюстрации
 • Трудно ще накарате хората да я играят, понеже звучи като Uno… но не е

Играта можете да си поръчате от нашите партньори Pikko Games, а те ще се постараят да ви я доставят колкото се може по-бързо. Спокойно, няма да обвиняват никого, те не са играли Game of Blame.

Поръчай от Pikko Games: Game of Blame

Ако мислите, че издателите са виновни за интересна игра, идете на сайта им и им захвърлете цяло тесте с карти.

Game of Blame от Warm Acre

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers