четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Statecraft – Вадете флагчетата и на контра протест!
Statecraft – Вадете флагчетата и на контра протест!

Statecraft – Вадете флагчетата и на контра протест!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От години работя в телевизията и една немалка част от времето съм прекарал в ровене из актуални събития в опити да наредя поредния политически сарказъм.

Първо, отдавна съм се уморил и второ… не мисля, че има нужда от какъвто и да е опит за саркастична смешка за българската политика. Тя сама по себе си е такава. А? Видяхте ли какво направих? Хуморист, батко.

Както и да е. В интерес на истината, реално вярвам, че вече малко прекаляваме със сарказма и унизяването на каквито и да е инстанции, но това е тема на друга тема.

Statecraft е хумористична полупародийна политическа игра, в която играчите развиват своя партия и се борят да спечелят електорат. Казах „полу“, защото в играта няма нито една директна препратка към конкретна партия или човек, както нито едно иронизиране на определена група от хора. Според авторите, зависимостта между избирателите и това какво те търсят у една партия е избрано на напълно случаен принцип и в никакъв случай не са гонили стереотипизиране… Спокойно, и аз ви намигвам.

Ако трябва да генерализирам механиката на играта, Statecraft може да бъде определена като „тегли-карта-играй-карта“ плюс „събиране на комплекти“.

В кутията има най-различни тестета. Някои са с членове на вашата партия, които ще трупате около вашия лидер, карти с най-различни събития и кризи, карти с действия, карти с политики и най-важното – карти с избиратели. Всяка игра ще играете с много малко количество избиратели – под 10 избирателя, които симулират електората в цялата държава. Останалото мазно тесте с избиратели дори няма да ползвате. Това си е сериозна преиграваемост.

Всъщност, още по-сериозната преиграваемост идва от огромното количество „сценарии“, с които пристига играта. Всеки път вие ще си избирате един, който ще определи сетъпа, условията за победа, както и други изменения в основните правила. Повечето сценарии може и да не изглеждат особено различни, но няма лошо да поразцъкате всеки път на свежо, ако ще и с нюню изменения.

Всичко в тази игра се крепи на символи. Трябват ви определени политици, които носят символи, за да можете да играете върху тях политика, която отговаря на този символ. Политиките движат кубчета по тракове на личната ви дъска.

Траковете са пет:

 • Социализъм
 • Капитализъм
 • Авторитаризъм
 • Анархия
 • Бюджет

По време на вашата игра вие постоянно ще ги движите нагоре-надолу с цел да удовлетворите вашите избиратели. Понякога може и да не изглежда като да има логика за социалистическа държава да наблегне на анархията, но продажните компромиси не са нещо чуждо за съвременна политика. Тук, вие трябва да сте гъвкави, защото както е в живота, няма нужда да мислите напред. Гледате бързо да изцоцате каквото можете, а после, след като ви изберат… тогава ще му мислите.

Освен че ще се опитвате да си нагласяте траковете и да печелите избиратели трябва да внимавате, защото останалите играчи ще ви агресират с доста „take that” (на ти!) действия, а самата игра ще ви замерва с шамари като гадни събития и тежки кризи.

Усещате накъде бия – играта е „тотал случалка“. С други думи – всичко зависи от късмет. Картите са както хубави, така и лоши и в зависимост от това как теглите, така ще се развие и играта ви. Ако нямате карти за вдигане на траковете, лошо. Ако изтеглите събитие, което е хубаво за другите, но за вас кофти – оправяйте се.

Една от най-интересните механични части в играта е борбата за вече спечелените избиратели. Щом вече сте убедили пенсионерите да гласуват за вас, не си мислете, че тези „случайни“ социалисти ще се задържат. Ако така се случи, че си промените политиката (траковете), някой друг може да ви ги открадне и за него да размятат червените флагчета на Бузлуджа.

Заключение

Ето ви тежката истина. Чисто механично, играта е просто окей. Средняшки механики с твърде много късмет. Ако я гоните за оригиналност, по-добре не се занимавайте.

Тематично обаче… играта блйесва. Всичко вътре се усеща тематично и въпреки случайността, ако се вживеете ще си изкарате готино. Играта не е по-дълга от 30-40 минути и е способна да създава истории с геймплея си. Това е обаче, само ако си падате по политиката.

Във всеки друг случай, не мога да ви я препоръчам като нещо, за което да пускате гласа си.

Лично аз съм се уморил от актуалните политически събития и вече съвсем не ме интересува Бойко с какъв анцуг е, Цецка мъж ли е, жена ли е, колко пие, нито се впечатлявам от насилените „макаронени“ фейсбук статуси на хората във фейсбук, които държат да отбележат как разбират целия свят. Не казвам, че не се интересувам от политиката като политика, а по-скоро от суетния политическия поп живот.

Ако вие обаче обичате да се ровите и да коментирате, да спорите с бабите си за онова време и се смятате за активно социално и политически ангажирани, Statecraft е добър инструмент да си изкарате натрупалата яд срещу управляващите.

ПЛЮСОВЕ:

 • Оригинална тема
 • Играта създава истории
 • Бърз и лесен геймплей
 • Безкрайна преиграваемост
 • Книжката е написана по забавен и тематичен начин… и дори е разбираема

МИНУСИ:

 • Средняшки арт
 • Средняшки механики
 • Твърде много хаос и случайност
 • Ако не ви харесва темата, играта няма да ви спечели

За съжаление, играта не е лесна за откриване в момента, но винаги можете да посетите сайта на производителите.

ITB Board Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers