петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Fire of Eidolon – изтъркаха ли се 8 битовите игри?
Fire of Eidolon – изтъркаха ли се 8 битовите игри?

Fire of Eidolon – изтъркаха ли се 8 битовите игри?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

И понеже грабнах върлите фенове на този стил със заглавието, така и така сте извадили факлите, нека ви ги напоя със смола. Да, според мен цялото това ретро набиване на носталгия към едновремешните видео игри тотално започна да дава фира.

От друга страна, аз все още съм фен на зомбитата, така че кой съм аз да съдя трендовете на нърд културата.

Fire of Eidolon e фентъзи игра тип dungeon crawl с класическите там герои – варварин, паладин, крадец и не знам си колко още вида стереотипи. Да, играта е кооперативна, и да, влизате в подземие, където разкривате нови плочки.

Тематично в играта няма нищо оригинално. Всъщност, и механиките не са нищо особено. Но още от сега ще ви кажа къде е фокусът, който не се вижда от четенето на правилата, а от първото изиграване.

Центърът тук е елегантността и достъпността. Fire of Eidolon е филър игра в подземия, която се обяснява за 2 минути и се изиграва за 20-30. Тук нямате никакви зарове и като цяло няма да имате усещане, че се млатите с чудовища. В основата си, Fire of Eidolon е пъзел кооперативна игра, в която трябва да сте бързи, защото подземието се разпада и ако не успеете да свършите мисията си навреме, ще останете заклещени.

С други думи, по подобие на Vast, изграждането и чупенето на плочки е таймерът на играта.

Играта пристига с няколко различни сценария, които особено разнообразяват геймплея, но дори и да играете само базовия, всеки път ще е различно, защото пъзелът ще бъде различен. Да не говорим, че играта пристига с многобройни трудности, с които можете да започнете. Препоръчвам ви да започнете от Normal все пак, не се правете на герои, моля ви.

Целта ви е да счупите три реликви, след което да грабнете огъня на Айдолон и да се върнете през изхода. За да счупите реликва, трябва да имате в себе си 6 токъна от съответния цвят. Когато обръщате нова плочка, ще откриете, че всяка си има собствен токън. Различните герои събират с различна трудност тези токъни. Освен това всеки герой си има готино умение, с което да помогне на партито.

Единствените гадове, които са по-скоро пречка, отколкото биячи, са култисти (Йей, Ктулу). За едно действие ги махате от плочка, но като цяло на тях не им се занимава с вас. Те искат единствено да сринат подземието с тях си. Ето как и става.

В края на всеки ход се теглят определен брой карти (зависи от трудността и от още няколко други геймплей неща) и те показват къде се слага нов култист. Ако на тази плочка вече има култист, плочката се чупи и излиза от игра. Така може да се счупи плочка, която е жизнено важна за играта и да е ясно, че няма начин да се спечели.

В началото на играта няма да се чупят плочки и вие спокойно ще си ровите из подземието без да ви притесняват. От един момент нататък играта сериозно прогресира и всичко започва да се руши около вас ала Индиана Джоунс, така че не се отпускайте.

Заключение

Fire of Eidolon е светкавична кооперативна дънджън кроул игра. Ако си падате по жанра мисля, че предлага нещо, което можете да предложите на мъгъли в хобито или пък ако бързате, можете да разцъкате филър от този тип. Да, нищо ново няма да откриете тук, но плавната динамика и леснотата на игра са истинският чар, който би ви привлякъл тук.

Така. Трябва да имате нещо предвид. Тази игра не само е соло френдли, но си е направо страхотна соло игра, тъй като героите имат точно едно умение и можете да играете сам с няколко героя без да се затрудните. Смятам че идеалната бройка играчи е двама, тъй като няма да има дълги и безсмислени спорове, а алфа играчът (този, който обича да се налага над всички) няма да има достатъчно голяма аудитория, че да се си врещи гласа, понеже обича да си го слуша.

Сетъпът е бърз, прибирането още повече. Това е то Eidolon – идеален филър, който ще ви почеше, дори и да не ви сърби.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Светкавичен и елегантен геймплей
  • Огромно разнообразие от герои и сценарии

МИНУСИ:

  • Рай за алфа играчи
  • Илюстрациите по плочките са претрупани

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers