петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Krazy Wordz – безумен инструмент за хаотични тъпизми!
Krazy Wordz – безумен инструмент за хаотични тъпизми!

Krazy Wordz – безумен инструмент за хаотични тъпизми!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Използването на думи ми е една от темите на живота. Всяка дума има значение и това може да ви звучи като клиширано изречение, но абсолютно ми е писнало от хора, особено официални думобълващи лица да си използват думите както си искат.

Професионално се занимавам с писане и подреждане на думи, а както сте забелязали от сайта, графоманията ми няма край и тук, в хобито ми.

Ако пък тези от вас, които са ме издържали дълго време и следят глупостите, които пишат са открили и навика ми да измислям думи. Какво да ви кажа, и вие по цял ден да режете сирене в магазина в една и съща квадратна форма, накрая ще ви се прище да направи поне нещо кръгло, или квадратно, защо не и трапецовидно… и така, неусетно сте започнали да си правите миниатюри на мебели от сирене в щанда на магазинчето. С извинение за тези изрезки от моят кратковременен опит като продавач, време е да премина към една от най-новите игри на Ravensburger.

Krazy Wordz, или както е всъщност заглавието й – Krazy Wordz Family Edition, е парти игра с думи, което е очевидно от този въй-колко-оригинално-използват-K-и-Z-вместо-истинските-думи-впечатлен-съм-ама-не-съм подход.

Всъщност, в този остарял маркетингов подход има и червена геймплей херинга.

Krazy Wordz е кажи-речи Скрабълски Dixit за дебилен хумор. И под дебилен имам предвид не нещо просташко и вулгарно ала Cards against Humanity, а по-скоро… безумен инструмент за хаотични тъпизми.

Всеки играч тегли от купчина букви 6 съгласни и 3 гласни. След това всеки си тегли въпрос, който ще им каже каква дума трябва да напишат с тези букви. Например – Унгарско ястие, Страховито чудовище, Марка тоалетна хартия и още над 150 въпроса, които да ви вдъхнат вдъхновение. И преди да се зачудите откъде пък ще ги знаете тия унгарски ястия, веднага ви казвам – идеята е да не знаете!

Вие трябва да напишете дума, която не съществува. Разбира се, можете по правило, ако имате подходящи букви, да напишете дума, която точно отговаря на въпроса и съществува, като само смените, не знам, да кажем C с К! Да, можете технически, но тогава това официално би значило, че просто сте тъп шпиклек! Вие шпиклек ли сте? Така като ви гледам сте шпиклек. Даже Пръжмер! Чопор! Бабикраф! Пиндел!

След като сте готови с думите се вземат всичките ви въпроси и се разбъркват с 1-2 карти от тестето. Нареждат се на масата и ала Диксит всеки се опитва да познае коя дума на кой е с тайно гласуване. За всяко познаване точка и безсмислие печели позналия и познаванувущия.

Играе се 6 рунда и който има най-много точки в края на играта няма никакво значение.

Какво, това е една дума. И не съществува. Кръстена е на Гочо Баджоб

Заключение

Krazy Wordz е парти играта на година, поне за мен. Нищо наскоро не ме е карало толкова да се смея и не ме е провокирало по такъв начин да измислям несъществуващи простотии. Осъзнавам, че това е лично мой кеф, защото обичам да боравя с думи и да предизвиквам с тях емоции. Осъзнавам, че това е игра с английски букви, така че не всеки ще се чувства комфортно… От друга страна, тук няма никакво значение, че не знаете английски. Даже напротив. Помните ли, че като деца си мислихме, че знаем английски само защото знаем как да четем латинските букви? Тук е точно това. Просто нареждате буквите в някаква „звучня“, която смятате, че отговаря на въпроса ви. Е, за жалост се налага да знаете какво пише на картата и не можете да питате, но предполагам, че ако държите наблизо телефона си с гугъл преводач, бихте могли да се справите с Krazy Wordz и нейната изкрейзеност. Не знам какво да ви кажа друго освен… да, за мен е в топ 10 на годината. Истинско Peduci!

ПЛЮСОВЕ:

  • Безгрижен и „тъпистки“ хумор
  • Огромна преиграваемост
  • Провокира креативност

МИНУСИ:

  • Има начини за „Счупване“ на играта
  • Ако не си падате по игрите с думи, вероятно и тази няма да е за вас

Можете да си поръчате играта от нашите приятели от Комсед, които са официалните представители на Ravensburger за България. 

Поръчай си Krazy Wordz

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers