петък, юни 21, 2024
Семейни настолни игри

Семейни настолни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Семейните игри са може би най-разпространените игри по целия свят. Не случайно едни от най-популярните настолни игри са семейни – Пандемия и Каркасон. А и често конкурсите за настолни игри се печелят от такъв тип игри… след което ние геймърите оплюваме тези конкурси, разбира се. Въпреки това, трябва да се признае силата на семейните игри. Те са приятни, леки, шарени, с прости правила и подходящи дори и за деца. В повечето случаи са напълно неконфликтни и по презумция не трябва да създават неприятни емоции и препирни. Ние, геймърите, рядко играем тези игри, но когато ни дойде семейството на гости по празниците трябва да сме подготвени. Мисля, че няма по-подходящо време от това за нашата статия! Тази седмица вие избрахте да ви поговорим за семейните игри, така че ето какво бихме ви препоръчали!

BigBoxGamer препоръчва:pic70446

The aMAZEing Labyrinth

Тази игра я получих, като я размених за детски джаги с BigBoxGeek. Заслужаваше си. Това е игра, в която играчите са магьосници, които трябва да стигнат до определени точки в лабиринт. Който пръв успее да стигне до целите си, той печели. Целите са карти, които всеки държи в ръка, а самата карта е модулна. Състои се от множество плочки. Интересно е, че всеки ход можеш да променяш дъската, защото вземаш pic1901162една от крайните плочки и избутваш с нея цял ред. Така лабиринтът се променя напълно и нови пътеки се откриват или закриват. Играта е доста случайна, защото понякога ти се падат много трудни цели, а и никога не знаеш какво ще представлява дъската по време на следващия ти ход (въпреки, че ние успяхме да измислим геймърски вариант). Но за семейства, тя е перфектна. Може да се играе с деца, може да се играе и с родителите ви – лесна е, проста е, но със забавна оригинална механика. Все още я пазя в колекцията си, защото чакам Вики да порасне още две-три години и почваме с нея! The aMAZEing Labyrinth е евтина игра и може да се намери в България. Препоръчвам!  Дори има я има и за телефон.

Купете си The aMAZEing Labytinth от тук Свалете си The aMAZEing Labyrinth за телефон
BigBoxTyr препоръчва:

Dungeon!

За мен една семейна игра, трябва да бъде шарена, лесна от към правила и да може да се играе както с малки, така и с големи. Много добър пример за една такава игра – Dungeon!. Играта излиза през далечната 1975 и до 2014 година има излезли куп издания, които променят само козметично играта, дори тази година (2014) играта беше преиздадена с нов арт на кутията.

В Dungeon! играчите поемат ролята на герои, които се спускат в тъмницата и … естествено, избиват де що има зверове и гадини и си тръгват с цялата слава и съкровище. Целта на играчите е да се бият из тъмницата, докато натрупат дадено количество злато и после да излязат от нея. Играта има хубав арт по картите и по игралната дъска. Самата дъска е разделена на различни „нива“ и стаи, като спрямо нивото, в което бродят героите, може да срещнат по-трудни или по-лесни чудовища за убиване.

По време на своя ход, играчът има право да се мести до 5 полета по дъската и ако е влязъл в стая, то той си тегли карта с чудовище от съответното ниво и се бие с него. Върху картите с чудовище ще намерите хубава рисунка на звяра и списък със стойности за всеки клас. Самата битка се изразява в това да хвърлите 2 зара и да съберете резултата им. Ако сумата е равна или по-голяма, то героят успешно убива чудовището и печели съкровище (предмет, пари и т.н.), но ако сумата е по-малко, то има наказания. Така протича хода на играта, като средно една игра трае час или час и половина. Dungeon! може да се играе до 8 човека, като колкото повече играчи, толкова по-забавна е играта. Първото ми ревю на настолна игра беше именно на Dungeon! и може да го прочете в линка по-надолу.

Силно препоръчвам Dungeon!, защото играта е забавна както с малки „играчи“, така и с големи. Играта може да се намери в България и е на много достъпна цена.

Dungeon! ревюКупете си Dungeon! от тук
BigBoxSolo препоръчва:

Formula D

Моят избор е по-скоро парти игра, но смятам, че е подходяща за семейна обстановка. Всички се кефят на бързи колички, темата на състезания е силна и много приятна, била тя за Формула 1 или за нощни гонки от другата страна на борда.А артът на играта е просто страхотен.

Играта е невероятно лесна за схващане откъм механики – мяташ зар и си местиш количката. Интересните ситуации идват от самото пилотиране – трябва да намаляваш в завоите, да ускоряваш на правата и да внимаваш къде ще застанеш, че да не се окажеш затворен от лошите други състезатели. Правилата за статистиките на колата съвсем не са сложни, всяка част на автомобила се чупи по определен начин и ако ти се счупи колата, край.

Това е единственият ми проблем с играта – има елиминация. Аз лично въвеждам домашно правило, че първият път, когато си елиминиран, вместо това тръгваш от мястото на ПТП-то на първа скорост с минимални статистики, колкото да се дотътриш до финала.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С „ограничението“ от 2-10 играча Formula D може да събере и най-големите семейства заедно. Ако пък прекалите и ви омръзне играта, пилотите имат специални умения, а има и разширения с още писти.

Купете си Formula D от тук! Имаме и ревю!
BigBoxYour препоръчва:

Dixit

Dixit е една игра на опознаване, въображение и мислене, каквато едва ли сте играли. В тази игра ще се опитвате да „надникнете“ в мислите на останалите и да разберете какво се опитат да опишат, ще трябва да избирате между карти които поотделно ви се виждат идеални за даденото описание, ще се борите за всяка точка и със задоволство ще изпреварите няколко заека, ще се забавлявате с описанията и с настроението което тази игра поражда всеки път.Мислите си че добре познавате другите около вас? Тази игра много лесно може да ви обори.

Колкото и прости механизми да се ползват в Dixit, тя е достатъчно сложна със самата си идея, а именно да успеете да познаете коя карта е описал разказвача. В тази игра е невъзможно да се предвиди крайния резултат – понякога разказвача иска да ви заблуди, а понякога описанието е толкова очевидно, че не ви се вижда възможно да е искал да каже точно това което си мислите. И за да ви объркат допълнително и да вземат някоя друга точка, другите играчи също ще се стараят да ви заблудят с картите си. Мистерията е пълна.dixit

Играта според мен е създадена по начало за семейна, или поне такова впечатление оставя. Сладките зайчета които подскачат насам натам по поляната, интересните картини по картите изпълнени със символи и противоречия и липсата на каквито и да е сложни механики я правят една от любимите игри на начинаещите настолни фенови или бъдещи такива. Идеална е за разпускане след дълъг работен ден в компания на малки и големи, особено в семейна атмосфера. Ще се смеете на описанията на другите и ще се радвате след всяка позната карта със странно описание, гарантирам.

Купете си Dixit от Paladium Games Купете си Dixit от BoardGames.Bg
BigBoxExplorer препоръчва:

7 Wonders

7 чудеса на античния свят! Можете ли да изброите и 7-те? Е, след като изиграете тази игра със семейството си и вие, и децата ви ще могат! В тази лека игра, вие започвате с предпоставката да построите едно от 7-те чудеса и задача да направите най-много точки в края на играта. За да го постигнете ще „строите“ карти от ръката си, които могат да ви дават достъп до ресурси, да ви дават икономическо преимущество (по-евтина търговия със съседите ви), военна сила, директни точки или индиректни точки от начуни карти (дано сте силни по математика, защото това е най-връткавата част от играта). А да – или можете да използвате картите, за да си строите чудото, което ви дава точки и някакви бонуси.

Играта е разнообразна, шарена и има ограничено взаимодействие между играчите – през цялото време можете да влияете само на 2-мата играчи от ваше ляво и дясно. С тях ще търгувате, (ще им плащате за ресурси, които те имат и ще получавате пари от тях, за такива, които те искат от вас)и с тях ще сравнявате военната си сила в края на всеки от 3-те рунда на играта, за да видите кой взима точките от военно надмощие.7wond

Играта учи на управление на ограничени ресурси, средносрочно планиране (като се има предвид какво искате да построите, как ще си набавите необходимите ресурси), както и ограничено историческо познание покрай чудесата (а първото разширение на играта и покрай лидерите, които са значими хора от историята на света). Покрай научните карти в играта, за които споменах по-рано се учи и степенуване на числа и събиране, за да се сметнат точките от тях, та и математическата грамотност не остава пренебрегната. Всички тези неща правят 7 Wonders чудесен кандидат за „Семейна игра“, която хем е с приятна тематика, хем е красива, хем и може да ни понаучи на нещо конструктивно. Фактът, че една игра обикновено трае около 30-40 минути също е в полза на това заглавие когато искаме да го изкараме на масата с любимите ни хора.

Купете си 7 Wonders от тукили от тук Ревю на 7 Wonders
Ако не сте съгласни с нас или искате да ни допълните, моля дайте своите предложения в коментарите! Също така не забравяйте да гласувате за препоръка за другата седмица. Анкетата е в дясната лента.
Източници на снимки: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers