неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dudab – добро забавление в малка кутийка
Dudab – добро забавление в малка кутийка

Dudab – добро забавление в малка кутийка

Когато прочетох описанието на играта, в което пише, че Dudab било праисторическата дума за „извинявай“, не знам защо се сетих за онази сцена от История на Света, в която първобитните хора откриха музиката, като един пусна камък на крака на друг. След това повтори, защото звукът му допадна. Може би защото и тук ще сте нещо, като онзи с камъка.

Dudab е игра с карти, в която всеки играч ще трябва да отговаря като играе карта от ръката си в зависимост от това какво е играл съперника му. Принципът, на който се отговаря много напомня този на Uno. С тази разлика, че вместо същия цвят и номер, трябва да играете напълно различен цвят и номер… и боя. Тук картите имат и бои. Играта е дело на дизайнера Hegedűs Csaba, излиза през 2014 и може да се играе от 2 до 6 души.

Компоненти

  • 64 карти
  • 8 карти Шамани
  • 8 Dudab карти

Картите са с добро качество, забавни, цветни рисунки, хубава хартия… може би една идея по-тънки отколкото съм свикнал, но не толкова, че да се огъват лесно. Събрани в малка кутийка, която лесно можете да вземете където си поискате с вас.

Опа, извинявай…

 

pic2311579_md

 Играта започва, като раздадете по три карти на всеки играч и обърнете няколко с лицето нагоре, една до друга. Обърнатите карти са в зависимост от броя играчи. Останалите карти се поставят на една обща купчина и от тях ще се тегли по време на игра. На ход ще можете или да играете карта или да си теглите. За да иг…не, ще ви дам пример направо. Ако на масата пред вас има жълта бухалка 3, то вие ще трябва да играете карта, която не е жълта, не е бухалка и е 2 или 4. Целта на Dudab е да имате най-малко точки накрая на играта. Точки взимате, когато приберете карти от масата. Което се случва, когато на някоя от обърнатите в началото се постави шеста карта, като този, който я е сложил взима останалите пет. В играта има и две специални карти – Dudab и Шаман. Когато играете Dudab вие ще можете да искате определена карта от другите играчи, като ако те я имат са длъжни да я играят. Dudab е идеалния начин да накарате някого да сложи шестата карта някъде. Но внимавайте, защото, ако никой няма исканата от вас карта, но вие я имате, то вие сте длъжни да я играете. Ако и вие я нямате, играта си продължава нормално. Шаманът от своя страна предизвиква следващият също да играе Шаман, но различен цвят. Ако няма, се обръща най-горната карта от общата купчина и играчът, който е нямал Шаман си тегли толкова карти, колкото е числото на обърнатата карта.

В играта има и нещо като блъф елемент… В ръката си може да имате най-много 5 карти и докато имате по-малко можете да си теглите, дори и да има какво да играете и никой нищо не може да ви каже. Щом имате пет карти обаче, то всеки може да ви накара да си покажете картите, ако тръгнете да теглите.

Заключение

През цялото време, докато играх Dudab имах чувството, че играя Uno, но без напрежението и без възможността да продължи 5 часа, след което да не искате да видите повече тези, с които сте играли до сега. Лека, бърза, подходяща за всякакви играчи, дори и за хора, които никога не са играли подобни игри. Единственото, което забелязах да затруднява някои хора е свикването с многото неща, за които трябва да гледат, преди да играят карта. В началото, това се бърка често. Като цяло тази механика е малко странна, тъй като не се връзва с иначе бързия и прост геймплей. Също така ми направи впечатление, че играта е най-забавна, когато не се играе сериозно. Тоест, просто слагаш карти, опитваш се от време на време да прецакаш другите, без да правиш сложни планове . Просто играта няма достатъчно механики и не продължава достатъчно дълго, за да ти позволи да „водиш другите за носа“, както е написано в описанието й. Или може би ние не можахме да задобреем толкова? Чудесна игра за разпускане или край на дълга игрална сесия. Dudab!

Dudab в BoardGameGeekСайт на разпространителя

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers