петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Превю: Downsize – бърза и аморална бизнес игра
Превю: Downsize – бърза и аморална бизнес игра

Превю: Downsize – бърза и аморална бизнес игра

Често пъти ми се е случвало да се чудя какво е да си собственик на компания? Как разпределяш задълженията, заплатите и работното време? В какво и защо инвестираш пари, какво правиш, за да подобряваш качеството на работата, от какво печелиш? Все интересни неща. Сега ще разберем (или пък не) отговорите на част от тези въпроси.

Първи впечатления и компоненти

Downsize е картова игра, създадена от Braincrack Games (в частност Люис Шоу) и финансирана чрез Кикстартър. Кое е интересното на играта, ще попитате вие? Бизнес насочеността. Целта на играта, оказа се, е иронично забавна –  не е да печелите пари чрез инвестиции, чрез иновации или реклама, а по един възможно най-очевиден начин – чрез уволняване на служители. Къде е печалбата в това да изгоните някого от работа? Няма да му давате заплата, разбира се – по-малко разходи за фирмата, следователно сте (уж) на печалба от цялата схема. Не само това, ами и го карате да ви свърши нещо полезно като за последно. Шефска му работа!

От гледна точка на съдържанието на играта, не очаквайте кой знае какво – това е изцяло картова игра. Може да обобщим играта по следния начин – тесте карти, в което имате два вида карти (като изключим картите за напомняне на основните действия/комбинации) Илюстрациите по картите са семпли, но приятни и не мога да преценя кой от двата варианта би ми харесал повече – да беше голяма шарения или така, както е в момента. В общи линии – впечатлението ми от компонентите е нито добро, нито лошо. Хайде сега да подпочнем същността на играта – правила и геймплей.

Правилата

b7a6bbce39d2b3274088cf1687d05ad8_original

Както казах по-горе, в Downsize имате тесте карти с два вида карти вътре – служители и карти с „печалба“ от уволняването на служители. Служителите на свой ред също са два вида – нормални, „стандартни“ служители – като юрист или специалист по инвестиции, и специални служители – маркетинг специалисти, служители в отдел „Връзки с обществеността“, охранители и други. Тук ще вметна, че наборът работни позиции в реалния живот е толкова голям, че ще могат да се направят поне десет експанжъна….. Както и да е, отнесох се. Към играта! Действията ви в играта са три – уволнявате един специален служител, двойка нормални служители или пък не уволнявате никого, а наемате служител. Разбира се, преди да уволните служител/служители, карате ги да ви свършат нещо като за последно. Това нещо ,разбира се, зависи от комбинацията от служителите или пък от специалното умение на специалния служител. Така например, ако имате ангел инвеститор – взимате торба пари от банката, а ако имате HR в комбинация най-често ще карате противниците да наемат нови служители или пък вие ще наемате с цел да получите дадена комбинация от хора. В тази връзка наемането на нови служители е много по-лесно от уволняването – просто си теглите един от купчината карти и вече си имате нов служител за евентуално уволняване. Знам, че звучи абсурдно. Това е целта! 

Геймплей

Първо играхме със стандартните правила. Downsize се оказа неочаквано богата на възможности като за лека картова игра – доста динамична и с много крадене от банката и прецакване на противниците, както си му е реда!

Комбинациите пасваха тематично, бих казал дори, че ако играят хора с достатъчни знания за бизнес (защото, честно да си призная, аз не съм такъв), ще им е изключително забавно. Хвърчат юристи, HR-и, корпоративни служители и инвеститори, а на вас (в частност мен) въобще няма да ви пука.

Парите ще са най-важното в този режим на игра – ако нямате достатъчно пари, ще тичате да наемате нови хора, за да ги уволните възможно най-изгодно след две минути, а ако сте най-богатите в играта ще се стремите да се отървете от „пустите му служители“ възможно най-бързо.

Има два начина да завърши играта – или единият играч ще забогатее и ще си уволни всички служители, или просто парите в банките ще свършат. Тук има и една малка „врътка“ – ако прекалено бързо уволните хората си и има още пари в банките, ще трябва да наемате нови хора, за да взимате от оставащите пари в банките. Този елемент може доста да ви изненада, ако играете за първи път, а после връщането в играта ще е трудно, така че внимавайте с него!

След около 20 минути игра, вече бяхме приключили и се оказа, че съм се справил неочаквано добре с бизнеса си. Винаги съм знаел, че имам заложби, но тези около 20 милиона приходи от уволнения ме изненадаха. Даже се замислих като на шега дали да не си направя истинска фирма, само за да го пробвам в реалността, но бързо игнорирах тази глупава идея. Беше време да преминем към другият неморален режим на игра.

pic2963210_md

Така нареченият Доналд Тръмп режим (всяка връзка с реално съществуващи имена явно е умишлена)! Режимът се различава от стандартните правила само с едно единствено, но оказа се съществено правило – няма банки. В този режим играта се превърна от „Аз съм гаден шеф и уволнявам хора, за да печеля от тях.“ в „Аз съм гаден шеф и уволнявам хора, защото…. ами така!“, което, колкото и да звучи безсмислено, се оказа изненадващо забавно. Уволнявам хора, а противниците ми ми назначават нови, аз пък на тях им правя мръсно и така играта се завърта доста бързо. Като време беше наполовина, ако не и на една трета от времето на стандартния вариант, а като забавление – хареса ми дори повече (стремежът към банките провлачи доста играта при стандартните правила). Забравих да кажа – който си уволни всички хора първи, печели играта! По-абсурдно, забавно и бързо изиграване на игра не бях имал скоро.   

Заключение

Downsize e чудесно иронизиране на бизнес средите, направено с леки и приятни механики и хумор. Непретенциозният външен вид на играта само залъгва, и след двете изигравания, мнението ми е, че играта е много забавна и подходяща за игра както с „новаци“ в настолните игри, така и със закоравели геймъри. Бих препоръчал тази игра за филър, особено с Доналд Тръмп режима – при опитни играчи може да се сведе и до пет минути на игра, без геймплеят да стане скучен на играчите. Ако не ви се играе като филър, винаги можете да преминете към стандартните правила. Единственото, което на мен ми липсва в играта са повече професии и малко повече взаимодействие между играчите – щеше да е още по-интересно да имаш вариант да блокираш действие на друг играч или поне да можеш да му крадеш от парите в стандартните правила. Знам, че това са дребни заяждания, но какво пречи да правим предложения за експанжъни?

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесен ироничен подход
  • Добре балансирани комбинации и специални умения
  • Много бърз и забавен Доналд Тръмп режим

МИНУСИ:

  • Липса на разнообразие от професии
  • Сравнително слаба интеракция между играчите

Въпреки че Kickstarter кампанията на Downsize приключи преди около месец, можете да разгледате проекта тук:

Downsize

Източник на снимките: Downsize Kickstarter Page и BoardGameGeek

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers