неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Codenames Duet – Повече от същото, но… по-различно?
Codenames Duet – Повече от същото, но… по-различно?

Codenames Duet – Повече от същото, но… по-различно?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е третата игра от поредицата минала през мен, въпреки че няма смисъл да споменаваме Codenames Pictures в това ревю, защото тя си е нещо съвсем различно. Все пак, ако настоявате, кликнете и на двата бутона отдолу.

Ревю: Codenames

Ревю: Codenames Pictures

Ако не знаете правилата на стандартните Кодови имена ви препоръчвам да цъкнете на ревюто.

Тук ще ви кажа основните разлики… които все още не мога да си обясня как правят играта много по-добра.

Всъщност разликите със стандартните Кодови имена са минимални. Отново имате думи в средата на масата и отново се опитвате да подскажете на вашият съотборник. Основната разлика е, че сега играта е напълно кооперативна и, както и заглавието подсказва, е най-добра с двама. Да, можете да се разделите на отбори, но аз това не съм го пробвал, а и не мисля, че ще го направя.

Целта тук е за определено време да успеете да се справите със задачата, която може да е различна, в зависимост от трудността, която си изберете или „града“, в който сте в момента. Понеже е модерно последно време да има кампанийност в игрите, и CGE скачат на вълната с някаква мини поредност.

Казвам мини, защото въпреки че обикаляте света върху карта, това е по-скоро фиктивно запълване между игри с различна трудност.

Между двамата играчи се слага карта, подобна на онази в стандартната игра, като от двете страни има различна конфигурация на агентите и убийците. Точно така. Тук има повече от един убиец. Всъщност убийците са шест. Три от едната страна и три от другата. Ако уцелите убиец, играта свършва.

Трудността зависи от две неща – колко подсказки имате за цялата игра и на колко грешни опита имате право да уцелите правилния агент (да цъфнете случаен минувач).

Освен това, правилото за това, че можеш да познаваш с една дума повече, отколкото е числото на подсказвача, вече е по-изчистено – можеш да познаваш колкото си щеш, до грешка. Бих ви препоръчал това правило да си използвате във всеки един Codenames.

Заключение

Аз играя играта с моята съпруга и открих, че това е най-добрата Codenames до този момент. С нетърпение чакам версията на български, която при първа възможност бих мушнал.

Всъщност, може би, е нечестно от мен да казвам, че е по-добра от оригиналния Codenames. Ако сте фен на играта, мисля че и двете имат място в колекцията ви. Codenames е добра за големи групи, докато Duet не работи толкова добре в такива ситуации.

Странно е, че с много малки промени, играта блйесва, блйесва (който хване препратка също е стар човек).

Ако не харесвате оригиналните Кодови имена, тези ще ви променят ли мнението – едва ли. Но от друга страна, за мен не е поредния рип оф на популярна игра, а нещо, което гордо може да се открие за себе си.

ПЛЮСОВЕ:

  • Трудна кооперативна игра
  • Бърз геймплей
  • Кампания за продължителна игра

МИНУСИ:

  • Кампанията е чисто козметична
  • Ако не се кефите на оригинала, тази няма да ви промени мнението

Можете да закупите играта от сайта на нашите партньори от Pikko Games или да посетите физическия им магазин в София, Неофит Рилски 31.

Купи: Codenames Duet

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers