вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dream Catchers – Когато знаеш как се прави кикстартър игра!
Dream Catchers – Когато знаеш как се прави кикстартър игра!

Dream Catchers – Когато знаеш как се прави кикстартър игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Когато чуя това словосъчетание, в съзнанието ми винаги изниква внезапна и експлозивна физиологична реакция от дебелочревен вид. Това може и да e заради някаква дълбока емоционална рана от онзи филм по Стивън Кинг, а може и да се дължи на стандартния ми тъп клозетен хумор.

2017 година имаше няколко моди и един от тънките трендове беше свързан със сънища. Няколко игри за сънища се появиха на популярния пазар и въпреки че Dream Catchers не е най-разпространеното чудо, играта успя да си се спонсорира в Кикстартър. Когато чуя странни сънища, Сънчо и борба с кошмари, мигновено в главата ми изниква Dixit, или поне нещо с надрусани илюстрации.

Голямата изненада тук беше, че играта използва причудливи и тук-там абстрактни картини, но в нито един момент не усетих, че в кутията липсват ампулки, които да ми позволят да вляза в темата. Илюстрациите са красиви, изчистени и топли. Дори чудовищата и лошите сънища не са чак толкова лоши. Чудовищата очевидно са ги извадили от отпадналите на кастинга за Чудовища ООД, а лошите сънища могат да се сравнят по-скоро с „кучето ми облиза ухото и имаше дъх на ако“, а не толкова с „О, Боже – гигантска хлебарка се храни с вътрешностите на семейството ми“.

Dream Catchers е семейна игра с насоченост към деца на около 10 години, но и възрастните могат да я използват като свеж кооперативен филър.

В тази игра, Сънчо е спечелил от билетче от националната лотария и в момента се крие далеч от света и от роднините, които изведнъж са започнали да се интересуват от него. Докато го няма, вие трябва да свършите работата му и да помагате на децата да сънуват нещо читаво.

Играчите са ловци на сънища, които събират добри сънища за малките деца, гонят лошите надалеч и се борят с чудовища, които навлизат дълбоко в развинтеното въображение на малките лудетини.

В кутията има няколко деца… така де, бордове с деца. Вие избирате чий сън искате да оправяте в началото на играта. Трудността е различна, а и всяко дете има специфични малки добавки към правилата, които биха освежили геймплея в различните разигравания.

Играта е напълно кооперативна и въпреки че всеки от вас има някакво специално умение, алфа играчите ще намерят себе си в този сетинг. Няма нищо, което би ги спряло от командване на парада, освен два шамара и стандартен „ще спиш отново на дивана“ сценарий.

Механиките са сравнително абстрактни, но по принцип и в сънищата не можем да открием най-житейската логика, дори и да я търсим.

В центъра на играта стоят два елемента – Тракове по борда на детето, които трябва да манипулирате и централна схема от девет карти, които се въртят по автоматизиран начин и определят кога се появяват кошмари и кога се ловят сънища.

Колкото повече сънища улавяте, толкова повече се движите по трака за хубавите сънища. Ако стигнете до края – печелите. Ако обаче кошмарите стигнат до своя край на своя трак – тогава оставате детето цял живот да сънува как гащите му падат пред целия клас. Ако пък се появят три чудовища, не се случва нищо особено – детето просто остава цял живот затворено в психологически ад, като пред премрежения му поглед са се залепили най-отвратителните картини, които само едно дете с развинтено въображение може да си представи. А, да – и губите играта.

Механиките вървят плавно, защото въпреки че играта заема немалко място на масата, всъщност всичко, което трябва да правите е да сравнявате иконки и тук-там да хвърляте зар, когато се биете с чудовища.

Заключение

Dream Catchers е прекрасна. Както визуално, така и откъм елегантност. Тя върви гладко и веднъж щом хванете как работи всичко, ще сте готови след най-много 30 минути. На теория играта звучи леко завоалирано и това прави обясняването й трудно на по-малките деца, но понеже е кооперативна нищо не пречи да обяснявате фазите една по една в процес на играта. За няма два хода, гарантирам че децата ви ще я разберат. Все пак разчитайте на по-големите си дечурлЯ, защото Dream Catchers клони към семеен тип.

Илюстрациите и компонентите са страхотни, а книжката с правилата е написана великолепно. Разнообразие и варианти има, а цялостното усещане е далеч от крипарщината, която бихте очаквали от игра с тази тема. Тук играта се играе с усмивка, дори и да не спечелите. А Dream Catchers е балансирана до такова ниво, че едва ли често ще печелите, но пък и не е толкова невъзможно като, да кажем, в Робинзон Крузо.

Не знам какво повече мога да ви кажа – идеална семейна игра.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Прекрасни илюстрации
  • Плавен и бърз геймплей
  • Разнообразие и вариации
  • Великолепно написана книжка
  • Няма нищо общо със Стивън Кинг или която и да е крипарска митология

МИНУСИ:

  • Не е съвсем за възрастни
  • Не е съвсем за малките деца
  • Няма механика, която да ограничи доминантността на алфа играчите
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers