вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Cacao: Chocolati: От какао – шоколад!
Cacao: Chocolati: От какао – шоколад!

Cacao: Chocolati: От какао – шоколад!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

 

Cacaco е един от най-големите семейни хитове за миналата година. Точно заради това Abacusspiele реши да разклати практиката си за самостоятелни игри без разширениq и да добави още съдържание към така или иначе самодостатъчната Cacao. Дали това е стандартен „money grab” (лесни пари) или е вложен реален труд, ще разберем в това кратко, но надявам се, изчерпателно ревю.

Преди това, разбира се, препоръчвам да прочетете ревюто на базовата игра, защото не мисля да навлизам в обяснения свързани с нея.

Cacao Ревю

pic2835316_lg

Можете да познаете от заглавието, че разширението набляга на шоколада и търгуването с него по време на играта. Не само обаче! Както е модерно, Abacusspiele използват актуалния термин „модулно разширение“. С други думи – няколко модула, които можете да вкарвате както си искате в играта. В тази игра, както и в много други, този термин е с напълно празен смисъл. Съвсем спокойно можете да си разглеждате разширението като съвсем стандартно, което мушка няколко различни неща в играта. Честно казано, не виждам защо не бихте използвали абсолютно всичко. Модулите вкарват нови и прости концепции, както и подобряват вече съществуващите.

20160613_223916

За да бъда коректен, ще разгледам разширението, по начина, по който се рекламира. По модули.

Шоколадения модул

Този модул е основният за играта. Замества мините с плочки, които ви позволяват да заменяте какао за шоколад. Разширението пристига с доста дървени шоколоадови блокчета, така че не се хранете, докато играете, за да няма объркване.

Освен това, от игра се махат няколко от пазарите и на тяхно място влизат нови пазари, в които освен какао, можете да продавате шоколад, и то за грандиозните 7 пари за един шоколад.

Както споменах, това е центърът на разширението и това е модулът, който прави играта доста различна и по… епична, поне откъм печелене на пари. Сигурно затова в кутията пристигат и парички с деноминация 20. Както се досещате обаче, фокусът на играта малко се измества и вече шоколадовите плочки стават най-ценните в цялата игра. Ако не успеете да се доберете до тях, смятайте се вън от играта.

Водния модул

Този модул добавя нови плочки, които заместват някои от стандартните какаови плочки. Новите плочки ви позволяват да търгувате вода за цели 4 какао.

Това е страхотно допълнение, защото до този момент водата беше като някаква мини игра, която няма нищо общо с останалата част. Сега вече получаването на вода ще бъде не просто важно, а жизнено важно.

Модула с картите

В началото на играта слагате една голяма плочка до „пазара с плочки“. Вече виждате не само двете плочки, от които можете да си избирате, но и следващите две, които ще се появят следващия ход. Те се слагат върху голямата плочка. На всичкото отгоре всеки играч получава по два токъна „карти“, които може да използва в играта и да си вземе директно от бъдещите плочки – тематично, намира път през джунглата.

Това е доста приятен модул, който намалява шанса и ви дава малко повече възможности. Готино.

Модула с колибите

Този модул е най-разочароващият за мен. На идея звучи супер вълнуващо, но това, което се наблюдава е изпусната възможност. По време на играта, в края на всеки свой ход, играчите могат да си купят една колиба на цената, която пише върху самата колиба. Освен, че самата колиба дава специално умение, в края на играта вие ще си върнете парите, които сте платили за нея! Уау! Това е чудесна идея, защото не само имате стимул да събирате все повече пари ПО време на играта, но и всеки може да бъде със специални умения?! Еха…

Само че! За съжаление, тези умения са крайно неубедителни. В повечето случаи не си струва дори усилието да се присегнеш към тях. Повечето са крайно ситуационни. Примерно: Дава ти по една точка за всеки човек, който е на ръба на картата в края на играта. Или пък: Пазарите за Какао, които изкупуват за 2 пари, вече изкупуват за три. Дори и да си ги купите, повечето колиби дават само до 3-4 точки в края на играта. При положение, че играта се печели със средно 50-60 точки, всички тези колибки са просто решители на равни. Всъщност, няколко от колибките ви дават директно 5 или 6 точки, което е сравнително готино, но е толкова… скучно. Ех…

20160613_223910

Заключение

Това разширение си е задължително за всички фенове на Какао. Въпреки, че не съм особено очарован от колибите, всичко останало се връзва чудесно. А и дори колибите… единственият ми проблем с тях не е концептуален, а липсата на смели решения в уменията, които дават. С други думи, да, окей са и бих играл винаги с тях, защото не пречат.

Центърът на играта обаче си остава шоколадът. Ако харесвате Какао и вече сте го играли безброй пъти, това разширение определено ще ви освежи. Ако никога не сте играли Какао, все пак ви препоръчвам да разцъкате няколко игри преди това само на базовата игра, за да разберете как работят основните механики. След това обаче… хвърляйте всичко вътре и започвайте да се потите по плантациите.

Има един малък проблем със съхраняването обаче. Ако искате да намърдате всичко в една кутия, вероятно ще се наложи да изхвърлите инсърта и да си купите торбички или кутийки. С новите допълнения трудно ще намерите място в базовата кутия. Е, ако решите напълно да изхвърлите заместените плочки, можете и да сбиете всичко, но все пак не бързайте да махате кутията от експанжъна.

ПЛЮСОВЕ:

  • Четири отлични допълнения
  • Повече стратегии
  • По-малко шанс

МИНУСИ:

  • Разширението с колибите е пропусната възможност
  • Съдържанието се събира трудно в базовата кутия
  • Шоколадовите фигурки не са чак толкова вкусни…

Засега разширението го няма в България, така че можете да го потърсите на сайта на производителите.

Abacusspiele

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers