сряда, февруари 28, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ricochet Robots – пъзел с блъскащи се роботчета
Ricochet Robots – пъзел с  блъскащи се роботчета

Ricochet Robots – пъзел с блъскащи се роботчета

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От дълго време наблюдавам както тази игра, така и Mutant Meeples, защото съм абсолютен фен на пъзел игрите. Може да не съм най-големият математически ум, но като изключим безумните таблици и формули, самата логическа база на математиката – как всяко нещо си има конкретното място и ти просто трябва да го откриеш – ето това е, което винаги ме е вълнувало и изумявало.

Само от предния абзац можете да прецените дали тази игра е за вас или не е за вас. Защото за мен Ricochet Robots не е точно игра, а просто математическо уравнение с много решения. Целта на всеки играч е да намери най-оптималното решение за най-кратко време.

20160608_230115

В кутията на играта ще откриете доста двустранни дъски, които се съединяват по определен начин. Съчетанията обаче са толкова много, че дори в книжката с правилата са написали, че вариантите са над 1500. Така че за липса на преиграваемост не можем да говорим.

В играта има 5 големи и красиви роботчета от тежка пластмаса, която има усещане на гума. Странен материал, но има готин масивен усет, когато е в ръката ви. Освен роботчетата има и разни токъни, както и пясъчен часовник. Играта не е за бързи реакции, но е за бързо мислене.

Поставяте 4 от роботите в четирите построени табла, а сивият робот е само опция. Ако искате можете и него да сложите. Върху таблата се откриват пречки, ъгли, някои специални места, както и закътани символи с различен цвят.

Един играч обръща токън и той открива символ с определен цвят. Вашата цел е да успеете да закарате роботчето с този цвят до този символ, който е на картата. Не е толкова просто колкото звучи.

DSCF0968

Роботчето се движи в ортогонална посока и се спира единствено, ако се блъсне в друг робот, стена или някоя друга пречка. След това играчът решава дали ще смени посоката му или ще мести друг робот.

Всички играчи едновременно решават как да стигне роботчето до този символ, като разбира се, могат да движат колкото и които си искат роботчета, за да изградят пречка, която да помогне за маршрута. Всеки се стреми да измисли най-бързо решение.

Наум.

В реално време.

DSCF0966

Който пръв открие пътя, смята на ум ходовете, които са му нужни и ги казва на глас. След това се обръща пясъчния часовник и всички останали играчи имат точно една минута, в която могат да открият път, който е или толкова дълъг, колкото вече е казан вече, или по-къс.

След като пясъкът изтече започват проверките. Пръв има право да пробва този, който е казал най-кратък път. Ако успее да стигне навреме, той печели токъна. Ако не успее, роботите се слагат обратно на стартовите им позиции и следващият играч пробва залога си (има токъни, с които се отбелязват стартовете на роботите).

След това започва нов ход, в който роботите започват от мястото, където са завършили предния ход. Тегли се нов токън със символ и така, докато някой играч направи определен брой точки (събере определен брой токъни).

DSCF0967

Заключение

Ricochet Robot е страхотно преживяване и едно от най-уникалните математически упражнения в моя дом. Компонентите може да са минималистични, но са повече от страхотни, а играта има прекрасен естетичен и най-вече функционален вид, щом се сложи на масата.

Правилата са елементарни и според мен можете да играете с всеки. С деца можете да махнете часовника и да добавите правило, че до всеки символ може да се стигне с всеки робот. Аз определено бих я пробвал играта с баща ми, защото той си пада по такъв тип изчислително математическо мислене.

Предупреждавам! Играта не е за всеки. В няколкото ми игри забелязах, че някои хора се справят изключително добре, докато други кажи-речи пропускат цялата игра. Това в никакъв случай не значи, че едните са по-умни от другите. Не. Просто играта изисква определен тип мислене, към което някои хора са свикнали или поне имат склонност към него.

Лично аз съм фен и такъв тип игри не ме натоварват, а напротив, почесват ми малко мозъка след като съм бил изцеден от други тежки мейджнайтови игри. Защото виждате ли, докато аз съм добър на този тип игри, аз сякаш никога не мога да се справя с картови комбинативни заглавия тип Race for the Galaxy. Това е просто начин на мислене.

От всичко това следва, че играта определено е „Опитай преди да купиш“. Аз не смятам да се разделям с моето копие засега, така че моят дом е отворен винаги, ако искате да „опитате“.

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасно математическо упражнение
  • Чудесно компоненти
  • Бърз геймплей
  • Модулен сетъп и безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • По-скоро упражнение, отколкото игра
  • Някои не обичат такъв тип пъзел мислене (Аз го обожавам!)

Играта от време на време се намира в България, но точно в момента не я откривам, тъй че що не разцъкате из сайта на производителите и да поразгледате малко там.

Abacusspiele

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers