петък, април 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Airlines Europe – Който инвестира пичели!
Airlines Europe – Който инвестира пичели!

Airlines Europe – Който инвестира пичели!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Никога не съм бил особено голям фен на игрите с акции. Вече съм фен на игрите с акции. Край на ревюто.

… добре де. За тези от вас, които никога не са чували класиката Airlines Europe, мисля, че е резонно да отделя няколко абзаца за тази стабилна и изгладена игра.

Първо малко история. Airlines Europe е римейк на стара игра, наречена Union Pacific, която пък е римейк на още по-стара игра – Airlines. Край на историята.

Както сте забелязали от снимката на корицата… а вероятно и от заглавието, това е игра, в която строите самолетни линии от различни компании и се опитвате да се сдобиете с акции от най-печелившите компании, защото който инвестира пичели, който не инвестира, ни пичели.

Който е играл Ticket to Ride определено може да усети духа на най-големия хит на Алън Муун. Изпитах възхищение към този човек, защото трябва да се има предвид, че механиките на играта са измислени мнооого преди влакчетата.

И въпреки това, не можех да се отърся от чувството, че въпреки разликите, на моменти цялостното усещане беше подобно на Ticket to Ride.

DSCF0984

Дотук с абстракциите. Време е да ви поразхвърля на двеж на триж какво се случва с компаниите на Airlines Europe… за които е използван евтин хумор с пародийни имена на известни издатели и дистрибутори. Иначе казано – доста дебело продуктово позициониране.

Целта на играчите е да събират акции от пазар, идентичен на този в Ticket to Ride. Три пъти в играта (след известен сетъп) ще излязат специални карти и тогава играчите ще отбележат точки за всяка една компания, в зависимост колко добре развита е тя в момента. Печели се първо, второ… до пето място във всяка компания, като логично първият взема най-много, а последният най-малко. След третата такава карта играта свършва и който е спечелил най-много точки, ами представете си, печели.

DSCF0982

Компаниите са десет, цветовете на самолетите са десет. Броят на самолетите във всеки цвят е равен на броя на акциите за всеки цвят.

По време на хода си, играчът може да направи едно от 4 различни възможни действия.

  • Първото е да сложи самолет на маршрут, който е съседен до друг маршрут от същия цвят. Играчът плаща пари, колкото пише на самият маршрут (от 3 до 8) и слага самолетчето си на съответната позиция. Ако иска, играч може да сложи и още един самолет, дори и да е от друг цвят. След това играчът взема една акция от пазара или една акция от тестето на сляпо. Това е единственият начин за получаване на акции, така че често е по-разумно да не харчите парите си за две линии, а само за една, за да можете и следващия ход да сложите, за да получите акция. Понякога обаче искате бързо да вдигнете цената на някоя компания, защото наближава карта за оценяване на компаниите.
  • Второто действие, което можете да направите е да свалите акции от ръката си пред себе си. Картите в ръка не се броят за нищо. Можете да свалите две различни карти или колкото искате карти от един цвят. За всяка свалена карта получавате и по два милиона евро (или както е известно на геймърски термин – две пари). Това е един от двата начина за печелене на пари.
  • Третото нещо е да купите една или две специални акции от компанията Абакус. За тази компания няма самолетчета, но също се оценява, когато излезе карта за оценяване. Даже най-много точки се получават от Абакус. Но… и акциите излизат най-скъпо. Можете да купите една акция за една карта с друга акция от ръката или две – за три от ръката. И разбира се, отново не се броят за нищо, докато не ги свалите пред вас.
  • Последното действие, което можете да направите е просто да вземете 8 милиона. Ще го правите често.

DSCF0980

Както виждате, дизайнът на играта е изключително чист и правилата се обясняват за няколко минути. В играта има стабилно количество взаимодействие между играчите и въпреки, че в началото ще можете свободно да си придвижвате самолетните компании, в процес на играта започвате да ограждате ценните места. Освен това не бихте искали да издавате какви карти държите в ръка, докато не стане момент. По този начин друг може да вдига цената на компания и да му отмъкнете първото място в последния момент под носа.

DSCF0981

Нещо, което открихме е, че „личните вражди“ водят до безапелационна загуба и за двете страни. Ако двама не спират да се надпреварват за дадена компания, те няма да могат да инвестират достатъчно в останалите и ще загубят стабилни позиции. В играта има десет различни компании. Най-разумното е да имате поне по една акция от всяка една компания. Понякога само с една акция можете да вземете 5 точки, а друг път с 8 да вземете 4. Всичко е въпрос до дебнене на другите играчи и разчитане на лек „пушурлък“. Защото колкото и да стискате картите си, ако не сте успели да ги сложите на масата навреме, „язък“ за потенциала.

DSCF0979

Заключение

Airlines Europe е класика от Алън Муун и ако Ticket to Ride не съществуваше, сега вместо океана от разширения и карти за влакчетата щяхме да бъдем заляни от гигантски вълни самолетни маршрути. С други думи, гениалният дизайнер е позавил леко стария си продукт с… вече също стария. Да, и двете игри носят подобно усещане, тъй като и в двете има съставяне на маршрути и вземане на карти от пазара. Да, и двете са с напълно еднаква тежест. Да, и двете са с напълно еднакво времетраене.

И въпреки това, ако дадете шанс на Airlines ще откриете огромни разлики. Основното нещо са акциите. Всъщност, механично всичко се върти около манипулацията на тези акции. Кога точно ще ги играете и колко искате да сложите пред вас, за да подведете опонентите си.

Не ме разбирайте погрешно, игрите са напълно различни, но играчите на Ticket to Ride ще могат да усетят духа на Алън Муун. Предполагам, ако играете по-старата версия на Airlines (Union Pacific), която е с влакчета, тогава теорията ми би била още по-солидна.

Все пак! Airlines е отличен звяр за себе си. Играта е с толкова лесни правила, че можете да я играете както с геймъри, така и с вашето семейство. Според мен даже е една от по-добрите игри за вкарване на хора в съвременното хоби.

Мисля си обаче, че играта има ограничен живот. Да, няма да ви писне след 3-4 разигравания, но определено е игра, която ще вадите не чак толкова често. За да бъда напълно откровен, ако се задържи в колекцията ми, вероятно ще я вадя само, ако искам да запозная нови хора с настолните игри… от друга страна, имам Ticket to Ride за тази цел. Ох!

ПЛЮСОВЕ:

  • Елегантни механики
  • Отличен визуален ефект
  • Прекрасна кутия
  • Подходяща както за геймъри, така и за нови хора

МИНУСИ:

  • Евтино и не толкова смешно продуктово позициониране
  • Неголяма преиграваемост

Играта може да се открие в България.

Фантасмагория

Освен това нищо не пречи и да се поровите в сайта на производителите.

Abacusspiele

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers