понеделник, февруари 26, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Stak Bots – „различна“ малка игра с „различен“ арт.
Stak Bots – „различна“ малка игра с „различен“ арт.

Stak Bots – „различна“ малка игра с „различен“ арт.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

 

Ако погледнете списъка от игри, които имам в колекцията си, бихте си казали, че съм напълнил цяло мазе. Ще се изненадате колко малко място заемат, като за над 100 игри. Това се дължи на факта, че доста от тези игри са малки и компактни. Забелязвам, че последно време имам засилен афинитет към тях. Не само, защото заемат малко място, но и защото са кратки и се обясняват бързо. В повечето случаи са и дори забавни.

Stak Bots се мушка точно в тази категория. Играта пристига в малка „цигарена“ кутийка и всичките компоненти са просто петдесетина карти за игра, няколко карти с референции и една сгъната книжка с правила.

3d-stak-boxes-03

Първото нещо, което ще забележите и може или да ви отблъсне, или да ви спечели завинаги, това е „различният“ арт. В играта вие ще правите тесте (стак) от роботчета и всичко, което ще виждате върху тези карти са две числа, едно умение и стилизирана по детски картинка. Лично аз съм в средата, като се опитвам да остана неутрален с отношението си към илюстрациите. Аз винаги съм предпочитал забавните и стилизирани рисунки, но тези са твъърде семпли. И пак… харесвам ги! Предполагам са полазили по мен и вече са станали част от подкожието ми.

Правилата са доста лесни, но са сравнително, отново „различни“, и може първите ви игри да не ги запомните напълно добре. За това не помага и оскъдно написаните указания, разхвърлени по странен начин из листчето с правила. Едно от най-важните правила, например, е написано с дребен шрифт, наклонено и в скоби, по начин, който напомня за примерен геймплей.

Като изключим това, играта всъщност е доста забавен филър, който ако играете с двама души ще ви заприлича на „война“ със специални умения. 

Всеки играч има собствено тесте с карти, което е с лицето надолу (и винаги най-горната карта е с лицето нагоре). Това е „животът“ на роботчето му. Когато тестето свърши, играчът излиза от игра. Играчът има и карти в ръката, които може да играе по време на хода си върху собственото си тесте. В началото на хода тегли една карта, а по време на хода си задължително трябва да „нахрани“ скрапа. С други думи, робот трябва да отиде в дискарда. Дали ще нападнете някого или ще изхвърлите робот от вашите, това вие си го решавате. Има място и за двете решения. Е, няма да агонизирате над тези решения, но все пак – имате някакъв бегъл избор.

Всяка карта има число в горния ляв ъгъл, което показва силата и живота на роботчето от картата. По време на хода си играч може да напада колкото си иска пъти, но само с едно роботче.

DSCF0976

Ето и врътката. Почти всяко роботче има специално умение, което в повечето случаи се активира при обръщане на картата. Това умение може да размества други карти на опонентите, а може и директно да убива роботчета. Разбира се, когато убиете друг робот, който е на върха на тестето се обръща нова карта, която може да се активира… И така може да се получи сериозна верижна и експлозивна реакция от умения и удари между роботи. Да. Хаотично е. Да. Напълно случайно е.

И… горе-долу това е играта.  Поне базовата.

Ако играете по стандартният начин на игра (препоръчвам го единствено за първа игра), играта ще се превърне в безцелно и безразборно обръщане на карти с надежда да се получи нещо във ваша полза. Всъщност… и това не би било чаааак толкова отвратително, при положение, че играта трае пет-десет минути, а обратите са налице. Нека си спомним защо „война“ е толкова популярна детска игра. Да, нямате контрол, но пък е забавно да видиш как се развива напрегната конфликтна ситуация и какво точно имате във вашите теста. Глупости – „теста“. Исках да кажа тести. 

Месцето на играта е „ранг“ играта. В тази игра вие използвате числото в долната лява част на роботчето – това е неговият ранг. Нареждате всички роботчета и ги разпределяте по равно, според ранговете. Има различни начини за правене на тестовете ви – може на случаен принцип, може и вие да си ги избирате. При всички случаи – вие ще познавате тестето си, ще знаете какво да очаквате и евентуално контролирате, както и ще се чувствате равностойни, тъй като някои роботи са очевидно по-добри от други.

DSCF0977

Заключение

Stak Bots е различна, донякъде странна, но отлична „терасна“ игра, която можете да ползвате и за филър с геймъри. В нея няма много мислене, но има полъх на избор, така че няма съвсем да скучаете докато разцъквате. Геймплеят е светкавичен, а обрати и силни „УАУ“ ходове се случват често.

Няма да намерите нещо дълбоко тук, но няма да откриете и претенция. Със сигурност е вложено старание в това ние, геймърите, да си прекараме леко и лежерно, а хумористичният и, също толкова „различен“, арт допринася за безгрижната атмосфера.

Играта вече има едно разширение, което се нарича “The Yellow Expansion”, a в момента тече кикстартър кампания за второто червено разширение – „Red” expansion.

Ако играете без ранг, не са ви напълно нужни тези разширения, защото биха направили игрите ви още по-случайни… но така или иначе не бих разчитал на качеството на играта само по базовия й вариант. Stak Bots наистина изпъква в ранг мода.

ПЛЮСОВЕ:

  • Странен, но пристрастяващ и забавен арт
  • Светкавичен геймплей
  • Обрати и УАУ моменти
  • Различни интересни модове, като РАНГ модът е „начинът“ на игра!

МИНУСИ:

  • Базовият вариант на играта се основава изцяло на шанс
  • Книжката не е най-добрата версия на себе си

Играта можете да откриете на сайта на производителя.

Stak Bots by Tim Norfolk

Все пак силно ви препоръчвам да посетите кампанията на Тим в Кикстартър, защото още е валидна и да решите дали Стак Ботовете са за вас. Ще имате изгоден шанс да вземете както базовата игра, така и разширенията, ако подкрепите играта. 

Stak Bots „Red“ в Кикстартър

81a4df28f12127e11921281d743fca92_original

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers