петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Brick Party – Отборна игра с детски конструктор
Brick Party – Отборна игра с детски конструктор

Brick Party – Отборна игра с детски конструктор

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Покрай големия ми син съм построил стотици конструкции с лего и легоподобни „строители“ (да, така им казвахме едно време). Заради това изключително се вълнувах за Brick Party – игра, която пристига с истински парчета конструктор.

Името на играта съвсем си спазва името. Това е парти игра, която трябва да се играе с колкото може повече хора. В нея има викане, спорове, смехове и сръчност. Много сръчност. В основата си прилича на една друга подобна игра – Ugg-tech, но без досадното биене по главата с надуваема бухалка.

Brick Party е отборна игра

pic2625718

Като казвам отборна, имам предвид, че всеки рунд се сменят отборите. Внимателно трябва да подбирате съотборниците си обаче, защото от тях зависят както техните, така и вашите точки. Играта НЕ Е кооперативна. Само един човек печели.

Един от съотборниците е архитект, другият е строител. Архитектът избира карта, на която е нарисувано какво строителят трябва да направи. Строителят няма право да поглежда картата. Целта на архитекта е да обясни на строителя какво и как да го построи, като използва частите в средата на масата.

Звучи лесно?

Уловка номер 1. Има три вида конструкции. Някои са по-лесни, но дават малко точки, а други са доста трудни и дават повече точки. Щом някой от отборите завърши конструкцията си се обръща пясъчен часовник и останалите отбори имат половин минута да завършат своите. Ако не успеят не печелят нищо. Вие не знаете кой какво е избрал и е рисково да се избере трудна конструкция. Или ако го направите, трябва да разчитате изключително на съотборника.

Уловка номер 2. В играта има условия. Не можете просто да кажете на съотборника си какво да прави. Всеки ход се обръща условие от типа – „Нямате право да говорите“, „Нямате право да използвате основната си ръка“, „Нямате право да ползвате палци“ и други. Най-трудното, според мен, условие е това, в което строителят трябва да пита архитекта въпроси, на които архитекта може да отговаря само с „Да“ и „Не“. Това се оказа изключително бавно и трудоемко строене. Не го подценявайте.

След определен брой рундове играта свършва и се гледа кой е бил най-успешен.

Играта може да се нарече детска, но мисля че е достатъчно ангажираща за възрастни. Особено, когато тези проклети части са толкова малки!!!  Да, големината на тухличките е нормална лего големина, но самите свързващи елементи влизат трудно едни в други и често заради дебелите си пръсти ще изпускате всичко и ще хвърчат части из масата. Да не говорим, че в играта има някои доста нетипични части, които трудно се преценяват и описват.

Казах преценяват, защото картите, които показват на архитекта какво трябва да се построи са само силуети. Тоест и за архитекта не е лесно да прецени точно какви части ще трябват. Много често не е виновен този, който строи баницата, а този, който му я подава… или нещо такова.

20160109_201746

Заключение

Brick Party е чудесна парти игра за 4-7 човека. Препоръчвам да се играе с 6 или 7 човека, въпреки че и с по-малка бройка е добре. Има вариант и за трима човека, но аз не ви го препоръчвам. Скучноват е.

Ако обичате да нареждате конструктори или сте го правили с кеф като малък, това ще е във вашата пътека. Ако имате деца, мисля че Brick Party е прекрасен семеен избор. В никакъв случай обаче играта не е компромисна за възрастни. Гарантирам, че ще си прекарате страхотно.

Играта е социална и развива отборното и ефективно мислене. Изисква се ловкост, комуникативност и бърза съобразителност, което я прави подходяща и за тийм билдинг събирания.

Post Scriptum отново ме впечатляват с прости идеи, но чудесни приключения. Браво!

ПЛЮСОВЕ:

  • Развива комуникативно мислене
  • Забавни предизвикателства
  • Рядко се срещат добри отборни игри

МИНУСИ:

  • Частите от конструктура се закрепят доста трудно една за друга
  • Играта е шумна

Ако ви кефи как звучи, що не вземете да разгледате още малко и от сайта на производителите!

Post Scriptum

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers