петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)
Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)

Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)

Здравейте, скъпи читатели! Тази седмица вместо да ви правя ревю на някоя игра, мисля да ви дам да ме опознаете малко по-добре. Какво имам предвид? Ами всички онези препоръки, които правя за рубриката ни в четвъртък, както и игрите, които избирам да ревюирам са мненията на един човек, който много от вас реално не познават и нямате база, по която да прецените дали моите мнения биха били валидни за вас. Затова тази седмица мисля да ви споделя моят списък с топ 10 игри. Виждайки кои са моите любими заглавия ви дава възможността да прецените дали вкусовете ни са близки и съответно дали има смисъл да слушате какво ви препоръчвам. И тъй, без повече да ви занимавам с празни приказки, моите топ 10 в драматична последователност:

pic1602641_md10. Heroes of Normandie – дебютната игра на Devil Pig Games е тактическа военна игра за Западния фронт на Втората световна война, в която един играч поема ролята на Съюзниците, а другият – на Германците. Играта включва както готови сценарии, в които наличните войски са предопределени, така и генератор за сценарии, който позволява двете страни да се разберат за размер на армиите (измерен в точки за наемане) и всеки да си наеме желаните войски (пехота, танкове, офицери) и ъпгрейди за тях (гранати, вeтерански статус, артилерийска подкрепа и т.н.). Играта реално много наподобява игра с миниатюрки, само че е с нарисувани токъни. За играта излизат най-различни допълнения, които се фокусират върху различни кампании от войната.

pic1534815_md9. Runewars – войната за драконовите руни е последната от „големите“ игри на Fantasy Flight Games и е била препоръчвана на сайта ни не веднъж и дваж. Епичността на събитията в нея, различните раси и възможностите, които дават различните единици и карти я правят много разнообразна всеки път. Като добавим и героите, които изпълняват куестове по картата докато около тях армии се срещат в титанични сблъсъци, получаваме почти 2 игри в една! Различните начини, по които можете да получите драконовите руни, нужни за победата, също означават, че може победителят на играта да не е провел нито една битка. Естетичният аспект на играта (фигурки, арт) също не я дърпа назад.

8. pic1689192_mdLevel 7 [Omega Protocol] – най-сполучливата според мен игра от Level 7 поредицата е от типа бродене из подземия. По-точно е от типа „всички без един бродят из подземия, докато този 1 хвърля извънземна паплач срещу тях“. Ето тук ще изгубя една известна част от вас като смело заявя, че тази игра ми допада много повече от Descent и Star Wars: Imperial Assault. Преиграваемостта ѝ просто е доста по-голяма, а това за мен е много важно. Взаимосвързаността между действията на “добрите“ и ресурсите, които „лошковеца“ получава също е брилянтно попадение.

7. pic1654280_mdMage Wars – играта, за която писах миналата седмица. Дебютното заглавие на Arcane Wonders е игра, която наистина пресъздава дуел между двама магьосници. Играчите могат да призовават създания, да създават обекти по арената, да правят магии, да се екипират и да омагьосват себе си и опонента. Тази игра комбинира строенето на тестета, което аз толкова обичам с възможността да имаш достъп до всяка карта от „тестето“ си по всяко време, тъй като не се теглят случайно, а са в магическа книжка. Единствената причина да не е по-напред в класацията е, че отнема повечко време да се изиграе.

6. pic1810896_mdMalifaux Second Edition – моят избор за игра с миниатюрки. Смесицата от див запад, азиатска мафия, зомбита, кошмари, гоблини и магьосници ми допада. Също така ми допада игрането на играта спрямо дадени мисии и цели, а не на принципа „убий всички единици на опонента.“ Не на последно място, фактът, че случайността в играта се базира на тесте карти, което играчите могат да контролират я прекарва достатъчно в посока „не е на късмет“ и ме печели като фен на заглавието.

5. pic1269874_mdSmash Up – най-елементарната игра в списъка ми. Лекотата на играта и количеството взаимодействие с другите играчи (прецакване) я прави много забавна и бърза. Разнообразието от различни „раси“, които се смесват, за да се получи тестето е огромно (с експанжъните излезли до сега) и никои две игри не са еднакви (клиширано е това изказване, но е така). Това е играта, която винаги вадя ако ми трябва бърза игричка за повечко хора.

4. pic1296144_lgSentinels of the Multiverse – много обичам супер герои. Фен съм и на Marvel и на DC, но както се оказва съм и заклет фен на героите на Greater than Games. Въпреки, че не са познати личности като Батман или Железният Човек, героите в тази игра са ми не по-малко интересни като история и супер сили. Това е любимата ми кооперативна игра, която води с много пред конкуренцията. Всеки от героите е различен, всеки от злодеите е различен и всяка локация добавя по нещо различно в битката. Отборите, които се формират също могат много да променят представянето на всеки отделен герой в тях.

3.  pic1351042_mdClash of Cultures – изборът ми за цивилизационна игра. Играта хем е много готино структурирана, хем не е безкрайно дълга, пък и взаимодействието между играчите си зависи от тях. Има игри, в които няма много бой, има и такива, в които сечта е повсеместна. Различните цивилизации от експанжъна правят играта от много добра в  направо страхотна. Винаги е интересен изборът кой ъпгрейд да направиш в момента и винаги е трудно да решиш в какво трябва да вложиш ресурсите си – нови сгради или армия, която да те пази от насъбралата се сган по границите на империята ти.

2. pic1054841_mdStar Wars: The Card Game – а ето го и LCG-то, което е в списъка ми. Има най-различни варианти за игри, в които човек сам си прави тесте преди играта и го тества срещу тестето на опонента. От всички тези игри, LCG-тата на Fantasy Flight Games най-много ми допадат като вариант. От тях пък, най-много ми допада играта по Междузвездни войни. Интересният начин на строене на тестета, който гарантира, че не можеш просто да набуташ най-силните карти заедно много ми харесва. Харесват ми също и трудните избори, които човек трябва да прави с ръката от карти, която държи. Кои от тези карти му трябват в момента? Кои са по-полезни за тактическото преимущество да спечели борбата за надмощие по време на битка и кои са по полезни като стратегически ресурси? В играта не липсват готини избори.

1.pic2407334_md BattleCON: Devastation of Indines – любимата ми игра. Отрочето на Level 99 Games, което ме превърна във фен на компанията е симулация на двуизмерна биткаджийска игра (Mortal Kombat, Tekken и т.н.). Така казано не звучи особено задълбочено, но играта всъщност е изцяло на умение – няма нито един случаен елемент. Всеки играч си избира какъв удар иска да направи по време на всеки рунд и двамата едновременно откриват избора си. Новите играчи ще се опитат да си изиграят най-силната атака всеки рунд, а опитните знаят, че за да си добър на тази игра трябва да можеш да „разчетеш“ опонента си и да изиграеш атака, която контрира неговата. В играта да си предсказуем е автоматична загуба, а да познаваш опонента си е голямо предимство.

 


Това е, скъпи читатели. Надявам се, че след като разгледахте моите любими игри към момента, това ви дава малко по-добра представа дали бихте харесали предложенията, които ви давам и дали суперлативите, които пиша за разни игри биха били позитиви и за вас.

До следващия път и приятна игра!

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers