понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sherlock Holmes Consulting Detective – килограми беззакония, оставени във вашите ръце
Sherlock Holmes Consulting Detective – килограми беззакония, оставени във вашите ръце

Sherlock Holmes Consulting Detective – килограми беззакония, оставени във вашите ръце

„Предполагам, че засега съм единственият специалист от този вид. Аз съм детектив за консултации, ако това название може да ти подскаже нещо. Тук, в Лондон, работят много държавни и частни детективи. Когато тези хора се сблъскат с някаква трудност, идват при мен и им помагам да намерят вярната следа. Обикновено излагат пред мен всички факти и благодарение на това, че познавам отлично историята на престъпленията, в повечето случаи, успявам да им помогна. Между престъпленията обикновено съществува силна „фамилна прилика“ и ако човек познава в подробности хиляда от тях, ще бъде наистина странно, ако не успее да разкрие хиляда и първото.” Ако не сте запознати с този цитат, това е встъплението в „една поредица от детективски приключения“ на сър Артър Конан Дойл. Небезизвестният Шерлок Холмс и неговият съквартирант и верен помощник доктор Уотсън са точно в центъра на приключенията в днешната статия, забърквайки каша от сюжетни главозамайвания и разрешавайки различни мистериозни криминални казуси!

Отваряме кутията

pic1343100_md

Ще говорим отново за игра! Не ни ли писна? Не! На вас да не би да ви писва да слушате любимата си музика? Така си и мислех. Та, по същество. Днешният фокус ще бъде върху една игра, която е точно толкова настолна игра както и всяка ролева игра с карта. Sherlock Holmes Consulting Detective е популярна дедуктивна игра с цели трима дизайнери и не особено впечатляващи на пръв поглед компоненти – хартиена карта на Лондон, няколко хартиени вестника и няколко книжки с информация. Трябва да се отбележи и че играта не е никак нова – първото издание е от далечната 1981 година, като от тогава е преминала през няколко илюстрационни и текстови метаморфози. Последната версия на играта изглежда прилично, но след малко ще разберете, че това няма абсолютно никакво значение.

Да минем на основното! Основното в играта е (не се правете на изненадани) текстът в книжките – тези 12 книжки! представляват правила на играта и малко важна информация в първата книжка, адресен указател на Лондон във втората и десет криминални случая (всяка от 10-те книжки със случаи има по един съответстващ вестник). Точно така, ще се правим на детективи!

Идеята на Sherlock Holmes Consulting Detective е едновременно много проста и много сложна. Ще трябва да се опитате да разрешите всеки един от десетте случая по-добре от Шерлок Холмс, имайки предвид, че той е гений и открива важната информация като на магия. Това, оказа се, е толкова сложно, че много лесно човек може да остане с някакъв негативен вкус, ако приеме тази цел за важна. Драги ми читатели, тук е моментът да кажа… не играйте играта според правилата, само ще си развалите кефа! Не се занимавайте с точки, а играйте заради самия геймплей и заради усещането, което той поражда. Повече за това обаче ще кажа след малко, или както казваше един виден български цар, „Когато му дойде времето.”.

Играем играта

Всеки от десетте случая в Sherlock Holmes Consulting Detective има цяла книжка с история, вестник с последните събития от града и използва по някакъв начин адресния указател и картата на града. Играта се възползва от принципа на книгите игри – всяка локация ви разкрива (или пък не) някаква важна информация за случая, но има една малка уловка. Ще трябва да изберете локацията и да намерите адреса ѝ сами. Това се оказа не толкова лесно и на доста моменти се случваше да имаме много информация без да знаем къде да отидем. Ще имате много информация за записване, много възможни адреси за посещаване и разговори за водене. За някои елементи в случаите помагат много книжката с правила (там има информация за някои случаи, както и списък с адреси на важни хора),картата и вестника, като най-вече във вестника има така наречените странични случаи, които имат значение при точкуването накрая.  Това ще рече, че освен единият случай, върху който сте се фокусирали, има и други случаи във вестника, които може да са или да не са обвързани с вашия! Разнообразието от действия, които можете да предприемете по време на всеки от случаите е голямо, и бих ви препоръчал да пробвате да откриете абсолютно всичко, много по-забавно е!

Моят „детективски“ опит

pic2760570_md

Трудно ми е спокойно да ви опиша какво мисля за тази игра. За мен това е една едновременно гениално проста откъм правила и просто гениална откъм ефект и усещане игра, в която е невероятно лесно да се почувствате като част от самия случай, като главно действащо лице. Всичко е направено с много тематичен замисъл и това се усеща веднага щом започнете да четете историята в правилата, дори преди да сте започнали първият си случай! Познатите персонажи като инспектор Лестрад, Шерлок и Майкрофт са винаги на ваше разположение, но това не трябва да ви успокоява – в повечето време сте сами и мъчите случая на „собствени мускули” и дедуктивни умения.

Досега не се бях чувствал въвлечен в тема на игра до такава степен, че трескаво да ровя в адресната книга, да теоретизирам през цялото време кой какво и как е направил, да гледам на картата кой от къде е минал, да преценявам мотиви и алибита и да търся отчаяно някаква важна информация в сутрешния вестник. Да, случаите са само десет и да, може да има някой друг невъзможен случай (поради грешки в миналите издания, в най-новото не намерихме такива проблеми), така че преигравемост няма, а и картата можеше да е по-красива. Тези негативности обаче по никакъв начин не са фатални за вашето преживяване в играта, особено ако сте фенове на дедукцията, разплитането на мистерии и логическото мислене. Само си представете как разравяте старото си нощно шкафче и започвате да свързвате логически една по една вещите с някакви спомни, представете си как вътрешно се радвате, че сте се сетили за това и онова. Тук е същото, но дори не знаете какви са връзките, трябва да го установите с много умствен труд и упоритост. А понякога дори и това не помага – не искам да ви плаша, но поне един от случаите ще ви озори много!

Заключение

Sherlock Holmes Consulting Detective е игра за всеки с интерес към тайнствените истории, детективските изяви и приключенията. Описах сигурно половината население на Земята… Е, играта си заслужава, защо пък да не я пробваме всички, не само половината? Честно, ако разбера, че някой има интерес към подобен тип неща и не е играл Sherlock Holmes Consulting Detective, направо ще го… поканя у нас да я играем. Играхме я двама, трима и четирима с различни хора, разследвайки различни случаи и всички я харесаха много. Отидете, купете я или я играйте, харесайте я и ви,е и най-вече разпространете любовта, която играта заслужава. Аз лично играя случаите, но не бързам, гледам да имам играта за повечко време, поне докато се докопам до новата игра с новите десет случая. И така, вече няколко месеца, лека-полека, малко по малко се наслаждавам на тези невероятно вкусни дедуктивни хапки. Да ми е сладко!    

ПЛЮСОВЕ:

  • Невероятно тематична игра
  • Запомнящо се преживяване (след като играхме един от случаите, майка ми ми каза на другия ден, че го е сънувала!)
  • Интересни странични линии, вкарващи допълнителна динамика в играта
  • Идеална за развиване на логическо и дедуктивно мислене

МИНУСИ:

  • Само десет случая
  • Картата можеше да е на една идея по-дебела хартия
  • Изключително нелогично навързана информация в някои случаи (досега сме видели един такъв, от пет изиграни) 

 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers