Site icon Big Box Gamers

Sherlock Holmes Consulting Detective – килограми беззакония, оставени във вашите ръце

„Предполагам, че засега съм единственият специалист от този вид. Аз съм детектив за консултации, ако това название може да ти подскаже нещо. Тук, в Лондон, работят много държавни и частни детективи. Когато тези хора се сблъскат с някаква трудност, идват при мен и им помагам да намерят вярната следа. Обикновено излагат пред мен всички факти и благодарение на това, че познавам отлично историята на престъпленията, в повечето случаи, успявам да им помогна. Между престъпленията обикновено съществува силна „фамилна прилика“ и ако човек познава в подробности хиляда от тях, ще бъде наистина странно, ако не успее да разкрие хиляда и първото.” Ако не сте запознати с този цитат, това е встъплението в „една поредица от детективски приключения“ на сър Артър Конан Дойл. Небезизвестният Шерлок Холмс и неговият съквартирант и верен помощник доктор Уотсън са точно в центъра на приключенията в днешната статия, забърквайки каша от сюжетни главозамайвания и разрешавайки различни мистериозни криминални казуси!

Отваряме кутията

Ще говорим отново за игра! Не ни ли писна? Не! На вас да не би да ви писва да слушате любимата си музика? Така си и мислех. Та, по същество. Днешният фокус ще бъде върху една игра, която е точно толкова настолна игра както и всяка ролева игра с карта. Sherlock Holmes Consulting Detective е популярна дедуктивна игра с цели трима дизайнери и не особено впечатляващи на пръв поглед компоненти – хартиена карта на Лондон, няколко хартиени вестника и няколко книжки с информация. Трябва да се отбележи и че играта не е никак нова – първото издание е от далечната 1981 година, като от тогава е преминала през няколко илюстрационни и текстови метаморфози. Последната версия на играта изглежда прилично, но след малко ще разберете, че това няма абсолютно никакво значение.

Да минем на основното! Основното в играта е (не се правете на изненадани) текстът в книжките – тези 12 книжки! представляват правила на играта и малко важна информация в първата книжка, адресен указател на Лондон във втората и десет криминални случая (всяка от 10-те книжки със случаи има по един съответстващ вестник). Точно така, ще се правим на детективи!

Идеята на Sherlock Holmes Consulting Detective е едновременно много проста и много сложна. Ще трябва да се опитате да разрешите всеки един от десетте случая по-добре от Шерлок Холмс, имайки предвид, че той е гений и открива важната информация като на магия. Това, оказа се, е толкова сложно, че много лесно човек може да остане с някакъв негативен вкус, ако приеме тази цел за важна. Драги ми читатели, тук е моментът да кажа… не играйте играта според правилата, само ще си развалите кефа! Не се занимавайте с точки, а играйте заради самия геймплей и заради усещането, което той поражда. Повече за това обаче ще кажа след малко, или както казваше един виден български цар, „Когато му дойде времето.”.

Играем играта

Всеки от десетте случая в Sherlock Holmes Consulting Detective има цяла книжка с история, вестник с последните събития от града и използва по някакъв начин адресния указател и картата на града. Играта се възползва от принципа на книгите игри – всяка локация ви разкрива (или пък не) някаква важна информация за случая, но има една малка уловка. Ще трябва да изберете локацията и да намерите адреса ѝ сами. Това се оказа не толкова лесно и на доста моменти се случваше да имаме много информация без да знаем къде да отидем. Ще имате много информация за записване, много възможни адреси за посещаване и разговори за водене. За някои елементи в случаите помагат много книжката с правила (там има информация за някои случаи, както и списък с адреси на важни хора),картата и вестника, като най-вече във вестника има така наречените странични случаи, които имат значение при точкуването накрая.  Това ще рече, че освен единият случай, върху който сте се фокусирали, има и други случаи във вестника, които може да са или да не са обвързани с вашия! Разнообразието от действия, които можете да предприемете по време на всеки от случаите е голямо, и бих ви препоръчал да пробвате да откриете абсолютно всичко, много по-забавно е!

Моят „детективски“ опит

Трудно ми е спокойно да ви опиша какво мисля за тази игра. За мен това е една едновременно гениално проста откъм правила и просто гениална откъм ефект и усещане игра, в която е невероятно лесно да се почувствате като част от самия случай, като главно действащо лице. Всичко е направено с много тематичен замисъл и това се усеща веднага щом започнете да четете историята в правилата, дори преди да сте започнали първият си случай! Познатите персонажи като инспектор Лестрад, Шерлок и Майкрофт са винаги на ваше разположение, но това не трябва да ви успокоява – в повечето време сте сами и мъчите случая на „собствени мускули” и дедуктивни умения.

Досега не се бях чувствал въвлечен в тема на игра до такава степен, че трескаво да ровя в адресната книга, да теоретизирам през цялото време кой какво и как е направил, да гледам на картата кой от къде е минал, да преценявам мотиви и алибита и да търся отчаяно някаква важна информация в сутрешния вестник. Да, случаите са само десет и да, може да има някой друг невъзможен случай (поради грешки в миналите издания, в най-новото не намерихме такива проблеми), така че преигравемост няма, а и картата можеше да е по-красива. Тези негативности обаче по никакъв начин не са фатални за вашето преживяване в играта, особено ако сте фенове на дедукцията, разплитането на мистерии и логическото мислене. Само си представете как разравяте старото си нощно шкафче и започвате да свързвате логически една по една вещите с някакви спомни, представете си как вътрешно се радвате, че сте се сетили за това и онова. Тук е същото, но дори не знаете какви са връзките, трябва да го установите с много умствен труд и упоритост. А понякога дори и това не помага – не искам да ви плаша, но поне един от случаите ще ви озори много!

Заключение

Sherlock Holmes Consulting Detective е игра за всеки с интерес към тайнствените истории, детективските изяви и приключенията. Описах сигурно половината население на Земята… Е, играта си заслужава, защо пък да не я пробваме всички, не само половината? Честно, ако разбера, че някой има интерес към подобен тип неща и не е играл Sherlock Holmes Consulting Detective, направо ще го… поканя у нас да я играем. Играхме я двама, трима и четирима с различни хора, разследвайки различни случаи и всички я харесаха много. Отидете, купете я или я играйте, харесайте я и ви,е и най-вече разпространете любовта, която играта заслужава. Аз лично играя случаите, но не бързам, гледам да имам играта за повечко време, поне докато се докопам до новата игра с новите десет случая. И така, вече няколко месеца, лека-полека, малко по малко се наслаждавам на тези невероятно вкусни дедуктивни хапки. Да ми е сладко!    

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version