понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Странни, но добри настолни игри
Странни, но добри настолни игри

Странни, но добри настолни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Странно защо избрахте странни игри. Явно не само ние си падаме по абсурдните, крайните и необичайните игри, които по всякакви правила не би трябвало да работят, но поради някаква мазохистична наслада ние ги харесваме. Знаех си, че не само ние сме настолно извратени! Ами поръчахте си и е време за концерта. Ето нашите предложения за странни игри. Някои от тях дори и няма да сте ги чували, но това е поради една единствена причина… щото са странни. Инджой! После да не кажете, че не сме ви предупредили.


Деян Георгиев препоръчва:

Escape from the Aliens in Outer Space

Играта съм я играл само два пъти, но и двата пъти страшно се изкефих. Трябва да призная, че когато я видях си помислих, че това е някаква пълна каша. Половината компоненти за нищо не струват, другата половина сам трябва да си принтираш. Това е игра, смесица от няколко жанра, в която има и скрити роли, и ходене по картата, и специални умения, и предмети… абе каша. Но страхотна каша! В смисъл играта е страхотна. Поне за мен… Защото и двата пъти спечелих.

В общи линии, това е Пришълецът. Пехотинците са нападнати в космическия си кораб  от пришълците. Сега пехотинците се опитват да избягат от кораба, а пришълците да ги открият и изпапат. Или поне убият. Или заколят… или каквото там правят. В играта има скрити роли – тоест не знаеш кой е пришълец, кой пехотинец, но това съвсем скоро се разбира.

Идеята е, че всеки има един също лист с карта. Картата е разпределена по сектори и хората си пишат тайно къде се движат – пишат координати. Ако стъпят в сив сектор – теглят карта. Картата може да ти позволи да излъжеш къде си в момента или да те задължи да кажеш истината. Странно както виждате. Разчита на честността на играчите. Много рачита на това. Твърде много! Даже звучи дървено и донякъде е, но някак си е изключителен кеф, когато 4 пришълци те гонят в другия край на картата и ти продължаваш да теглиш карти, които ти позволяват да лъжеш. С което необезпокоявано си излизаш от кораба. Поне при мен така се получаваше. Хубава игра, ама странна.

Странна, ама хубава.

pic838330_lg
Може да закупите играта от:
BigBag.bg


Недислав Стойчев препоръчва:

Livestock Uprising

Наскоро една игра успя да ме впечатли със своята странна, налудничева тема – война във фермата, но тези, които се бият за фермата са… животни. Крави, кокошки, коне, магарета, прасета, овце и козли се надигат на бунт! Или с други думи Livestock Uprising.

В Livestock Uprising всеки играч поема ролята на генерал, който повежда своята армия от добитъци за властта за фермата. Играта тече в серия от ходове, като по време на своя ход, всеки играч ще движи своите генерали, ще събира ресурси и ще набира нови попълнения в армията си. В последствие, към края на играта, генералите от дадена фракция (кокошки, свине, козли, крави) могат да се обединят в СУПЕР АРМИЯ! Или иначе казано, да комбинират силите си и да изнесaт чуждия хамбар.

Играта е весела и провокира играчите да издават различни животински звуци по време на игра, а през останалото време се лее агресия във фермата. Да, не се шегувам. При първата си среща с играта, още като видях кутията си рекох „Какво е… това?“. В последствие, в играта се показаха и други странни елементи,  на които просто няма начин да не се засмее човек.

За повече подробности за играта, можете да прочетете ревюто ни за нея: Ревю

Димитър Симидчиев препоръчва:

Power Play: Schemes and Skullduggery

pic2049522_mdАко ще си говорим за „странни“ игри, трудно мога да препоръчам нещо различно от това бижу на Level 99 Games. В основата си, Power Play е ролева игра, в която всеки играч поема ролята на супер-престъпник. Кое му е странното ли? Ами всичко от там нататък. Играта няма разказвач, който да модерира действията на хората – всички играят равнопоставено и всеки може да прави каквото си иска … стига другите играчи да смятат, че действието е възможно за постигане (групата има право на вето). Освен това, играта няма нужда от дълга подготовка за измисляне на кампания – в началото на играта се избира един „общ предмет“ (нещото, към което всички се стремят) и всеки играч написва на едно листче някаква цел, свързана с този общ предмет. Ако например предметът е куфарче, различни цели могат да са „Отвори куфарчето по време на централната емисия новини, така че всички зрители да видят съдържанието му“ или „Пусни куфарчето в кладенец и след това запечатай кладенеца.“ Тези цели се събират, разбъркват и раздават на играчите и всеки си има собствена мисия, свързана с общия предмет. От там нататък, играчите могат да се опитват да правят каквото решат из измисления свят като преследват целта си и просто трябва да я постигнат преди някой опонент да е направил същото.

pic1699858

Свободата, която дава тази игра е това, което я прави странна и определено играта трябва да се играе с „правилната“ група, която хем ще е достатъчно креативана, хем няма да се опитва да счупи и без друго оскъдните правила в преследване на победата на всяка цена. Ако познавате правилните хора обаче, тази игра ви дава наистина безкрайна преиграваемост, защото единствените граници са тези на въображението ви.


Камен Цветанов препоръчва:

Giants

Аз лично не мога да кажа, че съм играл много странни игри, но когато става въпрос за такива, в съзнанието ми веднага изниква Giants. Играхме играта само веднъж, не защото не е интересна, а просто защото хората, с които играех казаха, че им се вижда на моменти странна и несвързана. В основните неща няма нищо странно – разнасяте си едни статуи по ръбовете на Великденските острови, влачите после и „шапките им” насам-натам, нищо странно както забелязвате. Странното обаче идва когато се включи магьосника в играта. Първо, трябва да призная, че преди да видя този магьосник, играта ми изглеждаше едва ли не историческа по някакъв начин, всичко имаше някакъв смисъл спрямо това, което знаем днес. И тогава дойде той. Въпреки че си имате отделен водач на племето и той има все пак някаква роля в играта (като тя почти на 100% е да подражава на магьосника, като чупи плочки, за да може направи това), магьосника реално прави всичко в тази игра, стига да му се отдаде възможност – ходи да събира работници, сече в горите, събира маркери, запазва места за статуи и прави „шапките” на статуите.  Яко, а? Да, ама не съвсем.

Докато всичко в играта изглежда тематично нормално и дори доста добре направено, то поведението на водача и на магьосника тотално разбива реалността на темата – наистина тези статуи на Великденските острови са носени до различните краища на острова от хора, наистина си е имало вождове или някакъв друг тип водачи на племената, но този магьосник въобще не пасва на идеята на играта. Сякаш просто им е трябвал вариант да сложат много възможни избори, но вместо да направят това с работниците (което би направило играта много по-динамична) са решили да сложат всички избори на една фигура и са си казали „Защо да не добавим магьосници? Те така или иначе могат всичко.” Страхотна игра, много стратегическа, с много неща за правене и възможни тактики, но тематично…. ех, тези магьосници.

Това бяха нашите предложения за странни, но добри игри. А вие играли ли сте някакво подобно чудо?
Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

  1. Бих сложил новото чудо на CGE Alchemists в тази категория – играта е откровенно странна и различна.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers