четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Abalone – тракащ кеф
Abalone – тракащ кеф

Abalone – тракащ кеф

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Понякога ме обвиняват, че правя ревюта на игри, които още не са излезли и трудно се намират. Е, днес няма да говоря за толкова нова игра. Всъщност, днес ще се върнем доооста назад. Разглеждам игра, която въпреки че е от 1987, е толкова масово разпространена, че се открива лесно почти навсякъде.

Сега ще кажете – то и Монополи се намира навсякъде, така че това нищо н ознавачава. Да, така е. Но… ако направим аналогия с филми и Abalone е да кажем „Боен клуб”, то Монополи е тъпо. Но нека не правим толкова тъжен рязък завой, защото Abalone заслужава пълното ни уважение.

abalone-classic_3

Както сте разбрали от картинката, Abalone е абстрактна игра с бели и черни топчета. Но какви топчета! Те са големи, тежки и носят почти усещане на релаксиращи китайски топки.

По класически абстрактен метод, това е игра за двама, в която се сбиват бели срещу черни.

Нареждате си върху тежък борд топчетата в определена формация и целта ви е да избутате противниковите топчета в улеите на борда.

По време на хода си имате право на едно движение, като това може да бъде самостоятелно топче или група до три топчета. Движите ги едно поле в линия. Ако до вас има непрекъсната колнка от противникови топчета и вашите топчета в колонката са повече от тях (макс три), тогава можете да избутате цялата колонка. И така играта продължава 20-30 минути.

Abalone е класическа тактическа битка за двама, в която трябва да мислите няколко хода напред и да реагирате на действията на противника си, което прави играта тежка, но хитра главоблъсканица.

Всичко това е готино, но това, което прави играта незаменима, за мен, е „тракащото” усещане от местенето на топчетата. Самите топчета са тежки, а борда от твърда пластмаса, което прави всяко едно местене да се усеща като наместване на часовников механизъм в стара стиймпънк машина.

pic1032428_lg

Заключение

Гледайте сега, геймплеят е доста добър и си заслужава да си купите играта само заради него. Всъщност, това е и причината играта да има над 10 000 000 продадени копия, както и над 1 500 000 свалени мобилни версии. Да, има и мобилна версия. Добре де, ще видите линк в края на статията. Лично за мен обаче, по-големия кеф идва от козметиката на играта. Може би това се дължи и на факта, че съм абсолютно „спрял“ на тази игра. Всеки може да ми раздава шамари както си иска. И въпреки това, не смятам да се отървавам от нея. Хм… може би пък е най-добре да си цъкаме с децата и да си тракаме по борда, само да порасне малкото, че сега е в периода на мятането, а тези топчета адски болят.

ПЛЮСОВЕ:

  • Хитри и лесни правила
  • Страхотни компоненти
  • Чудесен „тракащ“ ефект

МИНУСИ:

  • Кутията е странна и трудно се побира на рафта, ако имате и други игри
  • Играта срещу мен е доста тъжна

 

Mожете да разцъкате играта на мобилното си устройство:

iTunes Google Play

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers