понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри по филми, книги или телевизия
Игри по филми, книги или телевизия

Игри по филми, книги или телевизия

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всеки от нас има любима книга, филм, сериал или дори телевизионно шоу. Много често си мислим – Колко ли ще е яко да направят това на игра! За съжаление, често става като при филмираните книги – Искаш да филмират книгата, но като я филмират – защо я филмираха! Добре си беше и така! Да, има игри с лицензирани права, които неуспешно са предали усещането от продуктите, които представляват – като повечето игри по The Walking Dead например. Ние днес ще говорим обаче за малкото, които успяват да уцелят точно десетката в сърцето на атмосферата, свързана с оригиналните художествени произведения! Ако сте фенове на някои от тези оригинали, препоръчваме ви да пробвате и настолните им варианти.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Legendary Encounters:An Alien Deck Building Game

За втори път препоръчвам тази игра, предния път беше за най-добра кооперативна игра. Играл съм известно количество игри по лицензирани продукти, не много, но достатъчно, за да кажа, че е трудно да постигнеш усещането, което авторите на оригинала са вкарали в произведението си. Тази игра е напълно лицензирана да пресъздаде филмите „Пришълецът“ от 1 до 4. Точно така. Може да се каже, че в кутията направо си има 4 различни игри. С една и съща механика, да – но с различни цели, персонажи, карти, гадове и така нататък. За разлика от стандартните лицензирани настолни игри, тази използва оригинални картинки, а не скрийншотове (което често изглежда мързеливо и грозно). Илюстрациите са в комиксов и анимационен стил, а жестокостта излиза на преден план, без играта да е твърде кървава. Тоест… с изключение на няколко карти… и плеймата, играта е подходяща за по-млада аудитория. Тематичността не идва просто с целите, персонажите и напрежението, но дори и с репликите. Точно така, играта е пълна с известни култови реплики и ситуации. Дори можете да срещнете Джоунси! Ако търсите игра по любим ваш филм и си падате по франчайза на „Пришълецът“ от мен имате жестока препоръка за Legendary Encounters. Играта дори е в моя топ 10 за най-добри игри за всички времена!

IMG_0428

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Lord of the Rings: The Confrontation

Днес, за жалост, няма да ви препоръчвам тъмници. 😀 Темата на препоръките е за игри правени по някой франчайз и затова няма как да не споменем някоя игра правена по света на Толкин. Днес ще ви препоръчам Lord of the Rings: The Confrontation.

The Confrontation е „дуелна“ игра, в която един от играчите управлява силите на Саурон и търси пръстена, а другия играч поема Задругата и задачата му ще е да унищожи пръстена в планината. Всеки играч получава своите персонажи и трябва да ги разположи по игралното поле с лице към него. Играта се играе в поредицата от ходове, като правилата са бързи и лесни са усвояване. Едно от важните правила е, че играчът задължително трябва да се премести с някой персонаж напред, така още преди да сте се усетили вече попадате в конфронтация.

Въпреки абстрактността на играта, то това не пречи темата да „извира“ от нея. Всеки персонаж си има свое уникално умение, което следва директно от историите на Толкин. Примерно, Мери би победил моментално Краля Лич, а Гимли би победил моментално в битка срещу орките. Също така и случаите за загуба и победа: Ако Фродо стигне до Мордор – Задругата печели, но ако Фродо бъде убит или се случи така, че в Графството да има 3 персонажа от силите на Саурон, то „лошите“ побеждават.

Друго интересно за играта е елемента на блъфиране. Играчите трябва да поставят персонажите си по картата с лице към тях. Така всеки играч знае, къде каква войска има, но не знае какво стой зад позициите на противника. През повечето време, играчите се чудят, кой къде се крие и кога ще се „покаже наяве“. Въпреки това, играта се „движи“ много бързо, правилата и са достатъчно просто за да не се прави постоянна сверка с книжката с правилата и без да се усетите след първата игра, ще се започнали и още една. Освен, че играта е добър представител за франзайза, то е и добър представител на игрите за двама играчи. (поне според мен :)).

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

Ивайло Драганов препоръчва:

Pillars of the Earth

„Англия, началото на XII век… Абат Филип има велика мечта – да построи най-голямата и най-прекрасна катедрала в цяла Англия. За да я осъществи, той наема най-прославените майстори в страната. Успехът на това начинание обаче, е под постоянна заплаха от всякакви нещастия и съпротива.“

Този цитат е първото нещо в книжката с правилата на Pillars of the Earth(„Устоите на Земята“) и ни въвежда в света на едноименния роман на Кен Фолет, по който е направена тази игра. Не мога да кажа дали романът е добър, защото не съм го чел, но играта без съмнение я препоръчвам! И както се досещате вече – не е нужно да сте запознати с книгата (или сериала правен по нея), за да се насладите на играта.

Първо ще забележите отличната продукция – в кутията има специално място за всички компоненти, като в центъра ще намерите и шестте части на самата катедрала! Атмосферата се засилва още повече от красивите рисунки на Михаел Менцел, най-вече от богато илюстрованата, но супер-функционална дъска.

Pillars of the Earth е една от класиките сред игрите с поставяне на работници. Играчите влизат в ролята на майстори-строители, които се стараят да допринесат към строежа на катедралата. Играта протича в шест рунда, състоящи се от четири фази – купуване на ресурси, поставяне на работници, изпълняване на действията и строеж. Първите две фази са същината на играта, а останалите се изпълняват почти автоматично. Това, което много ми харесва, е че от самото начало има напрежение и съревнование – всеки рунд е важен, трудно е някой да се откъсне напред и нещата могат да се обърнат дори преди самия край. Накратко – солидни механики, силна атмосфера и въвличащ геймплей!

Снимка: Chris Norwood (BoardGameGeek.com)

Снимка: Chris Norwood (BoardGameGeek.com)

Може да закупите играта от:BigBag.bgPaladium Games


Димитър Симидчиев ‘BigBoxExplorer’ препоръчва:pic1674517_md

Star Wars LCG

Игрите по съществуващ франчайз са рискована работа. Или ще има фенове на първоизточника, които няма да са доволни от интерпретацията ти, или в желанието си да угодиш на такива хора ще подчиниш геймплея на играта на темата (което никога не завършва добре). И все пак има някои игри, които се справят със задачата.

Днес набързо искам да похваля Fantasy Flight Games за LCGто им базирано на Star Wars. В него всеки играч трябва да си направи 2 тестета – едно за тъмната страна на силата (ситове, имперски флот или ловци на глави) и едно за светлата (джедаи, бунтовници или контрабандисти а ла Хан Соло). Игрите се играят винаги тъмна срещу светла страна като целта на „добрите“ е да поразят три стратегически цели на „лошите“, а пък тъмните пичове трябва да удържат на атаките докато стане готова Звездата на смъртта. Поради тази причина играта е до известна степен асиметрична, въпреки че и двете страни имат сходни карти и ефекти. Освен всичко останало играта има и доста интересен мултиплеър вариант, в който повече от двама души могат да играят заедно.

pic1982353_md

Причината да ви препоръчвам играта е, че според мен е доста интересна и задълбочена като решения по време на игра, а в същото време отделните игри не отнемат много време. Освен това, аз съм голям фен на строенето на декове, които да пробваш срещу опонентите, така че и това го има като бонус – дали ще решиш да направиш джедайски дек с Люк, Йода и Оби Уан или ще се опиташ да спечелиш с умението на контрабандистите да се промъкват незабелязано покрай блокади, игрите ще са много разнообразни и винаги ще има интересни решения за вземане.

pic1982354_md

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Иво Биков ‘BigBoxHeterodox’ препоръчва:

Spartacus

Лично за мен, категорично и безусловно, това е най-добрата настолна игра направена по филм (сериал по-точно). Когато излезе преди около две години тази игра, бях скептичен едно – заради неизвестния ми производител Gale Force Nine и две – заради леката ми предубеденост, че е просто издояване на огромната фенска маса на сериала. За щастие, всичката ми скептичност беше отвяна мощно още при първия ми досег с тази вдъхновена и феноменална игра, спомням си колко въздействащ беше рекламния трейлър.

Съжалявам, но ми е трудно да се спра да я хваля. Тук просто живее и пулсира духът на този филм и имате уникалната възможност да сте не само пасивни зрители пред екрана. В Spartacus: A Game of Blood & Treachery вие влизате в кожата на герой от сериала, който е знатен патриций, собственик на гладиаторска школа в Капуа и поемате управлението на неговата мини империя. Правилата са леки, интуитивни и лесни за научаване. Предоставя се огромна свобода за интеракция между играещите. Точно както героите от сериала, вие ще трябва да сключвате временни съюзи, продиктувани от нездрави интереси, да подкупвате, изнудвате, интриганствате и да се стремите да бъдете винаги сред „силните на деня“ в Капуа. Стегнатия и атрактивен video tutorial за мен е еталон как трябва да се прави такъв:
https://www.youtube.com/watch?v=m2ddB9-ni-4
Да, можете да играете тази игра без да сте гледали и един епизод от сериала, но според мен това ще бъде непростим, чудовищен пропуск. Затова препоръката ми е – гледайте сериала и ако ви допада темата и атмосферата – тичайте към магазина.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium Games


Това бяха нашите предложения за игри по филми, книги или телевизия, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers