неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Игра за принтиране: Battle of Durak
Игра за принтиране: Battle of Durak

Игра за принтиране: Battle of Durak

Battle of Durak e абстрактна игра с карти за 2 до 4, в която играчите ще влизат в дуел един с друг. Играта е на Fedor Sosnin и в момента тече нейния kickstarter, но може да си свалите и безплатно файлове за принтиране от официалният им сайт.

Компоненти

  • 4 карти с класове
  • 5 карти с умения на различните класове(по 5 за всеки клас)
  • 36 бойни карти

 

Подготовка за игра

Картите с класове и умения се отделят от бойните и раздавача си избира първи клас, след което дава на останалите да си изберат. След като всеки играч си избере клас, то той си тегли три карти с умения и ги добавя към ръката си. Това са уменията, които ще може да използва за тази игра.

Когато всички са готови с уменията и класовете си, бойните карти се размесват и се раздават по шест на всеки играч. Тестето се поставя на удобно за всички място и се изтегля първата карта от него, след което се поставя най-отдолу, с лицето нагоре, така че да се вижда боята й. Това е козът.

Раздавача играе първи. Но преди това, нека кажа малко вече за…

Класовете и техните умения

В Battle of Durak има четири класа – магьосник, варварин, крадец и некромант. Всеки един от тях има специални, уникални умения, които изграждат специфичния му стил на игра. Няма да изпадам в подробности за всяко едно умение, а само ще се опитам да ви опиша с няколко думи стила на всеки клас.

  • Магьосник – със своите умения този хитър и умел майстор на илюзиите ще променя боята и броя на картите, които се играят.

  • Варварин –  този страховит войн ще ви помете с вихрушка от атаки, които ако преживеете ще останете като зашеметени. Но дори и да не сте изправени директно срещу него, то само като го видите в действие ще се предадете.

  • Крадец – хитрият и ловък измамник ще ви убеди, че срещу вас стои много по-страшен противник, отколкото реално е той. Неговите карти изведнъж ще стават по-силни, ще краде от другите, а когато се опитате да го конфронтирате директно, няма да сте сигурни дали блъфира или не.

  • Некромант – майсторът на черните изкуства, отдавна е изгубил интереса си към живите и се е отдал изцяло на мъртвите. Той умело ще манипулира гробището и картите на противниците си, като заменя картите им с вече изиграни, сменя своите и пълни ръцете на останалите, когато са на границата на победата.

Как протича играта

Целта на играта е всеки да си свърши картите в ръката, след като свърши тестето. Този, който последен остане с карти губи и на следващата игра той е раздавач.

„Идваааат, стегнете строя! Щитовете в готовност! Копията напред!“

Както споменах вече, играчите влизат в дуели помежду си. Това става като по време на своя ход всеки играч напада този отляво на него. Атаката и защитата стават чрез игране на карти от ръката. За да се разбере кой е победителя в сблъсъка се сравняват стойностите на играните карти. Защитникът задължително трябва да използва карта от същата боя като атакуващия го. Козовете бият всички бои. Не могат да се играят умения, ако няма изиграни първо бойни карти.

„Дръжте се момчета, идват пак!“

След първата атака може да последва втора, ако в ръката си атакуващия има карти като тези на масата. Например, ако двамата вече са играли шестица и десетка, то атакуващия може да нападне отново с шестица или десетка.

„Но поне не са повече от нас!“

Играч, който се защитава може да бъде нападнат само толкова пъти, колкото може да се защити. Тоест, ако държи само три бойни карти в ръката си, не може да бъде нападнат повече от три пъти.

„Сър, сигурен ли сте, че това е правилно, ние загубихме, защо взимаме пленници?
Ти, това не го мисли, войник.“

За всяка неуспешна защита, победеният взима всички използвани в нея бойни карти в ръката си. Ако дори една от защитите е неуспешна, то този играч пропуска хода си да атакува. Ако атака бъде отблъсната, то използваните бойни карти отиват в „гробището“.

Заключение

Battle of Durak e подобрена версия на класическата руска игра Durak(глупак на руски), но това с което ме заинтересува бяха картите. Въпреки, че играта е проста в своята същност, то картите не са нищо такова. С хубави, изчистени рисунки те определено показват, че дизайнера е правил всичко с чувство и старание и затова, според мен, определено си заслужава да използвате направените от него карти, а не обикновено тесте.

Но да кажем нещо и за самата игра.

BoD е много интересна игра за запълване на време или за игра с хора, които не си падат много по по-тежки игри. Лесните правила гарантират, че останалите няма да имат проблеми в началото, а класовете и уменията допринасят за това играта да остане интересна и след овладяване на основите.

За напредналите играта дори предлага отборна игра или игра със „засади“, където всеки играч има право да нападне защитаващият се в момента, след хода на атакуващия го в момента.

Линкове:

[sociallocker]
BoardGameGeek
Kickstarter
Официален сайт
[/sociallocker]


Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers