понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Piratoons – семейна пиратска игра в реално време
Piratoons – семейна пиратска игра в реално време

Piratoons – семейна пиратска игра в реално време

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

По-рано днес пуснахме статия за „скритите диаманти“. Е, сега също ще поговоря за игра, която повечето от вас не са чували. Играта обаче не е стара, напротив. Съвсем пресничка е. Причината да е неизвестна е, че много често игрите, които се произвеждат в Европа (особено на новоизлюпени компании) стигат до известните американски видео ревюъри месеци по-късно. Не се и съмнявам, че Том Васъл ще се добере скоро до Piratoons.

Казвам това, защото не искам да мислите, че понеже не сте чували за тази игра и не я виждате сред тежките заглавия на FFG и Asmodee (те вече всъщност са едно и също… ), тази игра трябва да се подмине. И друг път се е случвало да правим ревю на никому неизвестна игра и тя да стане хит след време. Справка: Royals, Cacao.

Наблягам толкова, защото го казвам от рано – тази игра е ХИТ! Но… не е за всеки. Едно по едно.

Пиратска игра в реално време

pic2439044

Последно време играя доста пиратски игри, но тази се отличава най-много от всички. В Piratoons играчите събират екипаж, кораби и оръжия. Който направи най-красивия кораб с най-добре подбрания екипаж ще спечели играта.

Тематична, нищо особено. Две неща обаче правят разликата.

Тежка тежка кутия

Играта се състои основно от плочки. Много плочки. Колкото и да е удобна кутията за носене, няма да ви е най-лекото преживяване, ако искате да поцъкате у приятел.

Плочките са тежки и дебели, по-дебели от каркасонените плочки. Картинките са с живи цветове и хумористични илюстрации, които подхождат на семейната ориентация на играта.

Ще стигна по-далеч и ще кажа, че всъщност картинките изключително много ми харесват. Особено, когато успеете да наредите своя уникален кораб – всичко пред вас сякаш оживява. Хората са се постарали да вложат труд в детайлите и мисля, че този труд се е отплатил.

Като изключим компонентите, геймплеят е това, което удря в десятката!

По-бързият пират печели!

20150807_210450

В играта има две основни механики – наддаване и събиране на комплекти.

Всеки играч получава по две дъски – предна част на кораб и задна част на кораб. Двете се съединяват перфектно и образуват… един много много тесен и странен кораб.

Ковчежето със съкровищата

В началото на хода капитанът (първият играч) нарежда на една специална дъска с ръбове три части от кораб и шест плочки с екипаж, мачти и щурмвалове. Всичко това е с лицето надолу и на случаен принцип. След това, върху тази дъска слага още една дъска. Това е ковчежето със съкровищата. Той обръща дъската на обратно, след това отваря ковчежето и когато прецени може да обърне пясъчния часовник.

Тук е най-параноичната, паникьосваща и забавна част от играта. Играчите имат минимум 15 секунди да залагат на частите от кораби или екипажи.

След изтичане на тези 15 секунди (толкова е пясчъния часовник), някой може да каже стоп и рунда свършва. Ако никой не каже стоп играта продължава, докато някой го направи.

Как се залага?

20150809_180430

Всеки играч разполага с каркасонени човечета. Само с една ръка (защото другата му е кука) може да слага по едно човече върху плочка, която иска. Ако реши, разбира се, може да сложи и повече човечета. В края на рунда, който има най-много човечета на плочка, взема плочката. Ако има равни, плочката остава за следващия кръг. Който си е оставил пирати в ръката (човечета) взема по една пара за всяко от тях.

За какво са ви парите? Най-вероятно ще останат невзети плочки. Парите се ползват в тази втора част, която създателите са нарекли…

Китайско наддаване

20150807_210458

Всеки взема тайно от парите си колкото иска в една шепа и ги стиска в юмрук. След това подава юмрука напред и всички заедно отварят ръце.

Може да си помислите, че това е стандартно сляпо наддаване? Не точно. Да, който е дал най-много, той може да си избере която и да е от останалите плочки. Само че!!! Ако двама или повече са предложили една и съща сума, всички те излизат от наддаването. За щастие, не губят парите си. Тоест, ако трима човека са дали 6 пари, а един е дал 1, само този с едната ще си вземе нещо от пазара.

След като всеки е имал шанс да си вземе каквото иска, може да си го нареди на кораба. Капитанът се сменя и така още няколко рунда. Играта продължава около 30 минути.

Събиране на комплекти

20150807_205626_LLS

След като играта свърши следва точкуване.

В играта има три вида части в кораба. Каюти, люкове и места за оръжия. Освен това върху самия кораб има място за мачти и хора на палубата. Всяко нещо от тези пет съдържа три вида картинки. От всеки вид има по три еднакви картинки.

Пример: наблюдателницата има чернокож пират, баба и щурмвал. В играта има 3-ма чернокожи пирати, 3 баби и 3 щурмвала.

Всеки вид картинка си има специално място, където трябва да се постави. Тоест, трябва да имате части от кораби, които да съдържат тези места.

Освен това, плочките с кораби могат да се свържат правилно и неправилно. Не е нелегално да се свържат неправилно, но това ще са минус точки в края на играта и… просто няма да изглеждат добре.

 

Всяка част от кораб има в ъглите си половин мидичка с различен цвят. Ако тази мидичка се свърже с половинката си (от същия цвят), значи частите са свързани правилно.

20150807_211244

В края на играта за всеки три еднакви картинки получавате много точки, за всеки три различни картинки от един вид също. Освен това за две еднакви картинки, за най-бързо кораб (с най-много мачти), за най-много бурета (на плочките с части от кораба), за всяка част, която е свързана добре пак получавате някакви точки.

Но… получавате минуси за неправилно свързани части, както и за липсващ екипаж. Тоест, ако имате част от кораб с незапълнени места, това ще са минуси. Човекът с най-много такива минуси… получава още минуси.

Абе разбрахте – събирате еднакви работи.

Заключение

Играта е просто великолепна. Преди всичко трябва да имате предвид, че това е семейна игра, която не пречи да се ползва и като филър игра с геймъри. Сетъпа е бърз, геймплеят е бърз. В първите ходове няма да съществуват много сблъсъци, защото няма да има особено значение какво ще вземете, но след средата на играта ще започне наддаване и контрол над часовника. Забелязахме, че в повече случаи изчакваме и слагаме хората си малко преди да свърши часовника, защото веднъж сложили не можете да си махнете човече. Как слагате човечето също е от значение, защото ако бутнете без да искате на някого човечетата излизате от рунда. Лично мен не ме драазни това, но вече има няколко предложения как може да се намали това наказание, защото може да бъде брутално в някои ситуации.

Най-интересната част за мен е „китайското наддаване“, защото тук има засилен блъф елемент и четене на противниците. Никога не трябва да се издавате, че няма да заложите нищо, както и трябва да си държите останалите пари някак си скрити. В книжката пише, че можете да ги държите открити или скрити, но мисля, че дори и в приятелска атмосфера, няма защо да си ги показвате. Тук трябва да прецените колко пари ще даде опонента ви, за да не предложите същата цена. В същото време обаче и той си мисли същото за вас, така че се получава лууп, който трябва да счупите с хитрост.

Трябва да се отбележат и някои неща, които биха отблъснали хората. В никакъв случай това не е игра, в която ще развивате тактическо мислене. Да, събирате еднакви комплекти, но е много трудно да следите какво правят противниците. В повечето случаи е и излишно. За толкова кратка игра, ще искате просто кораба ви да изглежда хубавичко. А дали не изглежда хубавичко!

Проблем, който открих аз са някои неясни разграничения в илюстрациите. Картинките, които се слагат в зелените каюти не са много ясно различими, а картинките в сивите и жълтите каюти, често се бъркат една с друга. Най-големият проблем обаче са мидичките, с които свързвате частите на кораба. Те са твърде ситни и когато залагате хора на пазара трябва да се отдели известно време преди да разпознаете всичко, което ви трябва. Препоръчвам да не се пуска веднага часовника, а да се изчаква едно разумно време, в което хората могат да разгледат. Особено ако играете на не много добра светлина. О, да! Играта трябва да се играе на силно осветено място, иначе това ще бъде мъка за вашите очи и мозък.

Забелязал съм, че всички обичаме игри, в които строим нещо свое, нещо, което е уникално. Piratoons ви дава приятно чувство, което ще ви задоволи щом видите творението си в края на играта. Дори и да сте свършили на минус точки, гарантирам, че нито една игра няма да свършите с един и също кораб.

Мисля, че това е перфектен избор за семейна игра или игра за лежерна и неангажираща обставнока. Ще свърши работа и за завършване на геймърска вечер.

Обичам тази тежка игра физически, но лека игра меха…нически?

ПЛЮСОВЕ:

 • Бърз сетъп, бърз геймплей
 • Топли и живи илюстрации, подходящи за семейна атмосфера
 • Уникално „китайско наддаване“
 • Задоволително усещане на построен лично от теб кораб

МИНУСИ:

 • Някои илюстрации са трудно различими
 • Мидичките са изключително важни и изключително ситни
 • Играта няма особено дълбочина

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това е един от най-добрите филъри, които имам
 • Все още тествам преиграваемостта
 • Това е най-добрата пиратска игра, която съм играл
 • Обичам физически тежки игри

За повече информация, посетете сайта на производителите.

Act in Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers