неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Мини ревю: Disc World – Ankh Morpork
Мини ревю: Disc World – Ankh Morpork
Демоните и троловете носят беди!

Мини ревю: Disc World – Ankh Morpork

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Покойният Тери Пратчет определено има много почитатели, дали заради британския си хумор, отличната пародия на фентъзи и какво ли още не. Най-вероятно заради остроумния, нестандартен и увличащ стил на писане. Аз съм един от тези фенове, но изглежда има доста такива сред почитателите и на настолни игри – има нещо сходно в интелектуалния начин на забавление в настолните игри и книгите на Пратчет за Света на диска. Представях си игра по тях като лека, тематична, комична, хаотична и с много “прецакване” между играчите.

Типичен ден в града - демони, беди, пожар, наводнение и магьосници навсякъде! (източник - boardgamegeek)

Типичен ден в града – демони, беди, пожар, наводнение и магьосници навсякъде! (източник – boardgamegeek)

DiscWorld – Ankh Morpork на известния дизайнер Martin Wallace въобще не ме разочарова.  Тя е задвижвана от игра с карти, с карта на Анкх-Морпорк, в която има контрол на територии и тайни роли – играчите теглят тайно герой в началото на играта и според този герой имат различна цел, с която печелят. Един от героите (трола Хризопраз) печели ако събере 50 долара, друг (Ветинари) ако има агенти на 9 от 12-те квартала в града, трети ако в града има поне 8 маркера „беда“, други – ако владеят 4 от териториите. Има герой – Командир Ваймс, който печели, ако тестесто с карти свърши, та целта му е да забавя играта и да внимава другите герои да не си изпълнят целта. Ако все пак тестето свърши и Ваймс не е в игра се броят пари, агенти и сгради. Играта се печели по стандартния начин – който има най-много точки.

“Функционирането на Вселената, казваха те, зависи от равновесието на четири сили, а именно: обаяние, убеждение, несигурност и инат” – “Фантастична Светлина”, Тери Пратчет

Много от картите дават възможност да крадеш пари от другите играчи, да им убиваш (картата СМЪРТ не си губи времето и прибира направо 2 агента) или местиш агентите, дори може да разрушаваш чужди сгради. Интеракцията между играчите е много силна и постоянно имаш да си връщаш на някого, който те е прецакал. Може да искаш да спреш някой, който предполагаш е близо до изпълнение на целта си. Повечето карти и герои се вързват много добре тематично, както и донякъде сградите, които зависят от квартала, в който са построени. Тестето от карти, от което теглят играчите е разделено на две половини, като във втората картите стават по-силни. В тази полоина също така има и много карти за случайни събития, които вкарват допълнително хаос, като разрушаване на сгради, загуба на пари и убийства на агенти, добавяне или премахване на маркери за беда, дори нашествие от демони или тролове!

 

 

Демоните и троловете носят беди!

Демоните и троловете носят беди!

Финални мисли

Цялата игра се върти около този хаос и интриги, както и около тайните цели на играчите – опитваш се да изпълниш целта си, но заблуждаваш другите играчи каква е тя (иначе ще те спрат). Гадаеш тяхната цел, за да ги спреш от това да я изпълнят. Като се добави тематичноста, за мен играта става една от най-добрите игри с вълнуваща кулминация. DW има и недостатъци – хората, които не са чели книгите на Пратчет няма да се насладят напълно. Също така, играчът, който изтегли Ваймс е с предимство при напреднали играчи. Да не говорим, че играта е хаотична и късмета играе голяма роля. Не очаквайте максимално преживяване още от първата игра – тя ще блесне след 1-2 изигравания. Ако не се приема много сериозно, което важи и за книгите на сър Тери Пратчет, играта предлага много приятно и интерактивно преживяване. От вече близо 3 години се е закотвила в Top 10 класацията ми!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers