неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Hocus – безплатна игра за принтиране
Hocus – безплатна игра за принтиране

Hocus – безплатна игра за принтиране

Hocus e игра, за която толкова време не бях сигурен какво мисля, че чак пропуснах да ви кажа за нея миналата седмица. Мисля, че обаче вече съм наясно със себе си и съм готов да ви представя делото на Joshua Buergel и Grant Rodiek.

В Hocus вие влизате в ролята на магьосници, които са решили да премерят сили над игра на покер, но тъй като сте магьосници това няма да е обикновена партия покер… точно така, в нея ще има магии. Играта е за 2-5ма играчи и отнема между 15 и 30 минути в зависимост от това с колко човека играете.

Компоненти

  • 99 карти
  • средство за следене на точките по ваш избор (покер чипове, мобилен телефон, токени, каквото ви душа иска)

Размесете картите, пригответе заклинанията, раздавайте!

Както казах вече, вие сте магьосници, които са решили да премерят сили над игра на покер или може би залога е по-голям от просто забавление, зависи от това колко могъщи владетели на висшето изкуство сте. Хокус се различава от класическия покер по няколко неща – първо, всички играчи получават между 9 и 10 карти, зависи колко човека сте. На ход всеки играч има едни и същи действия, от които той може да избере само едно.

Suits

  • Първата ви възможност е от ръката си да изберете една или две карти и да ги поставите пред себе си обърнати с гърба нагоре, това е вашият pocket. Можете да имате два с максимум по две карти в тях.
  • Втората ви възможност е да добавите карта към някое community (общност). Community са редове от четири карти, които, когато бъдат запълнени играта свършва. Броя на „общностите“ зависи от броя на играчите.
  • Последната ви опция е да добавите, отново с гърба нагоре, една карта до някоя „общност“. Картите натрупани по този начин се наричат pot. Това е залога ви и от тези карти зависи колко точки ще спечелите накрая.

Когато всички community са вече запълнени или по някакъв невъобразим начин всички сте останали без карти, настъпва краят на рунда. Сега е време всеки играч да си избере pocket, който ще използва заедно с първото community. Ако смятате, че в залога на тази общност няма добри карти, можете да пасувате и да използвате „джоба“ си за следващата. Със сигурност ще ви се наложи да пасувате, когато играете повече хора, тъй като имате само два „джоба“, а „общностите“ могат да бъдат 3. Това е и една от тактическите части играта. Другата е внимателното избиране на кои карти къде да поставите.

Когато всички са решили дали ще играят „джоб“ или ще пасуват джобовете се разкриват. Тук идва класическия покер елемент, ще трябва чрез pocket+community картите да правите комбинации от карти, като flush, full house, straight flush, four of a kind и така нататък. Този, който има най-добрата комбинация печели точките от pot-а за дадената „общност“. Точките, които всяка карта дава са обозначени в горния десен ъгъл под боята.

HG_HocusPoker_all-cards-08

Това е най-простия вариант на Hocus. Има и два по-сложни, те са момента, където практически леко променената игра на покер се превръща в хаос и дуел между магьосници. Първият вариант, който надгражда над базовата игра са Бухалите магьосници, които са една от боите в играта. Всеки един от тях има специално умение и ако някой от тях е в pot-а, то този, който го печели взима бухалите и ги слага пред себе си. Следващият рунд ще може да използва уменията им по веднъж. И вторият модул, който най-много усложнява играта са „книгите с магии“, всяка съдържаща три заклинания, които най-често променят правилата на играта. С тяхна помощ вие ще можете да си променяте джобовете, да теглите допълнително карти, да ползвате Бухали от ръката си направо и други иначе невъзможни за вас неща. 

Резултат след партията покер…

Хокус е интересна комбинация между покер и hand management, както и известна доза планиране напред във времето. Картите са невероятно красиви и искрено си признавам, че те бяха причината да пробвам играта. Ако имате възможност да си ги принтирате цветни, задължително го направете! Да поговорим обаче малко повече за самата игра. 

Въпреки че уж има някаква тематика, то тя е… цопната отгоре и не се усеща много. Дизайнерите като че ли са се опитали, но не са успели особено успешно да направят игра, която да се отличава от покера. Залагате, опитвате се да нагласите най-силната комбинация от карти и обръщате – класика. Вярно, магиите, Бухалите и менажирането на ръката ви променят по нещичко и ви дават механики, с които да поразчупите играта, но като че ли не е достатъчно…

Освен това, някои хора имат проблеми с възприемането на основни за покера принципни и им изглеждат нелогични, което малко затруднява играта с тях.

Бих ви препоръчал Хокус единствено, ако сте фенове на покера, но искате да пробвате нещо малко по-различно и разчупено. А ако играта ви хареса и искате да подкрепите дизайнерите, то другата година очаквайте официално издание с професионално принтирани карти и други благинки.

BoardGameGeek Официален сайтОще безплатни игри за принтиранеФайлове за принтиране

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers