неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Моят настолен рим Част IV: The Republic of Rome
Моят настолен рим Част IV: The Republic of Rome

Моят настолен рим Част IV: The Republic of Rome

Част I: Ave Roma Част II: Sylla Част III: Trajan

The Republic of Rome (Римската Република)

 

  • Автор: Richard Berthold, Don Greenwood, Rober Haines
  • Издател: Avalon Hill

Описание

pic487045_lg

Действието на играта се развива в Ранната или Късната Република, или в Империята, в зависимост от началният сетъп, или и в трите, ако искате по-дълга игра. Играчите влизат в ролята на нещо като дух-божество-покровител на една от най-влиятелните политически фамилии в Рим. Целта е да се заграби пълната власт в Рим, като се назначи един от членовете на фамилията на играча на поста Пожизнен Консул. Но тук борбата не е само между сенаторите на различните фракции в Рим – извън стените на сената дебнат много по-страшни опасности, които могат да заплашат самото съществуване на Вечният Град: народно недоволство, варварски племена и враждебни съседи.

На играча ще му се наложи да балансира между това да се бори против другите играчи за влияние и слава, и едновременно с това да се съюзява с тях за да предпази Рим от надвисващи над него заплахи. Тази игра вероятно най-подробно представя не само историческата система на управление на древен Рим , но и предава атмосферата на непрестанна вътрешна и външна борба и напрежение, в които се е калявал характера на господарите на античният свят. Играта протича под формата на заседания на сената , на които се обсъждат належащи проблеми – назначаване на държавни постове, набиране и изпращане на войски, приемане на закони. Всеки играч има набор от сенатори (членове на семейството) с различно влияние в сената и популярност пред народа. През играта е почти невъзможно да се мине без временни съюзи, но трябва да се помни , че накрая ще победи само един. Може да се каже, че играта е прекалено атмосферна за хора, които обичат по-леки забавления, но от нея може да се научи много, а истинските любители на исторически симулации ще намерят в нея идеална възможност напълно да влязат под кожата на древнеримски сенатор.

Механика

pic706404_lg

Трудно е да се говори за механиката на тази игра. Тя като цяло отсъства. Механичната част се състои от множество действия които могат да се извършват в определена последователност, и е просто нереално да се стигне до момент на познаване на играта дотам , че да не ви трябва един човек който да следи за последователността на играта с листче в ръка. Действията са елементарни и добре понятни, но определено множество действия могат да се извършват само в определен етап на играта, и за да не изпуснеш нужният момент, трябва винаги да си нащрек. Всичко това, плюс високото ниво на комуникация между играчите, правят играта доста продължителна. Според информацията на кутията играта продължава около 5 часа, но вероятно първата ви игра, докато не всички са навлезли в хода на събитията ще бъде доста по-кратка, тъй като ще спечели този, който на-бързо се ориентирал какво и как се прави, дори смятайки времето за обясняването на множество правила  (около 1 час). Но когато играта е с вече по-опитни играчи, по-добре е да отделите около 8-9 часа. Добрата новина е, че ако след първата игра искате да играете още, то тази игра ще бъде добра за вас и тези 8 часа ще минат неусетно в непрекъснати интриги и неочаквани обрати.

ПЛЮСОВЕ:

  • атмосферна игра, дори да не знаете нищо за древен Рим, към средата на играта ще започнете да се държите като истински римлянин, неизбежно е.
  • Пълна със исторически бисери; изиграването на 1-2 игри ви гарантира, че ще знаете за това как е бил устроен Рим през античността много повече отколкото вашия учител по история от училището (а вероятно и повече от някой професор по Римско Право).

МИНУСИ:

  • За да се постигне максимално приближаване до историческата реалност има множество правила, които е невъзможно да се запомнят , и трябва постоянно да се сверяват с книжката
  • изисква да се организират 4-6 души готови да играят около 5-8 часа.

Субективни оценки

  • Атмосфера: 10
  • Простота/усвояемост на механиката: 1
  • Увлекателност: 8

Крайна обща оценка: 6/10

Очаквайте продължение…

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Владимир Крилов 'BigBoxAvisian'

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers