петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Моят настолен Рим Част VII: Senator (Сенатор)
Моят настолен Рим Част VII: Senator (Сенатор)

Моят настолен Рим Част VII: Senator (Сенатор)

Част I: Ave Roma Част II: Sylla Част III: Trajan Част IV: The Republic of Rome Част V: Praetor Част VII: Augustus

Senator (Сенатор)

pic62752_lg

  • Автор: Eric M. Lang, Kevin Wilson
  • Издател: Fantasy Flight Games

Описание

Трябва да кажа, че това е третата ми настолна игра в живота след Катан и Цитадели (е, не смятам монополиите и не се сърди човечетата), и първата ми настолна игра в живота свързана с римска тематика. Но въпреки, че всичките два пъти, които съм я играл, се забавлявах от сърце… но съм я играл само 2 пъти за всичките 7 години които я притежавам. Това се дължи основно, на това че … тя може да бъде опасна за вашето здраве. Не бих препоръчал тази играта да се играе с под 3 човека и без да сте сигурни, че хората, с които ще я играете са достатъчно уравновесени и спокойни.

В Senator вие ще сте членове на сената (колко оригинална концепция за игри от този списък ха ха), а самата игра представява заседание на сената, на което вие ще обсъждате важни въпроси свързани с всекидневието на Империята/Републиката. Да, тук няма да решавате въпроси от глобален мащаб, затова играта може да се позиционира във всяка епоха, в която Рим все още има Сенат. Целта на сенаторите е да прокарват чрез гласуване закони, които са им изгодни и/или неизгодни за други играчи. Затова те използват влиянието, което имат в сената, за да убедят други сенатори да гласуват така както те искат. Но трябва да се има предвид, че сенаторите, които убедихте за един закон вече ще са по-трудни за убеждаване да ви подкрепят за следващия. Влиянието е оскъден ресурс и трябва да се внимава с него. Играта не е пълна с исторически бисери и познания, но процесът и създава атмосфера близка до тази на The Republic of Rome – неусетно играчите влизат в ролите си и започват да се държат като истински сенатори (и не само древноримски). Играта предоставя множество възможности за съюзи и предателства, уговорки и интриги, но накрая ще остане само един и победата може да не е очевидна до самото последно гласуване.

Механика

51fnc2b5b3l

Играта има проста аукционна механика. Играчите имат в ръката си 7 карти със стойности 1, 2 и 5. В това число влиза и една карта “Убиец”. Играчът (първи играч или този, който е спечелили последния дебат) избира една от плочките закони, която да се разгледа и дискутира. След това започва наддаване с наличните в ръката карти (неизхабени в предишните наддавания). Печели този, който предложи най-висока цена – той изважда платените карти от игра, останалите прибират своите неудачни залози в ръката, освен ако някой по време на дебатите не играе убиец. В случай че някой играе убиец, всички залози се губят и се изваждат от игра, а гласуваният закон се изхвърля от възможните за този ход. Това е първият подъл номер, който ще научите.

Следва вторият – когато някой спечели закон, той може да определи на кого да го даде – и това не значи обезателно, че ще бъде същия играч. Спечелелият ще получи, във всеки случай, бонуса от закона, но самата плочка може да се предаде на друг играч. Защо би го направил? Защото всяка плочка има два символа, и ако тя бъде дадена на играч, който има спечелени закони с конфликтни на тази плочка символи, той ще изгуби и тях и новополучената плочка. И ето това си е звънък шамар право в лицето, на който не всеки може спокойно да реагира, особено ако по подобен начин ти изхвърлят дълго и трудно събиран сет от закони. Също така в играта има и карти със събития, които се теглят всеки ход и определят правилата на хода, има и способи да се предпазят спечелените закони от подхвърлен от врага конфликт и изобщо… за игра с такива елементарни правила и набор от компоненти, “Сенатор” предлага огромно количество вариации и стратегии. И много бурни преживявания.

ПЛЮСОВЕ:

  • неизбежно вживяване в атмосферата на парламентарните дебати, много емоции
  • лесни за усвояване правила, предлагащи голямо разнообразие от стратегии

МИНУСИ:

  • Въпреки нажежената атмосфера, не бих нарекъл играта много исторична – със същият успех това можеше да е игра за Парламента на Република България
  • Предразполага към бурни емоции и не се препоръчва за хора, които лесно се палят, и въпреки че възрастовият рейтинг на играта е 8+, не мисля, че хора под 14-16 биха се справили с нивото на стратегичност и емоционалност на играта.

Субективни оценки

  • Атмосфера: 8
  • Простота/усвояемост на механиката: 6
  • Увлекателност: 8

Крайна обща оценка: 7.3/10

Очаквайте продължение…

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Владимир Крилов 'BigBoxAvisian'

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers