понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Freak Shop – Черен петък за призрачен инвентар!
Freak Shop – Черен петък за призрачен инвентар!

Freak Shop – Черен петък за призрачен инвентар!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата седмица говорих за това колко обичам игрите със събиране на комплекти. Днешната игра е… кажи-речи… само това. Едно чисто и просто събиране на комплекти… и малко отгоре.

Не можем да търсим тема в игра с карти за комплекти, но тази определено е уцелила весела и уникална тема. Играчите влизат в ролята на собственици на страшни и обладани имения. За целта се опитват да открият най-добрия и подходящ за тяхното имение инвентар, като например лаборатория за съмнителни експерименти или пък зловещи икономи.

pic3152633-1

Освен с оригиналност, темата хваща и с отлични компоненти. Артът е хумористичен и детайлен, в играта има и няколко дебели плочки, за които след малко ще спомена, но най-вече – картите са от чудесен гладък материал, който от една страна придава почти бляскаво усещане, но от друга… картите са толкова гладки, че се плъзгат по масата. Наистина – не мож ги запра! С други думи, не хвърляйте карта от високо, за да не я гоните из стаята. Вместо това внимателно поставяте всичко пред себе си.

В началото на играта се теглят три плочки с условия на случаен принцип. Тези плочки показват различните неща от играта, които ще се отбелязват като точки в края. Тази механика ви гарантира, че макар и геймплея винаги да е сходен, то крайната ви цел ще е доста различна всеки път.

Всяка карта има цвят и число, някои от картите и символи. Символите са свързани с конкретните условия, които могат да влязат в играта. Цветовете и числата са основата на играта. Всеки цвят има собствено число. Числата са от 1 до 10 (ако имате и промо картата – 13). От десятките има само една в игра, от девятките има две  и така нататък, до единиците, които са десет.

20161029_171039

Всеки играч започва с няколко различни карти пред себе си (описани са в книжката). След това всички останали карти се разбъркват и образуват тесте, от което ще се теглят карти. Вземат се петте най-горни карти и се слагат на масата.

Играчът, който е наред задължително трябва да направи едно от следните действия.

  • Да замени колкото иска еднакви карти от своите за еднакви карти от средата.
  • Да замени карти за определена стойност от своите за карти със същата стойност от средата.

В края на хода, картите в средата се допълват до пет, и така играта продължава, докато свърши тестето. След това се гледат условията и се броят точки спрямо тях.

Условията са най-различни – например – играчът с най-много различни видове карти получава определен брой точки, или играчът с определен брой символи взема точки. Плочките са три вида с по 4 от вид, така че комбинации има много.

20161029_171049

Заключение

Freak Shop остава в колекцията ми. Това е сигурно. Това е игра за мен – лесна за обясняване, с чудесни компоненти и арт, но и най-важното – с елегантен геймплей,

Всичко, което правите в играта е да сменяте карти и малко по малко да трупате империя от карти пред себе си, като междувременно се стараете да съберете мнозинство за определена цел или комбинация от определени карти за друга. Невъзможно е да спечелите всички цели, така че е добре да се концентрирате в една-две и да се опитате да се пречкате за третата.

Да, въпреки целите, винаги ще правите едно и също. Изглежда очевидно да вземете карти с високи стойности и после да ги рзмените за 4-5 други карти, но преиграваемост има, особено за по-наблюдателните. Напрегнатото дебнене и следене на другите играчи е центърът на тази игра, защото информацията е напълно открита.

В този смисъл има известна доза „пушурлък” елемент, защото се надявате някой да не види, това, което сте замислили за два хода напред и никой да не ви вземе определената карта. Разбира се, рядко се случва това, което желаете, но от друга страна, колкото по-напред отивате в играта, толкова повече се налага да жертвате. Понякога сякаш сте събрали нужното количество карти да спечелите всички цели, но по време на хода си, вие сте длъжни да направите размяна. От една страна, това е добър балансьор, но от друга… и тук стигаме до единственият ми голям минус… прави играта леко мудна.

Играта продължава малко повече от колкото е нужно. На кутията пише 15-30 минути, но ви гарантирам, че понякога може и да откарате до час. Заради тежките решения след средата ще откриете, че аналитичната парализа е налице, а освен това… картите са твърде много и понякога може да се случи така, че всички играчи да са готови всичко да приключи, но играта се провлачва още и още. Не мисля, че има домашно решение на този проблем, защото играта ще загуби баланса си, затова е… ами остава си минус.

Въпреки това, с гордо вдигната глава, мога да заявя, че това е по-добрият кандидат за моята колекция на Catch Up Games тази година и с радост ще го удостоя с видно място на библиотеката.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинална тема
  • Добро качество на компонентите и илюстрациите
  • Лесни правила  елегантен геймплей

МИНУСИ:

  • Продължава повече, от колкото трябва.
  • Картите са твърде гладки и падат от масата.

Играта можете да откриете в сайта на производителите, а скоро може би и у нас. Не у нас у нас. Моля ви! Моята не си я продавам… засега.

Catch Up Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers